Το αμερικανικό αργό έπεσε κάτω από τα 38 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη καθώς τα assets υψηλού ρίσκου σημείωσαν πτώση και η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις επιπλέον εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου έως το τέλος αυτού του μήνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures) πήραν πίσω ένα προηγούμενο κέρδος που είχαν σημειώσει – κατά 2,3% χαμηλότερα.
Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζεται και στις αγορές μετοχών, καθώς η Σαουδική Αραβία δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πρόσθετες περικοπές παραγωγής, οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και περιελάμβαναν συνεισφορές από συμμάχους στον Περσικό Κόλπο, δεν θα συνεχιστούν μετά τον Ιούνιο.
Το πετρέλαιο ανέκαμψε μετά από την πτώση του κάτω από το μηδέν τον Απρίλιο, καθώς οι μειώσεις της παραγωγής φαίνεται να ανταποκρίθηκαν στη μειωμένη ζήτηση λόγω των lockdown σε πολλές χώρες.
Το πλεόνασμα σε καύσιμα, ωστόσο, κυρίως σε ό,τι αφορά το diesel, συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από την αγορά, με την Goldman Sachs να προβλέπει bear market σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα, κυρίως λόγω των ισχνών αποδόσεων από την διύλιση, όπως σημειώνει το Bloomberg.
“Τα ενεργειακά assets παγκοσμίως έχουν πραγματοποιήσει μια ισχυρή ανάκαμψη, από το πετρέλαιο μέχρι τις μετοχές, αλλά πλέον θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν με το ίδιο μομέντουμ”, τονίζει ο Olivier Jakob, γενικός διευθυντής στην Petromatrix GmbH. “Η ζήτηση επιστρέφει, ωστόσο οι μετοχές παραμένουν υπερβολικά ψηλά”, προσθέτει.
Το Brent παράδοσης Αυγούστου, υποχωρεί κατά 1,62%, στα 40,14 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό (WTI), παράδοσης Ιουλίου, “χάνει” 2,23%, στα 37,34 δολ. το βαρέλι.
Στη Λιβύη, εξάλλου, ομάδα ενόπλων πολιτοφυλάκων εισήλθε στην πετρελαιοπηγή της Σαράρα και ζήτησε από τον διευθυντή να διακόψει την παραγωγή, λίγες ώρες μετά την επανέναρξή της, σύμφωνα με ανακοίνωση της National Oil Co. Η παραγωγή αναμένεται να διακοπεί άμεσα.
Εντωμεταξύ, το Ιράκ, με βάση αιτήματά του προς διυλιστήρια στην Ασία, φαίνεται να συμμορφώνεται με τις υπεσχημένες μειώσεις στην παραγωγή που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του OPEC+. Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχουν εγκαλέσει τη Βαγδάτη ότι αντλεί “μαύρο χρυσό” άνω των ορίων που θέτουν οι συμφωνίες περικοπής της παραγωγής.