Το θρυλικό Patek Philippe το οποίο φορούσε ο τελευταίος αυτοκράτορας της κινεζικής Δυναστείας Τσινγκ πουλήθηκε για 40 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ ($5,1 εκατ.) σε δημοπρασία.
Η δημοπρασία η οποία είχε διάρκεια μόλις επτά λεπτών, έλαβε χώρα στα νέα κεντρικά γραφεία της εταιρείας δημοπρασιών Phillips στην περιοχή West Kowloon Cultural του Χονγκ Κονγκ, στην οποία παρευρέθηκαν πληθώρα συλλεκτών και αντιπροσώπων επιχειρηματιών της ηπειρωτικής Κίνας.
Ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσινγκ, Που Γι είχε δωρίσει το ρολόι αυτό στον μεταφραστή του, Γκεόργκι Περμιάκοφ, ο οποίος συνόδευε τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του δεύτερου στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ του 1945 και του 1950. Η κατασκευή του από την Patek Philippe είχε ολοκληρωθεί το 1937, αν και άγνωστες παραμένουν ακόμα οι συνθήκες μέσω των οποίων το ρολόι βρέθηκε αρχικά στα χέρια του Που Γι.
Μία κόκκινη βεντάλια την οποία είχε υπογράψει ο Που Γι και δώρισε στον μεταφραστή του στο Τόκιο πωλήθηκε για 480.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ.
«Η σημερινή δημοπρασία ήταν κάτι το πρωτοφανές. Επρόκειτο για αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν ήξερε τι πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο ειδικός ρολογιών και σύμβουλος της επενδυτικής The Fine Art Group, Σαμ Χάινς, προσθέτοντας πως «η σπανιότητα του ρολογιού δεν οφείλεται κυρίως στη μάρκα και το μοντέλο αλλά στην ιστορική σημασία του ρολογιού αυτού για την Κίνα».
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η Patek Philippe κατέχει το ρεκόρ του ακριβότερου ρολογιού το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία. Το Grandmaster Chime με εξαιρετικά περίπλοκο μηχανισμό είχε πουληθεί για $31 εκατομμύρια το 2019.
Η έρευνα
Η όλη διαδικασία έρευνας, ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης της ιστορικότητας και της προέλευσης του ρολογιού συμπεριλάμβανε ζευγάρι δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν πάρει συνέντευξη από τον Περμιάκοφ, στις φωτογραφίες της οποίας φαίνεται ξεκάθαρα το ρολόι. Οι δημοσιογράφοι Ράσελ και Νόνα Γουόρκινγκ παρευρέθησαν στη δημοπρασία ως επίτιμοι προσκεκλημένοι.
Ινστιτούτο το οποίο ειδικεύεται στην σύντομη αλλά ιστορική αυτοκρατορία του Που Γι ανακάλυψε πως ο τελευταίος αυτοκράτορας είχε ζητήσει από τον βοηθό του, Λι Γκουοσιόνγκ, να βγάλει την όψη του ρολογιού έτσι επιβεβαιώσε πως η βάση ήταν φτιαγμένη από πλατίνα. Τα «χνάρια» της κίνησης αυτής φαίνονται και στο ίδιο το δημοπρατηθέν ρολόι λόγω μικρών ζημιών στην επιφάνειά του.
Σύμφωνα με τον Χάινς, το ρολόι αυτό καθαυτό θα είχε σημαντική αξία και χωρίς την ιστορική του σημασία. Πρόκειται για ένα εκ των μόλις 8 «επιζώντων» ρολογιών της σειράς 96 Quantieme Lune, τα οποία φέρουν φάση σελήνης και triple-date ημερολόγιο.
«Ο μηχανισμός αυτός ήταν εξαιρετικά περίπλοκος τότε», επεσήμανε ο Χάινς, προσθέτοντας πως «ακόμα και χωρίς τον αυτοκράτορα, το ρολόι είναι ιστορικής σημασίας».
Η Patek Philippe είχε αρχικά εκτιμήσει πως η αξία του ρολογιού θα άγγιζε τα $3 εκατομμύρια αν και, όπως φάνηκε αργότερα, η εκτίμηση αυτή ήταν άκρως συντηρητική.
Διαβάστε ακόμα
Ρουμπινί: Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μπορεί να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή
Καζίνο Ρίου: Απέρριψε το δικαστήριο τα μέτρα προστασίας – Ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας
Κομισιόν: «Θετική ψήφος» για τη μετα-μνημονιακή πρόοδο της οικονομίας – «Καμπανάκι» για οφειλές