Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, υπερασπίστηκε την επί δεκαετίες επένδυσή του στην Κίνα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ακόμη και με όλα τα προβλήματα που έχει εντοπίσει εκεί και τους κινδύνους ενός πολέμου με τη χώρα του, τις ΗΠΑ.
«Είχα μια θαυμάσια σχέση 40 ετών με τον κινεζικό λαό και τον κινεζικό πολιτισμό που με οδήγησε να τους αγαπήσω. Για μένα, η ενασχόληση μαζί τους και οι αγορές τους πάνε μαζί και δεν θα ήθελα να είμαι χωρίς κανένα από τα δύο», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σε ανάρτησή του στο LinkedIn. «Δεν πηδάω μέσα όταν τα πράγματα ανθίζουν και δεν πηδάω έξω όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, επειδή δεν είμαι ούτε «φίλος με καλοκαιρία» ούτε «επενδυτής με καλοκαιρία».
Σε προηγούμενη ανάρτηση της 27ης Μαρτίου, ο τιτάνας του hedge fund είχε συζητήσει τις πολλές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα και είχε προειδοποιήσει ότι το Πεκίνο θα πρέπει να μειώσει το χρέος του και να χαλαρώσει τη νομισματική του πολιτική ή να αντιμετωπίσει «μια χαμένη δεκαετία».
Ο Ντάλιο δήλωσε ότι τα προβλήματα της Κίνας είναι διαχειρίσιμα τώρα, αν «οι Κινέζοι ηγέτες κάνουν καλά τη δουλειά τους, όντας έξυπνοι και θαρραλέοι”. Επισήμανε ενδείξεις ότι οι οικονομικοί ηγέτες στο Πεκίνο ετοιμάζονται να διεξάγουν ποσοτική χαλάρωση μαζί με αναδιάρθρωση του χρέους για να δημιουργήσουν αυτό που περιέγραψε ως “όμορφη απομόχλευση», σύμφωνα με το Bloomberg.
Για τον Ντάλιο, οι Κινέζοι πολιτικοί είναι σε θέση να «διαχειριστούν καλά τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών, γεωπολιτικών, φυσικών και τεχνολογικών δυνάμεων». Εδώ και καιρό καλλιεργεί σχέσεις με Κινέζους αξιωματούχους, εκφράζει τον θαυμασμό του για ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου και αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες για την εταιρεία του στην Κίνα. Ο Ντάλιο ήταν μεταξύ των επιφανών επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων που μοιράστηκαν το κορυφαίο τραπέζι με τον Σι σε ένα αποκλειστικό δείπνο στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Νοέμβριο.
Ταυτόχρονα, υπήρξε επίσης συνεπής στην προειδοποίηση για τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τον περασμένο Απρίλιο, έγραψε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
Στην ανάρτηση της Δευτέρας είπε ότι κατανοεί τους άλλους όταν ανησυχούν «αν υπάρξει πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα ήταν καταστροφικός, ειδικά αν κάποιος είναι Αμερικανός επενδυτής». Ο Ντάλιο παραδέχθηκε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που σκέφτεται πολύ όταν σκέφτεται να επενδύσει στις περισσότερες χώρες.
Κανένα από αυτά, ωστόσο, δεν φαίνεται να εμποδίζει τον Ντάλιο από το να κάνει επιχειρήσεις με την Κίνα.
«Για μένα το βασικό ερώτημα δεν είναι τόσο το αν πρέπει ή όχι να επενδύσω στην Κίνα όσο το πόσο πρέπει να επενδύσω», έγραψε, προσθέτοντας ότι βλέπει την Κίνα ως μία από τις «15 ή περισσότερες καλές ασυσχέτιστες ροές απόδοσης» και «μια βασική θέση από την οποία θα διαφοροποιηθώ με βάση τις εκτιμήσεις μου για όλα τα πράγματα που ανέφερα».
Διαβάστε ακόμη
Πληθωρισμός: «Καυτός» Μάρτης για Ελλάδα και Ευρωπαϊκό νότο
Ζέστη: Ο σιωπηλός και αόρατος δολοφόνος
Αυξήθηκαν οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις δεξαμενόπλοιων και φορτηγών το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ