Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την περσινή χρονιά, καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων διατηρεί τον πλανήτη σε επικίνδυνα επίπεδα υπερθέρμανσης.

Οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,9%, ξεπερνώντας τους 36,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Το άλμα σημεώθηκε παρά τη σημαντική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και την Ευρώπη.

«Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών που φοβόμασταν αρχικά», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. «Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε αύξηση των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων».

Οι εκπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 2,5% πέρυσι, καθώς ο ήπιος χειμώνας μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ώθησε τις βιομηχανίες να κλείσουν την παραγωγή. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η αύξηση του CO2 από τον τομέα της ενέργειας, ο οποίος στηρίχθηκε περισσότερο στον άνθρακα και λιγότερο στην πυρηνική ενέργεια λόγω προβλήματος συντήρησης στη Γαλλία, ενώ οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί περιορίστηκαν λόγω της εκδήλωσης ξηρασίας ιστορικών διαστάσεων.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στον κόσμο, σημείωσε επίσης μικρή πτώση 0,2% πέρυσι, καθώς η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, η επιβράδυνση των κατασκευών και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 ανέστειλαν τη χρήση ενέργειας.

Οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 0,8% στις ΗΠΑ, λόγω της αλματώδους αύξησης στον κατασκευαστικό τομέα λόγω μιας περιόδου εξαιρετικά ψυχρού καιρού στις αρχές του έτους που αύξησε τη ζήτηση για θέρμανση.

Συνολικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαλαν περίπου στο ένα πέμπτο της περσινής αύξησης των εκπομπών. Τα δύο τρίτα από αυτά προήλθαν από τη ζήτηση για ψύξη, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά τους καύσωνες πιο ακραίους και πιο συχνούς.

Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών πέρυσι προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας. Πάνω από το ήμισυ της αύξησης στην περιοχή αυτή προήλθε από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

 

Διαβάστε ακόμη:

Παπαμανώλης-Ντόζας (ΒΕΠ): Συλλυπητήριο μήνυμα για τη τραγωδία στα Τέμπη

Βίσκο (ΕΚΤ): Η νομισματική σύσφιξη πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αμφιβολία

Έντονη η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια και το 2023