search icon

Bloomberg

Πτώση-ρεκόρ $1 τρισ. για τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως

Η κατακόρυφη αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου συνεχίζει και προκαλεί αναταραχές στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος - «Καναρίνι σε ανθρακωρυχείο» τα πρώτα σημάδια της κρίσης, τονίζει αναλυτής - Σε δεινή θέση κεντρικές τράπεζες όπως αυτή του Πακιστάν

Τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία καταγράφουν, όπως όλα δείχνουν, τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες από την Ινδία μέχρι την Τσεχία λαμβάνουν μέτρα στήριξης των εγχώριων νομισμάτων τους.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα αυτά, σύμφωνα με τον αντίστοιχο δείκτη του Bloomberg έχουν μειωθεί κατά $1 τρισ. (7,8%) φέτος στα $12 τρισ. 

Μέρος της πτωτικής τάσης αυτής οφείλεται στην αύξηση-ρεκόρ της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν. Η μείωση των αποθεμάτων, όμως, υποδεικνύει και το στρες της γενικότερης αγοράς το οποίο οδηγεί όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες στη χρήση των αποθεματικών τους για στήριξη των εγχώριων νομισμάτων τους και την αποφυγή της υποτίμησης.

Για παράδειγμα, τα αποθέματα της Ινδίας κατέγραψαν δραματική πτώση της τάξης των $96 δισ. φέτος στα $538 δισ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το 33% εξ αυτών χρησιμοποιήθηκε για στήριξη της ρουπίας, της οποίας η ισοτιμία έχει απωλέσει 9% έναντι του δολαρίου φέτος.

Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, χρησιμοποίησε περίπου $20 δισ. για τη στήριξη του γεν, υποδεικνύοντας μείωση των αποθεματικών της, της τάξης του 19% φέτος. Αντίστοιχη, στο 19%, ήταν η μείωση των αποθεμάτων της Τσεχίας.

«Η παρούσα κατάσταση πρόκειται για “καναρίνι σε ανθρακωρυχείο”. Τα πρώτα σημάδια της κρίσης είναι ήδη εδώ και θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Chief Investment Officer της Merk Investments, Άξελ Μερκ.

Αν και το μέγεθος των απωλειών είναι σημαντικό, η στρατηγική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των νομισμάτων τους δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες διαχρονικά αυξάνουν τα αποθέματά τους σε δολάρια έτσι ώστε να περιορίσουν την υπερτίμηση των νομισμάτων τους σε περίπτωση απότομων εισροών ξένου κεφαλαίου. Αντιθέτως, σε περιόδους κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες αυτές χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους για την αντιστάθμιση της εκροής κεφαλαίων. 

«Αρκετές χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία, προχωρούν συχνά σε τέτοιες διορθωτικές κινήσεις», τόνισε το στέλεχος της Deutsche Bank AG, Άλαν Ράσκιν. 

Σημειωτέον πως οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν αρκετά αποθέματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για περαιτέρω στήριξη των οικονομιών τους εάν το επιλέξουν. Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ινδίας, για παράδειγμα, βρίσκονται ακόμα 49% άνω των αντίστοιχων επιπέδων του 2017.

Άλλες κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Μετά από μείωση των αποθεμάτων της κατά 42% φέτος, η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν δεν έχει αρκετό συνάλλαγμα για να καλύψει εισαγωγές τριών μηνών.

Διαβάστε ακόμα:

Η Τουρκία βγήκε στις αγορές με… sukuk και δανείστηκε με επιτόκιο σχεδόν 10%

«Καταφύγιο» στις… χρυσές λίρες για τους Έλληνες – Πόσα τεμάχια και σε ποια τιμή αγόρασαν από την ΤτΕ (πίνακες)

Άλμα 11% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο – Θέμα χρόνου η επαναφορά των τιμών στα $100

Exit mobile version