Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραστεί στην ορκωμοσία του τον επόμενο μήνα, μετέδωσε το CBS, επικαλούμενο πολλές πηγές.
Η πρόσκληση μπορεί να σηματοδοτεί μια προσπάθεια του Τραμπ να προσεγγίσει τον Κινέζο ομόλογό του, την ώρα που απειλεί με νέους δασμούς εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η παρουσία του Σι, ωστόσο, θα ήταν πρωτοφανής: Κανένας Κινέζος ηγέτης δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία συνήθως παρίστανται πρεσβευτές. Κανένας ξένος αρχηγός κράτους δεν έχει παραστεί σε μια τέτοια τελετή εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ξεκινούν από το 1874.
Θα υπήρχαν επίσης τεράστιοι πολιτικοί κίνδυνοι για τον Σι από την παρουσία του, καθώς και η πιθανή ταλαιπωρία του να κάθεται έξω για ώρες μια κρύα ημέρα του Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2021 δημιούργησαν memes με πολιτικούς όπως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος καθόταν μαζεμένος με ένα χοντρό μπουφάν, μάσκα Covid και γάντια στη σκηνή της ορκωμοσίας.
Επιπλέον, ο Τραμπ παρεκκλίνει τακτικά από το σενάριο κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, κάνοντας αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις, ακόμη και αστεία που μερικές φορές δεν πιάνουν τόπο. Αυτή την εβδομάδα ο εκλεγμένος πρόεδρος αναφέρθηκε στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό ως «κυβερνήτη» του «μεγάλου κράτους του Καναδά». Αυτό έγινε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Φλόριντα, μετά την απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς τόσο στον Καναδά όσο και στο Μεξικό.
Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Meet the Press του NBC που προβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι είχε επικοινωνήσει πρόσφατα με τον Σι, αλλά αρνήθηκε να πει τι είχαν συζητήσει. Τελευταία φορά συναντήθηκαν προσωπικά ήταν τον Ιούνιο του 2019 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ιαπωνία.
Ο Τραμπ συναντάται και «φλερτάρει» με πολλούς ξένους ηγέτες, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Μπάιντεν δεν έχει πάει στην Κίνα κατά τη διάρκεια της θητείας του, εν μέρει λόγω των ταξιδιωτικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ-19. Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συνήθως επισκέπτονται εναλλάξ ο ένας το έθνος του άλλου. Εάν το μοτίβο διατηρηθεί, θα είναι η σειρά του προέδρου των ΗΠΑ να ταξιδέψει.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα προετοιμάζονται για μια νέα αντιπαράθεση μετά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για την εφαρμογή σαρωτικών δασμών με στόχο όλα τα κινεζικά προϊόντα με δασμούς 60%. Τον περασμένο μήνα, υποσχέθηκε να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% εάν το Πεκίνο δεν βοηθήσει να ανακοπεί η ροή της φαιντανύλης που περνάει από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Ο Σι συνεχάρη τον Τραμπ μετά τη νίκη του στις εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία του να διατηρηθούν σταθερές οι σχέσεις, αλλά σε άλλες περιπτώσεις προσπάθησε να θέσει όρια με την επερχόμενη κυβέρνηση, μιλώντας για «τέσσερις κόκκινες γραμμές» στις διμερείς σχέσεις.
Προειδοποίηση Σι
Στην τελευταία του συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο Σι προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε κίνησης που θα υπονομεύσει την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα ωθήσει το έθνος προς τη δημοκρατία, θα περιορίσει την οικονομική του άνοδο ή θα ενθαρρύνει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου νησιού που διεκδικεί το Πεκίνο.
Η Κίνα αυξάνει επίσης τις εμπορικές εντάσεις απαγορεύοντας την εξαγωγή αρκετών υλικών με υψηλή τεχνολογία και στρατιωτικές εφαρμογές.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σι δήλωσε ότι οι εμπορικοί και τεχνολογικοί πόλεμοι «δεν θα έχουν νικητές», ενώ επανέλαβε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να διατηρήσει τον διάλογο και να διαχειριστεί τις διαφορές του με την Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ έχει επιλέξει μια σειρά από «σκληρούς» απέναντι στην Κίνα για να ηγηθούν των οικονομικών χαρτοφυλακίων και των χαρτοφυλακίων ασφαλείας στην επερχόμενη κυβέρνησή του.
Έχει ορίσει τον αντιπρόσωπο Μάικ Γουόλτς ως σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας και προτείνει τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο για υπουργό Εξωτερικών. Και οι δύο έχουν αποκαλέσει το Πεκίνο αντίπαλο και έχουν ταχθεί υπέρ της αποσύνδεσης από την οικονομία του.
Αλλά ο Τραμπ επέλεξε επίσης τον πρώην γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντιού ως πρεσβευτή του στην Κίνα, επιστρατεύοντας έναν επιχειρηματία με εμπειρία στην Ασία, ο οποίος μπορεί να προσφέρει μια δυνητικά μετριοπαθή φωνή στην πολιτική απέναντι στο Πεκίνο.
Ανακοινώνοντας αυτόν τον διορισμό, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Περντιού «θα συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή της στρατηγικής μου για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και μιας παραγωγικής σχέσης εργασίας με τους ηγέτες της Κίνας».
Διαβάστε ακόμη
Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: 4,1 εκατ. συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο (vid)
Πώς μέρος του ράλι της τιμής του χρυσού οφείλεται… στο άγχος των Κινέζων καταναλωτών
Σε ισχύ από σήμερα το εορταστικό ωράριο – Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα