search icon

Bloomberg

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Κάποια από τα περίπου 2.000 αντικείμενα που έχουν κλαπεί ανακτήθηκαν (vid)

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Tζορτζ Όσμπορν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αντικείμενα που δεν είναι καταγεγραμμένα - Τι λέει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ανέφερε στο ραδιόφωνο του BBC ότι «θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις κλοπές νωρίτερα»

Περίπου 2.000 αντικείμενα πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, αποκάλυψε ο Τζορτζ Όσμπορν, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους θησαυρούς που αγνοούνται έχουν αρχίσει να ανακτώνται.

Το απόγευμα της Παρασκευής (25/8), ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτουϊκ Φίσερ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του λέγοντας ότι δεν εκτίμησε σωστά την ανταπόκριση που θα έπρεπε να έχει το Μουσείο μετά την ειδοποίηση που έλαβε και παραδέχτηκε ότι η ευθύνη τελικά είναι δική του. Μάλιστα χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή».

Λίγο αργότερα το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Τον Ιούλιο απολύθηκε ο υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για την αποτροπή τους» είπε ο πρόεδρος του Μουσείου.

Ερωτηθείς γιατί οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, ο κ. Όσμπορν είπε ότι πιθανότατα η «ομαδική σκέψη» μεταξύ των ανώτερων υπαλλήλων του μουσείου να σήμαινε ότι «δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι υπήρχε κάποιος εκ των έσω» που έκλεβε θησαυρούς. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το περιστατικό έχει βλάψει τη φήμη του μουσείου, και είπε ότι επικεντρώνεται στο «καθάρισμα του χάους».  O  Όσμπορν τόνισε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως το Βρετανικό Μουσείο συγκάλυψε σκοπίμως τις κλοπές, αφού οι αρμόδιοι απέρριψαν το 2021 προειδοποίηση ότι γίνονταν κλοπές.

«Πιστεύουμε ότι ήμασταν θύματα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», παραδέχθηκε.

«Υπήρχε την εποχή εκείνη μια πεποίθηση μεταξύ των στελεχών του μουσείου, στο υψηλότερο επίπεδο, που αρνούνταν να πιστέψουν ότι κάποιος από μέσα έκλεβε αντικείμενα, να πιστέψουν ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού το έκανε αυτό; Ναι, είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Εκτίμησε επίσης ότι οι κλοπές αυτές «σίγουρα έβλαψαν» τη φήμη του μουσείου. «Για τον λόγο αυτό ζητώ συγνώμη εκ μέρους του μουσείου», πρόσθεσε.

Τι λέει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Oσμπορν υπερασπίστηκε το Βρετανικό Μουσείο μετά το σκάνδαλο που οδήγησε σε κατακραυγή από τα κράτη που έχουν κάνει εκστρατεία για να επιστρέψει το μουσείο τα αντικείμενά του. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε Έλληνες αξιωματούχους να ανανεώσουν τα αιτήματά τους για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ Νιγηριανοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την επιστροφή των λεηλατημένων θησαυρών.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι ύποπτες κλοπές και η αντίδραση του μουσείου σε αυτές ακυρώνουν το επιχείρημά του ότι τα ιδρύματα άλλων χωρών δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι φροντίζουν σωστά τους θησαυρούς τους, ο Όσμπορν είπε ότι είναι “δήλωση του αυτονόητου” ότι η ιστορία αυτή έχει βλάψει τη φήμη του ιδρύματος.

Πρόσθεσε όμως ότι πολλά μεγάλα μουσεία ήταν “δυνητικά θύματα αυτού του είδους της κλοπής”. “Η ευθύνη μας τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι πραγματικά πήραμε τα διδάγματα, έτσι ώστε αυτού του είδους τα πράγματα να είναι πολύ πιο δύσκολα, πολύ λιγότερο πιθανό να συμβούν στο μέλλον”, είπε.

Υπερασπίστηκε τη συλλογή αρχαίων αντικειμένων από όλο τον κόσμο, περιγράφοντας το μουσείο ως “πηγή μεγάλης εθνικής υπερηφάνειας” παρά το σκάνδαλο. Το μουσείο αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις επειδή αρνήθηκε να επιστρέψει τα λεηλατημένα αντικείμενα. “Είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να δείτε όλους τους πολιτισμούς μαζί, και υπάρχουν πολύ λίγα τέτοια μέρη στον κόσμο.

“Το γεγονός ότι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί αυτή η συλλογή σήμερα, δεν την καθιστά παράνομη – θα έλεγα ότι την καθιστά ανεκτίμητη. Σε μια εποχή όπου μας υπενθυμίζουν πάντα τι μας χωρίζει, είναι ένα μέρος που μας υπενθυμίζει τι έχουμε κοινό”.

Τα αντικείμενα που λείπουν ή εκλάπησαν από το Βρετανικό χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως είχε ανακοινώσει το Μουσείο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκαθαρίζουν τη λίστα μεγαλοοoφειλετών για να σβηστούν χρέη 80 δισ. ευρώ

ΟΑΚΑ: «Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ για το σχέδιο της «Στάδιο 2020» (pics)

Αλί Σαμπανσί: Οι σπουδές στο Tufts και το Columbia, η αυτοκρατορία του πατέρα του, ο έρωτας και το ατύχημα στη Λέρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version