Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει και πάλι το «κακό παιδί» στην περίπτωση του Brexit. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά αν θα δώσει στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τη νέα παράταση στο Brexit, που ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ζητήσει αλλά στην πραγματικότητα δεν τη θέλει, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να τον εμποδίσει.
Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε αναβολή της αναχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη των ηγετών της ΕΕ. Έτσι, ο σημερινός ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων έχει την εξουσία να υπαγορεύσει, ουσιαστικά, το μέλλον της Βρετανίας.
“Η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου θα πρέπει να υλοποιηθεί”, δήλωσε ο Μακρόν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Μετά την ψηφοφορία της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η προθεσμία δεν θα τηρηθεί.
Η νεαρή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γαλλία δεν θα αποκλείσει μια σύντομη παράταση πέντε έως 10 ημερών. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι πρόκειται να συμβεί, εάν ο Τζόνσον και άλλοι ηγέτες της ΕΕ ζητήσουν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Με την Άνγκελα Μέρκελ, που είναι πολύ πιο ανοικτή από τον Μακρόν σε μια νέα παράταση της προθεσμίας για το Brexit, να βαδίζει προς το τέλος της εποχής της ως καγκελάριος της Γερμανίας, ο Γάλλος ηγέτης προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του de facto επικεφαλής της Ευρώπης. Έχει ήδη αντιταχθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ όσον αφορά τη διεύρυνση, αλλά και τον προϋπολογισμό του μπλοκ.
Η κόπωση του Brexit είναι διάχυτη σε ολόκληρη την ΕΕ και οι κυβερνήσεις αρχίζουν να φέρουν βαρέως το πόσος χρόνος και πόση ενέργεια δαπανώνται για το θέμα. Ο Μακρόν θα μπορούσε να δει αυτό ως την ευκαιρία να δείξει ότι αποτελεί το πρόσωπο που μπορεί να κινήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που εκείνος θεωρεί σωστή.
Όπως διαπίστωσαν οι Γάλλοι πρόεδροι από τότε που ο Σαρλ ντε Γκολ απέρριψε δύο φορές την προσπάθεια της Βρετανίας να ενταχθεί στην ΕΕ τη δεκαετία του 1960, η σκληρή στάση των Ηλυσίων απέναντι στη Βρετανία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική της Γαλλίας. Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταβυθίσει τον Μακρόν, από τότε που κατάφερε να νικήσει τους υποψηφίους από τα κατεστημένα κόμματα στις εκλογές του 2017.
Για τον Τζόνσον, ο Μακρόν γίνεται ένας δύσκολος σύμμαχος. Οποιαδήποτε προοπτική καθυστέρησης στο Brexit, βοηθά τον Βρετανό πρωθυπουργό να πείσει τους πολιτικούς στο Λονδίνο ότι είναι ανάγκη να υποστηρίξουν αμέσως τη συμφωνία που αυτός πέτυχε με τις Βρυξέλλες. Ο Τζόνσον δήλωσε στον αντιπολιτευόμενο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνεδρίαση την Τετάρτη ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, δήλωσε εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος
Έχουμε ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση. Ο Μακρόν ήταν εξίσου σθεναρά αντίθετος πριν από την προηγούμενη απόφαση να καθυστερήσει το Brexit τον Απρίλιο αν και η παράταση κατέληξε να είναι μικρότερη από ό,τι πίστευαν πολλές κυβερνήσεις.
Πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες λένε ότι δεν βλέπουν την πιθανότητα να κάνει πράξη την απειλή του ο Μακρόν.