Οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια φέτος. Είτε πρόκειται για την αύξηση των επιτοκίων, είτε για την κρίση στον τραπεζικό τομέα είτε για την γεωπολιτική αναταραχή, όμως, οι αγορές των ΗΠΑ συνεχίζουν απτόητες. Ο λόγος, αυτή τη φορά, είναι απλός: οι Big Tech.
Ανησυχίες για δημιουργία ύφεσης λόγω του πληθωρισμού και της προσπάθειας καταπολέμησής του; Κανένα πρόβλημα. Οι επτά μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν εξαιρετικά εύρωστους ισολογισμούς ενώ παράγουν βουνά από ρευστό παρά την κρίση.
Πρόβλημα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ; Καμία ανησυχία, αφού εταιρείες όπως Alphabet και Meta θα βγουν κερδισμένες από τις διαφημίσεις στον υπόλοιπο κόσμο.
Ανάπτυξη; Η Nvidia και η Tesla έχουν όλους τους επενδυτές καλυμένους και με το παραπάνω.
Οι τέσσερις αυτές εταιρείες, μαζί με τις Amazon, Apple και Microsoft αποτελούν τις βασίλισσες των αγορών για το2023. Οι επενδυτές το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απολαύσουν το ράλι του 40% στον Νasdaq 100 και το 16% στον S&P 500, υπερφορτώνοντας τα χαρτοφυλάκιό τους σε σημείο που ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι.
ο ερώτημα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, με τον S&P 500 να έχει καταγράψει νηνεμία από τα μέσα Ιουλίου, τη στιγμή που οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την προσπάθεια της καταπολέμησης του πληθωρισμού.
Το επενδυτικό μομέντουμ πολλές φορές χαλαρώνει όταν οι επενδυτές ξεπερνούν το FOMO (fear of missing out) και περιορίζουν τις αγορές τους. Η επένδυση σε μετοχές οι οποίες σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη από καθημερινούς επενδυτές μειώθηκαν στο χαμηλότερό τους σημείο από τον περασμένο Απρίλιο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δεδομένα της Vanda Research.
Οι αισιόδοξοι επενδυτές πιστεύουν πως οι καλύτερες μετοχές θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με τις εταιρείας να αυξάνουν την κερδοφορία τους παρά την μακροοικονομική ανασφάλεια. Οι αποκαλούμενες «Magnificent Seven» αποτελούν το 28% της κεφαλαιοποίησης των $37 τρισεκατομμυρίων του S&P 500, σε σχέση με 20% στις αρχές του έτους.
Πολλές μετοχές, βέβαια, ενδέχεται να είναι υπερεκτιμημένες, αφού έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα παλαιότερα ρεκόρ υψηλά και έχουν αφήσει πολύ μακριά τους μέσους όρους, όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι ανησυχούν πως τα απογοητευτικά στοιχεία της ζήτησης και ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός θα καταλήξουν να υποσκάπτουν το ανοδικό αυτό αφήγημα, διαβρώνοντας τα θεμέλιά του, όπως φαίνεται και στην πρόσφατη πτώση της μετοχής – «φαβορί» της Nvidia.
Kίνα, Meta και Amazon
Στην Κίνα, η κυβέρνηση της χώρας κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως εισέβαλαν παράνομα στους διακομιστές της Huawei Technologies Co. από το 2009 και ύστερα σε μία προσπάθεια η οποία οδήγησε σε κλοπή δεδομένων και δεκάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις κατά κινεζικών στόχων.
Η Meta, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως επεκτείνει την λειτουργία πληρωμής μέσω WhatsApp στην Ινδία, ενώ η Apple σταμάτησε πια να προσφέρει τα Google Maps ως την προκαθορισμένη εφαρμογή στο λογισμικό των iPhones, προωθώντας τη δική της.
Η Amazon έχει λανσάρει έναν νέο τρόπο ανέπαφων αγορών χωρίς την ανάγκη ταμία σε πολλά μαγαζιά μέσω της χρήσης RFID, ενώ ο CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, τόνισε πως η εταιρεία θα γίνει σύντομα ένα αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε ακόμα
Στουρνάρας: Πιθανότατα φτάσαμε στην κορύφωση των αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ
Το νέο «σήμα» από τις κεντρικές τράπεζες – Γιατί πάνε… πίσω οι μειώσεις επιτοκίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ