search icon

Bloomberg

Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ για τα επιτόκια – Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση εκτιμούν αναλυτές (πίνακες)

Προβλέπονται τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη φέτος και άλλες τρεις το 2025, οδηγώντας το επιτόκιο στο 2,25%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg - Tι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια; Οι συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρίνει επιτυχώς πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο.

Σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων πρόσφατης έρευνας του Bloomberg είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ ούτε θα δράσουν πολύ νωρίς.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη φέτος και άλλες τρεις το 2025, οδηγώντας το επιτόκιο στο 2,25%.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές δεν αναμένουν αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζες θα προχωρήσει στην πρώτη του συνεδρίαση για φέτος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξαν τις προβλέψεις μιας καλοκαιρινής μείωσης των επιτοκίων. Πάραυτα, οι επενδυτές αγνόησαν τις αντιδράσεις της ίδιας και των συναδέλφων της όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους πως η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει την άνοιξη.

Οι αγορές είναι τώρα διχασμένες μεταξύ πέντε και έξι μειώσεων κατά 0,25% έκαστη το 2024, προβλέποντας μέσο όρο συνολικής χαλάρωσης της τάξης των 138 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Η πιθανότητα πως η πρώτη μείωση θα λάβει χώρα τον Απρίλιο κυμαίνεται στο 80%.

Ένα από τα καίρια ερωτήματα είναι το αν η Λαγκάρντ είναι διατεθειμένη να αναγάγει την πιθανότητα μιας πρώτης μείωσης γύρω στα μέσα του έτους ως επίσημη οδηγία της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκατέλειψε την στρατηγική αυτή τον Ιούλιο, καθώς πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αυξήσεων, επιμένοντας πως οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης.

«Όλα εξαρτώνται από το αν μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης ή αν οι απόψεις των μελών της ΕΚΤ διαφέρουν υπερβολικά έτσι ώστε να εγκαταλειφθεί η τρέχουσα προσέγγιση η οποία εξαρτάται από τα δεδομένα», δήλωσε το στέλεχος της Intesa Sanpaolo, Λούκα Μετσόμο.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο της DWS, Ουλρίκε Κάστενς, η ΕΚΤ «θα παραμείνει σε γενικές γραμμές κοντά στο αφήγημα του Δεκεμβρίου», ενώ ο Άντριου Κάνινγκχαμ της Capital Economics υποστήριξε πως η Λαγκάρντ δεν είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις. 

«Η πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουν είναι η εξισορρόπηση της επιθυμίας της ΕΚΤ να μην ακολουθήσει τις εκτιμήσεις των αγορών και του ίδιου του αφηγήματος του ‘βλέποντας και κάνοντας’».

Αν και το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική επιλογή για τη μείωση των επιτοκίων σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαφορετικές προσεγγίσεις.

«Δεν είμαστε εντελώς αντίθετοι με την άποψη πως η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει τις μειώσεις τον Ιούνιο», δήλωσε ο Μπας φαν Γκέφεν της Rabobank, προσθέτοντας πως «η αγορά έχει κάνει πολλά για να διευκολύνει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Ως εκτούτου, αναμένουμε πως η πρώτη μείωση ενδέχεται να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο».

Πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και το κατά πόσον οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν ή θα μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος εργασίας.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας και των αγαθών που περνούν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ η αδυναμία της κινεζικής οικονομίaς υπονομεύει οποιεσδήποτε ελπίδες για ουσιαστική ανάκαμψη του εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι, από την πλευρά τους, θεωρούν πως οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και πάλι προβλήματα. 

Οι ερωτηθέντες της έρευνας του Bloomberg δηλώνουν πως οι κίνδυνοι όσον αφορά την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης για φέτος και το επόμενο έτος έχουν μειωθεί, τη στιγμή που η Ευρωζώνη συνεχίζει να φλερτάρει με την ύφεση.

Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, η πλειονότητα των αναλυτών δεν αναμένει επανεκκίνηση των επανεπενδύσεων στο παλαιότερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμα και όταν η στάση της κεντρικής τράπεζας μεταλλαχθεί σε διευκολυντική.

Ταυτόχρονα τα 3/4 των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη του επόμενου σκέλους της ποσοτικής σύσφιξης.

Όσον αφορά τους λόγους πιθανής καθυστέρησης της μερικής διακοπής των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, οι ερωτηθέντες αναφέρθηκαν σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και εντάσεις στις αγορές ομολόγων είτε στην Ευρωζώνη αυτή καθαυτή είτε σε ένα κράτος-μέλος.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν πως η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αναθεωρημένης στάσης της τον Απρίλιο. 

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας φαίνεται πως προτιμούν μικρότερο ισολογισμό και παροχή ρευστότητας με γνώμονα τη ζήτηση, καθώς και μόνιμο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και υψηλότερες απαιτήσεις ελάχιστων αποθεματικών.

Διαβάστε ακόμη

Exit mobile version