search icon

Bloomberg

«Πράσινο φως» στο ευρωπαϊκό πλάνο παραγωγής μικροτσίπ ύψους €43 δισ.

Απώτερος στόχος η κατασκευή του 20% των παγκόσμιων ημιαγωγών στην Ευρώπη μέχρι το 2030 - Τον επόμενο μήνα οι υπογραφές στο EU Chips Act

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ό,τι αφορά το πλάνο ύψους 43 δισ. ευρώ για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού τομέα παραγωγής μικροτσίπ. Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει κρατική ενίσχυση για την κατασκευή τεχνολογικά εξελιγμένων ημιαγωγών αλλά δε θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση των μικροτσίπ των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η νέα συμφωνία δημιουργεί, παράλληλα, δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά το πότε η Κομισιόν θα μπορεί να παρεμβαίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα των εταιρειών αυτών σε περίπτωση ανάγκης.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην επίτευξη της συμφωνίας ήταν ο τρόπος χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στο να μην προχωρήσουν σε ανακατανομή 400 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία χρησιμοποιούνται για την έρευνα και ανάπτυξη νέων μικροτσίπ προς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα αποδειχθεί κερδοφόρα μόνο για μεγάλες χώρες με εξελιγμένο βιομηχανικό τομέα όπως η Γερμανία.

Οι Υπουργοί της Ε.Ε. αναμένεται να προσυπογράψουν τη συμφωνία αυτή τον επόμενο μήνα, ενώ η πρόταση πρέπει να περάσει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. έχει θέσει ως απώτερο στόχο την κατασκευή στην Ευρώπη του 20% των μικροτσίπ παγκοσμίως μέχρι το 2030. Το πρόσφατα ανακοινωθέν πλάνο της Κομισιόν ύψους 43 δισ, ονόματι EU Chips Act αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2023. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας όπως Intel Corp, GlobalFoundries Inc, STMicroelectronics NV και Infineon Technologies AG προγραμματίζουν ήδη την κατασκευή νέων βιομηχανικών μονάδων τελευταίας τεχνολογίας στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Διαβάστε ακόμη:

Αγορά κατοικίας: Γιατί τελειώνει το ξέφρενο «πάρτι» – Έρχεται απότομο φρένο στις τιμές ακινήτων

Νέο ασφαλιστικό: Τι πρέπει να γνωρίζουν συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οφειλέτες

Οι πλούσιοι Αμερικανοί «σκουπίζουν» την αγορά ακινήτων του Λονδίνου

Exit mobile version