Ζοφερός, κρύος και ακριβός προμηνύεται ο επικείμενος χειμώνας για την Ευρώπη, μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να προστατεύσουν τους πολίτες.
Η πανευρωπαϊκή λύση εξετάζεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσο σύντομα θα έρθει μία συμφωνία για την εφαρμογή της και πόσο αποφασιστική θα είναι αυτή. Υπό τις συνθήκες αυτές η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν μέτρα στήριξης – στη μορφή κυρίως επιδομάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα μέτρα ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. To Bloomberg υπολογίζει ότι έως τώρα έχουν ανακοινωθεί από κυβερνήσεις μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ. Αλλά τα χρήματα μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο έξτρα κόστος των 100 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς θέρμανσης και ενέργειας οι καταναλωτές της Ένωσης φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που επικαλείται το Bloomberg, αλλά και την επισήμανση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, στην επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν.
Πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση – και ενδεχομένως ήπιες θερμοκρασίες- θα είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μία κατάσταση στην οποία δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ε.Ε. θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, όπως σχολιάζει το Bloomberg.
«Οι πολίτες της Ε.Ε. δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος και θα έχουμε άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας» προειδοποιούν στην επιστολή τους οι υπουργοί. «Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές πιθανότατα θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ» προσθέτουν.
Ρεκόρ για το φυσικό αέριο, το ρεύμα και τον άνθρακα στην Ευρώπη
«Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ», ανέφεραν.
- Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρέχει επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το ταβάνι του κόστους της στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.
- Η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτόν τον μήνα.
- Η Ισπανία διοχετεύει στους καταναλωτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ από φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε 500 εκατ. στερλίνες για περαιτέρω μέτρα σε πιο φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σε περίπου 1.660 λίρες ετησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.
Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θα διατυπώσει συστάσεις για περαιτέρω μέτρα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη, μια κίνηση που θα βοηθήσει περισσότερες κυβερνήσεις να βρουν επείγουσα στήριξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Διαβάστε ακόμα
Άγγιξαν τα €10,5 εκατ. οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το 8μηνο του 2021 (πίνακας)
Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα εντός 12μήνου βλέπουν 6 στις 10 επιχειρήσεις