Βαρόμετρο αποτελεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως προς την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων.
Τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Ζώνη του Ευρώ αναμένονται την Παρασκευή.
Σύμφωνα ωστόσο με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 9,7% τον Σεπτέμβριο, εκτίμηση που εφόσον επαληθευθεί θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ΕΚΤ.
«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να έχει φτάσει σε νέο υψηλό 9,6% τον Σεπτέμβριο, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται. Το τέλος των γερμανικών μέτρων σε τιμές ντάμπινγκ που εισήχθησαν στις αρχές του καλοκαιριού θα αυξήσει επίσης τις πιέσεις στις τιμές», αναφέρει το Bloomberg Economics.
Δεδομένου ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ώθησαν την Τράπεζα να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, η νέα μέτρηση είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την επόμενη απόφαση, η οποία αναμένεται σε έναν μήνα.
Αυτό το σκηνικό, μαζί με τυχόν επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο, από τις ιταλικές εκλογές, θα αποτελέσουν σίγουρα το κυρίαρχο ζήτημα για την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν θα μιλήσει στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πού θα διαμορφωθούν τα επιτόκια μετά τις μέχρι τώρα αυξήσεις και με ποιο τρόπο θα καταλήξουν οι αξιωματούχοι εάν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της προστασίας των θέσεων εργασίας. Και οι πέντε αξιωματούχοι της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και 10 από τους 19 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών, πρόκειται να κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις.
Διαβάστε ακόμα:
Η Ιταλία στις κάλπες: Η μετεωρική άνοδος της ακροδεξιάς Μελόνι και οι φόβοι της Ευρώπης
Πουγιανέ (CEO TotalEnergies): Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εμποδίζουν τα ευρωπαϊκά deals για LNG
Αύξηση στα τέλη διέλευσης σε Σουέζ και Βόσπορο – Έρχονται νέες ανατιμήσεις