Τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή, όχι απλά στη δημιουργία τυφώνων, αλλά στη δημιουργία πολύ ισχυρών τυφώνων ανέλυσε η World Weather Attribution, την ώρα που η Φλόριντα μετρά ακόμη τις πληγές της από το καταστροφικό πέρασμα του Μίλτον.
Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύει το Bloomberg, τα αέρια του θερμοκηπίου ισχυροποιούν τους τυφώνες και ο Μίλτον δεν ήταν εξαίρεση. Οι τυφώνες του μεγέθους του Μίλτον έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δημιουργηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αντιστοίχως η κλιματική αλλαγή προκαλεί από 20% έως 30% πιο ισχυρές βροχοπτώσεις.
Η εταιρεία καιρικών αναλύσεων χρησιμοποιώντας ειδικά κλιματικά μοντέλα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως οι πολύ ισχυροί άνεμοι, σε ένα πιο θερμό περιβάλλον, είναι κατά 10% πιο ισχυροί, από ότι θα ήταν δίχως τα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
«Με λίγα λόγια, δίχως την κλιματική αλλαγή ο Μίλτον θα ήταν ένας τυφώνας κατηγορίας 2 και όχι κατηγορίας 3» από το μέγεθος της κατηγορίας 5 που ξεκίνησε, αναφέρει η ανάλυση.
Σημειωτέον πως με την υπερθέρμανση, ο πλανήτης είναι πλέον κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από ότι ήταν πριν την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Και η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι ο βασικός παράγοντας που πυροδοτεί την πρόκληση τυφώνων.
Η επιστημονική ομάδα της World Weather Attribution υπολόγισε επίσης το πόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις με μεγάλο όγκο νερού καταλήγοντας πως υπάρχουν από 1% έως 10% πιθανότητες να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή της χρονιάς. Αναλόγως οι πιθανότητες εμφάνισης πολύ ισχυρών ανέμων, της τάξεως του Μίλτον, έχουν αυξηθεί κατά 40%.
Τα αποτελέσματα δε, αυτά ευθυγραμμίζονται με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από έτερους τυφώνες, όπως πιο πρόσφατα του τυφώνα Χέλεν.
Τα συμπεράσματα της εταιρείας καιρικών αναλύσεων για τον τυφώνα Χέλεν ήταν πως έφερε 10% περισσότερες βροχές και κατά 11% πιο ισχυρούς ανέμους λόγω και πάλι της επίδρασης της πιο θερμής ατμόσφαιρας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Το πέρασμα δύο ισχυρών τυφώνων τόσο κοντά χρονικά από τις αμερικανικές ακτές επιβεβαιώνει τους φόβους των επιστημόνων που μελετούν την κλιματική αλλαγή για το αυξανόμενο ρίσκο πολλαπλών είτε συνεχόμενων είτε και ταυτόχρονων καταστροφών.
Η εμφάνιση όλων και πιο ισχυρών καταιγίδων και τυφώνων οδηγεί σε μεγαλύτερες ανθρώπινες αλλά και υλικές ζημιές, ανάφερε και έκθεση ερευνητών του έγκριτου Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι υπεύθυνη για έως και τις μισές από τις άμεσες υλικές ζημιές που προκάλεσε η Χέλεν και ο Μίλτον σε σπίτια, κτίρια και υποδομές.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα