search icon

Bloomberg

Πού βρίσκονται θαμμένα τα μεγαλύτερα – γνωστά – αποθέματα χρυσού στη Γη

Ρωσική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τα μεγαλύτερα φυσικά αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου στον πλανήτη - Βρίσκονται σε έκταση της Σιβηρίας

Η Polyus PJSC, ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ρωσίας, δήλωσε ότι το ανεκμετάλλευτο ακόμα κοίτασμα χρυσού στο Σουχόι Λονγκ της Σιβηρίας περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο.

Ο έλεγχος έδειξε ότι το κοίτασμα περιέχει 40 εκατομμύρια ουγγιές αποδεδειγμένων αποθεμάτων, όπως μετράται από τα διεθνή πρότυπα JORC, με μέση περιεκτικότητα σε χρυσό 2,3 γραμμάρια ανά τόνο, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πάβελ Γκράτσεβ.

Αυτό σημαίνει ότι το πεδίο – που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού – είναι μεγαλύτερο από το χρυσορυχείο KSM της Seabridge Gold στον Καναδά και το Donlin Gold στην Αλάσκα.

«Η εκτίμηση των αποθεματικών αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος», δήλωσε ο Γκράτσεφ σε συνέντευξή του στη Μόσχα.

Το Σουχόι Λογκ, που βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή κοντά δυο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, ανακαλύφθηκε από τους σοβιετικούς γεωλόγους το 1961 και διευρευνήθηκε τη δεκαετία του 1970.

Η κυβέρνηση εξέταζε από καιρό την εκμετάλλευση του κοιτάσματος και το 2017 το πούλησε σε δημοπρασία σε κοινοπραξία της Polyus με μια κρατική υπηρεσία, τη συμμετοχή της οποίας αργότερα εξαγόρασε η Polyus.

Η εταιρεία είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι θα επικεντρωθεί σε μικρότερα έργα και θα μειώσει τον δείκτη χρέους της τα επόμενα χρόνια πριν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κοίτασμα.

Θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναμενόμενη παραγωγή και τις επενδύσεις στο Σουχόι Λογκ αμέσως μόλις ολοκληρωθεί μια μελέτη προ-σκοπιμότητας, πριν το τέλος του έτους.

Ο Γράτσεβ είπε ότι το κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσια παραγωγή συνολικά περίπου 1,6 εκατομμύρια ουγγιές (περίπου 3 δισ. δολάρια).

Ενώ η ανάπτυξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων χρυσού είναι συνήθως μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, το πεδίο μπορεί να επιτρέψει στον Polyus να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της κατά τουλάχιστον 70%.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο περίπου 60% από τότε που η εταιρεία το αγόρασε και έφτασε σε ρεκόρ τον Αύγουστο καθώς τεράστιες ποσότητες νομισματικών τονωτικών διοχετεύτηκαν από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις για να περιορίσουν τη ζημιά από την πανδημία του κοροναϊού.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι ένα έργο αυτής της ποιότητας και κλίμακας μπορεί και πρέπει να εκτελεστεί, αξιοποιώντας τα καλύτερα περιβαλλοντικά πρότυπα, παρά τη δυσπρόσιτη τοποθεσία», δήλωσε ο Γράτσεβ.

Οι πρώτες έρευνες παραπέμπουν σε περιεχόμενο 67 εκατομμύρια ουγγιών, σημαντικά μεγαλύτερο από τα 63 εκατομμύρια που είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως.

Αυτή η εκτίμηση μπορεί να αυξηθεί μετά από περισσότερες γεωτρήσεις και μελέτες.

Η βασική επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Η Polyus έχει ήδη αρχίσει δαπάνες διαμόρφωσης υποδομών για το έργο. Στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης σχέδιο για την από κοινού επένδυση με την κυβέρνηση για την κατασκευή ενός νέου τοπικού αεροδρομίου.

Exit mobile version