search icon

Bloomberg

Πώς θα διαμορφωθεί η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική το 2022

Λιτότητα, πληθωρισμός και προγράμματα προστασίας των νοικοκυριών στις προτεραιότητες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων - Οι κινήσεις μέχρι το τέλος του 2022

Οι αγορές επικεντρώνονται στη στρατηγική των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τη νομισματική τους πολιτική προς αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσω της άρσης των υποστηρικτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2022.

Τα προγράμματα υποστήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τα  οποία αποτελούν την κινητήριο δύναμη πίσω από την ανάκαμψη μετά την πανδημία έχουν αρχίσει να περιορίζονται από τις κυβερνήσεις. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν το 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πενταπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προγράμματα μετά την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με υπολογισμούς της UBS.

H σύσφιξη αυτή της νομισματικής πολιτικής υποδεικνύει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αν και ενδέχεται να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε αρκετές χώρες. Η άρση των μέτρων θα λάβει χώρα με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, αναλόγως με τη χώρα.

Στις ΗΠΑ, τα προγράμματα υποστήριξης της οικονομίας μπορεί να τελειώνουν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί νέα μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσίων δαπανών. Στην Ευρώπη, η αντιδικία για τη λιτότητα ενδέχεται να ξεκινήσει εκ νέου, με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίζουν πως η μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού αποτελεί «ηθικό καθήκον».

Στην Ιαπωνία o νέος πρωθυπουργός της χώρας σχεδιάζει νέες δημόσιες δαπάνες, ενώ στην Κίνα η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα. Σε ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως αυτή της Βραζιλία, ο καλπάζων πληθωρισμός θέτει επί τάπητος μια εκ νέου αντιπαράθεση για τις δημόσιες δαπάνες.

ΗΠΑ

Σύμφωνα με ανάλυση του Brookings Institution, η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μετατράπηκε από κάτι το θετικό σε κάτι το αρνητικό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αν και υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες στην άρση των υποστηρικτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας και ορισμένες φοροαπαλλαγές, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη σχέδια για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά $2 τρισ για τη χρηματοδότηση του πλαισίου δημοσίων δαπανών.

Ευρωζώνη

Οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν τριβές μεταξύ των ιστορικών υποστηρικτών της λιτότητας Γερμανών και αυτών που θέλουν να αποφύγουν την περασμένη δεκαετία των επίπονων μέτρων. 

Η αντιπαράθεση αυτή δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα αφού οι κανονισμοί για το «πάγωμα» των κανόνων αποπληρωμής χρέους λόγω της πανδημίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022.

Η Γαλλία και ο Πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ηγείται της προσπάθειας εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών, πρόσφατα αύξησε το πλάνο των δημοσίων δαπανών για το 2022 έτσι ώστε να προστατεύσει τα γαλλικά νοικοκυριά από την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Βρετανία

Ο ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ εξέπληξε τους επενδυτές με την ανακοίνωση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής η οποία έχει ως στόχο την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και την άρση των υποστηρικτικών προγραμμάτων της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά η κίνηση αυτή δεν αντισταθμίζει τις φορολογικές αυξήσεις τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις επιχειρήσεις, για την -μεταξύ άλλων- κάλυψη των προβλημάτων του δημοσίου τομέα υγείας.

Ιαπωνία

Ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα αναμένεται να αποκαλύψει νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης το οποίο ενδέχεται να εμπεριέχει επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Αν και κανείς δε γνωρίζει -ακόμη- το μέγεθος του νέου υποστηρικτικού προγράμματος, οι οικονομολόγοι αναμένουν πρόγραμμα ύψους 30 τρισ γεν, πάνω από το 5% του ΑΕΠ. 

Κίνα

Η κυβέρνηση της Κίνας προχωρά με προσεκτικά βήματα, ενώ έχει δώσει ενδείξεις πως σύντομα θα άρει τα προγράμματα υποστήριξης της οικονομίας. Ο στόχος της είναι έλλειμμα 3,2%, που ενδέχεται να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των αλόγιστων δαπανών και της μείωσης του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων.

Αναπτυσσόμενες οικονομίες

Στη Βραζιλία ο Πρόεδρος Χαΐρ Μπολσονάρο θέλει να αυξήσει τις επιδοτήσεις προς τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας το 2022 λόγω των επερχόμενων εκλογών, κάτι που προϋποθέτει αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου δαπανών που υπερψηφίστηκε το 2016. Αυτό έχει προκαλέσει αναταραχές στις χρηματαγορές και έχει ωθήσει τα επιτόκια σε νέα υψηλά, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο πληθωρισμός ο οποίος ήδη βρίσκεται άνω του 10% θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Το Μεξικό δοκίμασε λιτή προσέγγιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ υπογράμμισε πως δε θα αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά την πολιτική λιτότητάς του.

Στην Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει το πλαφόν χρέους ενώ το Βιετνάμ προετοιμάζεται για νέο πρόγραμμα υποστήριξης της πληγείσας από τον κορωνοϊό οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα:

«Voria»: Ξεκλειδώνει η επένδυση των 250 εκατ. ευρώ στο Μαρούσι

Πώς μεταμορφώνει ο όμιλος Fais την Αγορά Μοδιάνο – Δείτε πώς θα είναι (pics)

Η «επιστροφή» του MySpace; Ένας κλώνος του προσελκύει 200.000 χρήστες

Exit mobile version