Οι ανταγωνιστικές απαιτήσεις των βιομηχανιών τροφίμων, ενέργειας και αποθήκευσης άνθρακα εντείνουν τις ελλείψεις γης, τροφοδοτώντας την πιθανότητα μελλοντικών συγκρούσεων καθώς οι χώρες αγωνίζονται για τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το Chatham House, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το βρετανικό think tank “The Royal Institute of International Affairs”.
Ένας αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, μαζί με τις απειλές για τη γονιμότητα του εδάφους και τα αποθέματα νερού, καθώς και οι λανθασμένες προσεγγίσεις για τη δέσμευση των εκπομπών άνθρακα αυξάνουν τις πιέσεις γύρω από τη γη, αναφέρει το think tank που εδρεύει στο Λονδίνο, σε έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ώρες.
Το αδιέξοδο…
Όπως προειδοποιεί, το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει επαρκή γη για να πετύχει τους στόχους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, να παράγει επαρκή τρόφιμα και να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις για άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με ένα σενάριο για τα μέσα του αιώνα, θα μπορούσε να υπάρξει παγκόσμιο έλλειμμα γεωργικής γης 573 εκατομμυρίων εκταρίων – μια περιοχή σχεδόν διπλάσια από το μέγεθος της Ινδίας. Μια αυξανόμενη λειψυδρία εγείρει τους κινδύνους οι χώρες με γεωπολιτικό βάρος να ασκήσουν την ισχύ και την οικονομική τους επιρροή για να εκμεταλλευτούν τους πόρους άλλων χωρών.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν τη γη σε επείγουσα προτεραιότητα. Πρέπει να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να ενεργούν για την κρίση της γης ως ένα από τα υπαρξιακά ζητήματα της εποχής μας» τόνισαν, σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ρίτσαρντ Κινγκ και Τιμ Μπέντον, συντάκτες της έκθεσης.
Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν «δείκτη πλούτου γης» για 163 χώρες, βασισμένο όχι μόνο στο μέγεθος των πόρων τους, αλλά και στους μελλοντικούς κινδύνους, τη διακυβέρνηση και τις πιέσεις του πληθυσμού. Μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Κίνα – βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ το Τζιμπουτί και η Αϊτή βρίσκονται στο τέλος.
Η έκθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την δυνατότητα η βιοενέργεια να χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα και τις επιπτώσεις της στις παγκόσμιες καλλιέργειες. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί αποκόμματα ξύλου για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας για σταθερή παραγωγή ενέργειας με βασικό φορτίο, αλλά απαιτεί πάνω από 1.000 φορές περισσότερη γη για κάθε μονάδα ισχύος που παράγεται, σύμφωνα με την έκθεση.
Τι προτείνουν
Η έκθεση προτείνει στις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από έργα βιοενέργειας και δέσμευσης άνθρακα που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου και εξαιρετικά «πεινασμένα» για τη γη. Υποστηρίζει επίσης τον μετασχηματισμό της παραγωγής τροφίμων μακριά από την εστίαση στην κτηνοτροφία και την καλύτερη χρήση των άγονων και υποβαθμισμένων εδαφών.
Θα απαιτηθεί άνευ προηγουμένου διεθνής συνεργασία για να αποτραπεί η καταστροφή, δηλώνει το Chatham House, συνιστώντας την ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων γης και την παροχή κινήτρων για την προστασία της με τη χρηματοδότηση της διαχείρισης της.
«Είναι η πρώτη φορά από την αυγή της παγκοσμιοποίησης που η χρήση γης είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τη γεωπολιτική. Η κρίση γης είναι ήδη ένα πραγματικό πρόβλημα για τον κόσμο και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό εντείνονται» σύμφωνα με την έκθεση.
Διαβάστε ακόμη
Πώς επηρεάζουν την τσέπη μας οι μεταβολές του ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες
Βαγγέλης Λιόλιος: Το «φρένο» στις επιδόσεις της Coffee Island και τα νέα δάνεια
Στον αέρα η χρηματοδότηση της Λεωφόρου Κύμης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ