Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας σκαρφάλωσαν οι τιμές των τροφίμων, προκαλώντας ανησυχία για τους φουσκωμένους λογαριασμούς των τροφίμων, την ώρα οι οοικονομίες ανά τονμ κόσμο προσπαθούν να ανακάμψουν από την υγειονομική κρίση τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο.
Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων αυξήθηκε για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία.
Οι «τσουχτερές» τιμές των τροφίμων δεν επιβαρύνουν μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και την ευρύτερη οικονομία, καθώς επιταχύνει τον πληθωρισμό, αποθαρρύνοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να παρέχουν περισσότερα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας.
Ως επί το πλείστον, η περίοδος της ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας η ξηρασία σε βασικές περιοχές της Βραζιλίας σαμποτάρει καλλιέργειες καλαμποκιού και καφέ, ενώ η παραγωγής φυτικών ελαίων έχει επιβραδυνθεί αρκετά στη Νοτιοανατολική Ασία. Κατά συνέπεια, το κόστος για τους παραγωγούς κτηνοτροφίας αυξάνεται με αποτέλεσμα να βάλει σε κίνδυνο τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών, τα οποία έχουν εξαντληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας.
Τα ακριβά εμπορεύματα παραμένουν στα ράφια, με χώρες όπως η Κένυα και το Μεξικό να αντιδρούν για το υψηλό κόστος των τροφίμων. Όπως εκτιμάται, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τα φτωχότερα έθνη, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθέι, πως αυτές οι χώρες έχουν ακόμη ασθενέστερη αγοραστική δύναμη – και δίαυλους επικοινωνίας με άλλα κράτη – εν καιρώ πανδημίας.
«Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό τους σε τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη. «Η αύξηση των τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των δημητριακών οδήγησε στην αύξηση του δείκτη διεθνώς.»
Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2011, με την άνοδο κατά 4,8% του περασμένου μήνα να είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.
Τέλος, αυτή η έξαρση έχει επίσης αναζωπυρώσει τις μνήες του 2008 και του 2011, όταν οι αυξήσεις των τιμών οδήγησαν σε κοινωνικές ταραχές λόγω των αυξήσεων σε περισσότερα από 30 έθνη. Η αντιμετώπιση της έλλειψης βασικών τριφίμων έχει σημείωσει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο τον τελευταίο χρόνο, με την πανδημία, οι πολιτικές συγκρούσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της τροφοδοσίας στα μη ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου.
Διαβάστε ακόμη:
Ακίνητα: Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 1ης Ιανουαρίου – Πού θα εκτιναχθούν οι τιμές
Γιάννης Ραπτόπουλος: Η άνοδος, η πτώση και το άγνωστο μέλλον της Express Service