search icon

Bloomberg

Προς καθολικό κραχ στον τουρισμό η Ισπανία – Οι Βρετανοί τη βάζουν σε καραντίνα

Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Νορβηγία, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν οδηγίες για ταξίδια σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, ενώ αναμένονται κι άλλοι περιορισμοί

Η τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας είναι σε αυξανόμενο κίνδυνο να κλείσει πριν καλά καλά προλάβει να ανοίξει, καθώς οι χώρες ανά την Ευρώπη προσανατολίζονται στον περιορισμό των ταξιδιών στη μεσογειακή χώρα, μετά την εντολή της βρετανικής κυβέρνησης να βάλει σε καραντίνα τους επισκέπτες.

«Η Ισπανία είναι μια ασφαλής χώρα», ανέφερε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, χθες Κυριακή. «Η Ισπανία έχει ξεσπάσματα της πανδημίας, όπως κι άλλες χώρες. Το σημαντικό είναι πως η Ισπανία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο αυτά τα ξεσπάσματα».

Μια σταθερή αύξηση σε νέα κρούσματα στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα έκανε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του να δώσει εντολή να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όλοι οι επισκέπτες από την Ισπανία.

Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Νορβηγία, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν οδηγίες για ταξίδια σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, ενώ αναμένονται κι άλλοι περιορισμοί, απειλώντας έναν κλάδο που ισοδυναμεί με το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι «σίγουρα ένα θέμα» και για τη Γερμανία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου στην τηλεόραση του ZDF.

Ο κίνδυνος του δεύτερου κύματος

Η απόφαση της Βρετανίας δημιουργεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες χρειάζονται η μια την άλλη καθώς ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος είναι πραγματικός.

Και οι δυο οικονομίες βυθίζονται κατά τη διάρκεια του κρίσιμου διαστήματος του καλοκαιριού, που ο κόσμος βγαίνει από το lockdown και είναι έτοιμος να ξοδέψει.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης μιλώντας στο Sky News: «Πήραμε την απόφαση όσο γρηγορότερα μπορούμε και δεν μπορούμε να απολογηθούμε γι’ αυτό».

Η ανάληψη αποφασιστικής δράσης ήταν απαραίτητη «αλλιώς θα βάζαμε σε κίνδυνο να ξαναμολυνθούν οι Βρετανοί και να έχουμε ένα δεύτερο κύμα και νέο
Lockdown».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κρίσιμης σημασίας για την ισπανική οικονομία – πολλοί από τους συνταξιούχους του έχουν αποσυρθεί κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου της χώρας και οι Βρετανοί που αναζητούν ένα ηλιόλουστο μέρος αντιπροσωπεύουν το 20% των συνολικών επισκεπτών της Ισπανίας.

Η απόφαση – σοκ του Ηνωμένου Βασιλείου προκλήθηκε από νέα κρούσματα που εξαπλώθηκαν στην περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας. Οι αεροπορικές εταιρείες που επλήγησαν σοβαρά εκφράζουν την αντίθεσή τους με τα μέτρα που θεωρούν υπερβολικά.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία, καθώς η αυξημένη εμφάνιση κορωνοϊού έγινε σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε εθνικό», ανακοίνωσε η EasyJet. Η απόφαση « προκαλεί χάος στα ταξιδιωτικά σχέδια χιλιάδων Βρετανών», αναφέρει.

Η British Airways ανέφερε ότι «πρόκειται για ακόμη ενα πλήγμα για τους Βρετανούς παραθεριστές και θα έχει αντίκτυπο σε μια ήδη προβληματική αεροπορική βιομηχανία». «Η αβεβαιότητα και η σύγχυση είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις και απογοητευτική για όσους προσβλέπουν σε ένα διάλειμμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντριου Φλίντχαμ, της TUI.

Η Ryanair Holdings χαρακτήρισε τον νέο κανόνα «λυπηρό».

«Θα υπάρξουν τοπικές εξελίξεις κατά την άποψή μου σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα Οικονομικών Νιλ Σόραχαν. «Θα δείτε περιοχές που ανοίγουν, περιοχές που κλείνουν και η ευελιξία θα είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς και άλλες αεροπορικές εταιρείες».

Από την πλευρά του ο Τσάρλι Κόρνις, CEO του Ομίλου αεροδρομίων του Μάντσεστερ ανέφερε ότι η εφαρμογή κανόνων σε μια ολόκληρη χώρα αντί για μεμονωμένες περιοχές ήταν περιοττή.

Exit mobile version