Ενώ οι πλούσιοι νέοι κάτοικοι του Μιλάνου φέρνουν φορολογικά έσοδα και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πόλη, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του κόστους ζωής, διευρύνοντας το χάσμα της πόλης με την υπόλοιπη Ιταλία. Οι τιμές των κατοικιών είναι πλέον υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ η ενοικίαση ενός δωματίου στο Μιλάνο είναι κατά ένα τρίτο ακριβότερη από ό,τι στη Ρώμη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μαζί με τους τραπεζίτες που εκτοπίστηκαν από το Μπρέξιτ, οι πλούσιοι ξένοι έχουν δελεαστεί από τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο δήμαρχος Τζουζέπε Σάλα – ένας από τους αρχιτέκτονες της μετατόπισης του Μιλάνου σε ανώτερη κατηγορία – δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν «επιτυχή στην προσέλκυση νέων κατοίκων», κάτι που είναι καλό για την οικονομία της πόλης, αλλά ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Μερικές φορές αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι δεν ζουν σύμφωνα με την αντίληψη των κοινοτήτων», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη. «Είναι ευτυχισμένοι εδώ. Ζουν σε μια πολύ ζωντανή πόλη και σε μια εύκολη πόλη επειδή δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά θα θέλαμε να έχουμε ένα είδος ανταπόδοσης από αυτούς».

Ο ενιαίος φόρος επί των ξένων κερδών λειτούργησε ως επιταχυντής. Ο αριθμός των ανθρώπων στο Μιλάνο που επωφελούνται από το μοναδικό προνόμιο – το οποίο μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς λογαριασμούς κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ – αυξήθηκε σταθερά και υπερδιπλασιάστηκε το 2021 σε συνολικά πάνω από 1.300 άτομα. «Η δεξαμενή των δικαιούχων έχει πιθανότατα συνεχίσει να αυξάνεται κατά μερικές εκατοντάδες ετησίως», σύμφωνα με τον Μάρκο Σερράτο, δικηγόρο φορολογικών θεμάτων και εταίρο της εταιρείας Maisto e Associati, ο οποίος βοηθάει πελάτες να μετεγκατασταθούν στην Ιταλία.

Αν και οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί, έχουν αντίκτυπο σε μια πόλη του μεγέθους του Μιλάνου, που είδε τον πληθυσμό της να αυξάνεται κατά μόλις 4% σε περίπου 1,4 εκατομμύρια τα τελευταία επτά χρόνια. Και κάθε άτομο υψηλής καθαρής περιουσίας φέρνει και άλλα στο πέρασμά του.

Αυτές είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις του Μιλάνου για πλούσιους ξένους:

 

«Οι δικαιούχοι είναι κυρίως συνεργάτες ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, με πολλούς ομογενείς Ιταλούς, καθώς και άτομα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική», δήλωσε ο Σερράτο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ανώτερος διαχειριστής επενδύσεων μετακομίζει στο Μιλάνο και δημιουργεί μια πλατφόρμα για να φέρει περισσότερες επιχειρήσεις στην Ιταλία, προσλαμβάνοντας κόσμο και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του».

Ενώ η αύξηση του πληθυσμού ήταν μέτρια, οι τιμές των κατοικιών στο Μιλάνο αυξήθηκαν περισσότερο από 43% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο περίπου 9% για τις ιταλικές μητροπολιτικές πόλεις κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με έκθεση του μεσίτη ακινήτων Tecnocasa.

Ακολουθεί διάγραμμα με τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στο Μιλάνο και στην υπόλοιπη Ιταλία:

«Το μέσο ετήσιο ενοίκιο στην περιοχή Μπρέρα και στη συνοικία της μόδας είναι περίπου 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ανακαινισμένα σπίτια, ενώ για την πώληση μπορεί να εκτοξευθεί στα 16.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», δήλωσε η μεσίτρια πολυτελών ακινήτων Ίνγκριντ Χάλμπεργκ.

«Το Μιλάνο προσελκύει πολλούς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο», δήλωσε η Χάλμπεργκ.

«Από τη αρχή της πανδημίας συμβουλεύουμε όλο και περισσότερους μάνατζερ με διευθυντικές θέσεις στο εξωτερικό να επιστρέφουν στο Μιλάνο», δήλωσε η Βίλα Μαουρίτσια, διευθύνουσα σύμβουλος Ιταλίας της Korn Ferry, μιας εταιρείας που ασχολείται με την αναζήτηση προσωπικού. «Ένα τυπικό προφίλ είναι κάποιου που πέρασε χρόνια σε τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες ή πολυεθνικές και μετακομίζει για να αναλάβει μια θέση -για παράδειγμα- διαχειριστή χαρτοφυλακίου για ένα οικογενειακό γραφείο ή διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας», δήλωσε η Βίλα.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τη Ζυρίχη, όπου οι φορολογικές ελαφρύνσεις έχουν οδηγήσει σε μια πληθώρα εταιρειών που μετεγκαθίστανται στον ελβετικό οικονομικό κόμβο και έχουν προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών των κατοικιών πέρα από το Λονδίνο και το Παρίσι.

Στο Μιλάνο, αρκετές επενδυτικές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των Andera Partners, Arcmont Asset Management και Certares Management – έχουν ανοίξει γραφεία τα τελευταία χρόνια. Αυτού του είδους η εισροή έχει οδηγήσει σε νέα διεθνή σχολεία, κοινωνικά κλαμπ μόνο για μέλη όπως το Core και σικ εστιατόρια.

Στην κορυφή του εμβληματικού Torre Velasca – ενός μπρουταλιστικού ουρανοξύστη που χτίστηκε κοντά στο κέντρο της πόλης τη δεκαετία του 1950 – θα ανοίξει το 2024 το εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών Sushisamba. Η αλυσίδα διαθέτει περίτεχνα σχεδιασμένους εσωτερικούς χώρους και «Instagrammable» ιαπωνικά και βραζιλιάνικα πιάτα.

«Παράλληλα με το Sushisamba, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Sunset Hospitality Group ανοίγει τέσσερις χώρους στο Μιλάνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αντόνιο Γκονζάλες σε email στο Bloomberg.

Ενώ ο αυξανόμενος πλούτος της πόλης δημιουργεί ευκαιρίες για κάποιους, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Το υψηλότερο κόστος ζωής υποδαυλίζει τις εντάσεις με τους λιγότερο τυχερούς.

Οι φοιτητές έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, διαμαρτυρόμενοι εδώ και μήνες για το υψηλό κόστος στέγασης. Από τα τέλη της άνοιξης, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια του Μιλάνου διαμαρτύρονται για την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών, στήνοντας σκηνές έξω από τις κύριες πανεπιστημιουπόλεις και το δημαρχείο. Η κρίση των ενοικίων εντάθηκε μετά την επιστροφή στα μαθήματα μετά την πανδημία και λόγω του πληθωρισμού.

«Το Μιλάνο ως «πόλη-βιτρίνα» δεν ωφελεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Τζιάκομο Κάλβι, φοιτητής που διαμαρτύρεται έξω από το Πανεπιστήμιο Statale, προσθέτοντας ότι οι ακτιβιστές ζητούν νόμο για την επιβολή ανώτατου ορίου στα ενοίκια.

Η αύξηση του κόστους επηρεάζει επίσης τις τοπικές υπηρεσίες. Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Μιλάνου «Azienda Trasporti Milanesi SpA» προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος για την απόκτηση άδειας οδήγησης -ένα όφελος αξίας περίπου 2.500 ευρώ- καθώς και ένα επίδομα στέγασης ύψους 3.000 ευρώ για την επιλογή υποψηφίων, καθώς προσπαθεί να προσλάβει ταλέντα.

«Οι ανισότητες στο Μιλάνο αυξάνονται οριστικά», δήλωσε ο Λουτσιάνο Γκουαλτσέτι, διευθυντής της «Caritas Ambrosiana», μιας καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης. «Το μέσο εισόδημα αυξάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των λεγόμενων εργαζόμενων φτωχών».

Ο Σάλα δήλωσε ότι η πόλη έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και προσπαθεί να διευκολύνει την πίεση προωθώντας την κατασκευή νέων κατοικιών με τη μείωση των τελών για τους κατασκευαστές, προσθέτοντας ότι οι διορθώσεις θα χρειαστούν χρόνο.

«Δημιουργήσαμε μια επιτυχημένη πόλη, σημειώνοντας πρόοδο όσον αφορά τη νοοτροπία και τις οικονομικές ευκαιρίες και λαμβάνοντας πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό», είπε. «Φυσικά αυτό μας δημιουργεί κάποια προβλήματα, όπως μια πολύ γεμάτη πόλη και ένα υψηλό κόστος στέγασης που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Διαβάστε ακόμη 

Πώς θα προχωρήσει το σχέδιο για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων

Γερμανία: Το κρίσιμο πολιτικό τεστ Βαυαρίας και Έσσης και η επέλαση της ακροδεξιάς 

Reckitt Benckiser: Λουκέτο και πωλητήριο στο εργοστάσιο στην Εύβοια παρά τα κέρδη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ