search icon

Bloomberg

Real Estate: Σε κρίση οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (γράφημα)

Σε δύσκολο σημείο οι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Ευρώπης οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους - «Παγωμένες» οι αγοραπωλησίες τη στιγμή που αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών

Οι μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της Ευρώπης προγραμματίζουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε μία προσπάθεια μείωσης των χρεών τους, δεδομένων των αυξημένων επιτοκίων. Το κάνουν όμως σε μία εξαιρετικά αρνητική συγκυρία.

Γνωστές εταιρείες του κλάδου όπως Vonovia SE, Land Securities Group Plc και Unibail-Rodamco-Westfield έχουν ανακοινώσει σχέδια βάσει των οποίων θα πουλήσουν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους έτσι ώστε να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια, όμως, πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Η «παγωμένη» αγορά

Τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ σε assets των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου προγραμματίζονται για πώληση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Η πραγματική αξία τους, όμως, είναι πιθανά πολύ υψηλότερη, αφού οι εκτιμήσεις αυτές δε συμπεριλαμβάνουν εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ανακοινώσει σχετικά πλάνα.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη ανάπτυξης, οι επίδοξοι επενδυτές δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αγορές τη στιγμή που οι τιμές ενδέχεται να καταγράψουν περαιτέρω σημαντική μείωση. «Η αγορά βιώνει ένα συνολικό “πάγωμα” αγοραπωλησιών», τόνισε ο CEO της Adler Group SA, Τιερί Μποντμουλάν. 

Οι εταιρείες-ιδιοκτήτες των ακινήτων, από την πλευρά τους, αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη δανεισμού τα οποία έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις τιμές των assets, δεδομένης της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Αυτό με τη σειρά του ασκεί δυσανάλογες πιέσεις στις μετοχές των εταιρειών αυτών, αυξάνοντας τις ανησυχίες των μετόχων τους.

Η Adler δέχεται μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με πολλούς ανταγωνιστές. Οι περσινές κατηγορίες για short-selling οδήγησαν την αξία κεφαλαιοποίησης της εταιρείας σε κατάρρευση τη στιγμή που η Adler έχει περιορισμένες επιλογές σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότησή της.

Η εταιρεία, η οποία έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε πωλήσεις πληθώρας περιουσιακών στοιχείων της έχει αρνηθεί πάσα κατηγορία για short-selling αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει ελεγκτική με την οποία θα μπορεί να συνεργαστεί, μετά από την αποχώρηση της KPMG τον περασμένο Μάιο.

Η Adler κατάφερε, πάντως, να προχωρήσει σε πώληση δύο σημαντικών χαρτοφυλακίων της προτού γίνει αισθητή η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων.

Από τότε, έχει προσφέρει άλλα δύο επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία είναι διατεθειμένη να πουλήσει, όπως επίσης και τα περισσότερα από τα εργολαβικά της πρότζεκτ και το μετοχικό της μερίδιο στην Brack Capital Properties NV, για τα οποία όμως δεν έχει βρει αγοραστή.

Ορισμένοι δανειστές της εταιρείας έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή ενός σχετικά ακριβού πλάνου εταιρικού μετασχηματισμού το οποίο, όμως, θα της προσφέρει «ανάσα» μίας διετίας μέχρι να τελειώσει η αναδιοργάνωση.

Tα deals των κολοσσών

Ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Vonovia ανακοίνωσε σχέδιο πώλησης assets συνολικής αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο με απώτερο στόχο τη μείωση των χρεών της. Η εταιρεία και οι εισηγμένες ανταγωνιστές της αποτελούν το 40% των συναλλαγών στο σχετικό τομέα της αγοράς της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια, ενώ όλες αναμένεται να προχωρήσουν σε περισσότερες πωλήσεις απ’ ό,τι αγορές, σύμφωνα με ανάλυση της Green Street. 

Εταιρείες όπως η Land Securities και η Unibail-Rodamco-Westfield, από την πλευρά τους, έχουν προχωρήσει σε πώληση μεγάλου μέρος των χαρτοφυλακίων τους τα τελευταία χρόνια. Η LandSec έχει σχεδόν ολοκληρώσει πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων αξίας 4 δισ. στερλινών το οποίο ανακοίνωσε το 2020, ενώ η URW έχει προχωρήσει σε πωλήσεις assets ύψους 3,2 δισ. εκ των 4 δισ. ευρώ αντίστοιχου προγράμματος που ανακοίνωσε πέρυσι.

Σημειωτέον πως η LandSec προχώρησε στην πώληση των νέων γραφείων της Deutsche Bank AG στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, η οποία παραλίγο να αποτύχει λόγω των σπασμωδικών αποφάσεων της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Λιζ Τρας οι οποίες προκάλεσαν τρομακτική μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά.

Σε δυσμενέστερη κατάσταση βρίσκεται η σουηδική Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο short-seller και η οποία έχει ξεκινήσει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για τη βελτίωση του ισολογισμού της.

Η γνωστή και ως SBB, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα προχωρήσει σε πώληση μεριδίου χαρτοφυλακίου της το οποίο αποτελείται από ακίνητα δημόσιας εκπαίδευσης στην επενδυτική Brookfield για 10,4 δισ. σουηδικές κορώνες ($983 εκατ). Αν και η τελική τιμή ενδέχεται να αυξομειωθεί ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις, τα έσοδα θα βοηθήσουν την εταιρεία να μειώσει την αναλογία loan-to-value (LTV) της στο 42,4% από το τρέχον 46,8%. 

Η νέα αυτή συμφωνία αυξάνει τις πωλήσεις των assets της SBB στις 25 δισ. σουηδικές κορώνες, βελτιώνοντας την πιστοληπτική της ικανότητα, όπως ανέφερε ο CEO, Ιλία Μπατλιάν. 

Η Aroundtown SA προσπαθεί κι αυτή να μειώσει τα επίπεδα χρέους της, έχοντας προχωρήσει σε πώληση ακινήτων συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ φέτος.

Η αυστριανή S Immo AG έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε πωλήσεις πολλαπλών ακινήτων σε ιδιώτες, αφού «οι περισσότεροι θεσμικοί αγοραστές δεν αναζητούν ακίνητα αυτή τη στιγμή», όπως υπογράμμισε πρόσφατα εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τέλος, η εταιρεία επενδύσεων Blackstone Inc. έχει θέσει παράμερα σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, όντας έτοιμη για την περαιτέρω μείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελληνίδα που μιλά σε όλον τον κόσμο για την αρχιτεκτονική μεταμόρφωση της Αθήνας

Διαγράφονται πρόστιμα 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις – Επιστρέφει λεφτά η Εφορία

Τι κοιτούν τώρα τα μεγάλα ελληνικά funds – Τα πρώτα deals του 2023 και οι προοπτικές

Exit mobile version