Το «Μαγικό Βασίλειο» της DisneyWorld είναι γεμάτο με βασιλικά παλάτια και γαλαζοαίματους, από το Κάστρο της Σταχτοπούτας μέχρι τους ηθοποιούς που ζωντανεύουν τις διάσημες πριγκίπισσες, τους πρίγκιπες και τις κακές βασίλισσες της Walt Disney Co. Τώρα, ένας πραγματικός γαλαζοαίματος έχει εισέλθει έμμεσα στη νέα νομική διαμάχη της εταιρείας εναντίον του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον NτεΣάντις.
Το νεοδιορισθέν συμβούλιο της Εποπτικής Αρχής της Τουριστικής Περιφέρειας της Κεντρικής Φλόριντα, η οποία διαχειρίζεται και ρυθμίζει τις δημοτικές υπηρεσίες στην περιοχή του θέρετρου DisneyWorld στη Φλόριντα, δήλωσε πρόσφατα πως οι εξουσίες τους έχουν περιοριστεί από μια σύμβαση που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο πριν αναλάβουν καθήκοντα. Η εν λόγω σύμβαση περιορίζει τις εξουσίες του νέου συμβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Οι όροι υφίστανται στο διηνεκές, ή αν αυτό θεωρείται παράνομο, «μέχρι 21 χρόνια μετά τον θάνατο του τελευταίου επιζώντος από τους απογόνους του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ’, ο οποίος ζει κατά την ημερομηνία της παρούσας δήλωσης».
Ονομάζεται ρήτρα βασιλικών ζωών (royal lives clause) και έχει να κάνει λιγότερο με την εμμονή της Disney με τα παραμύθια και περισσότερο με την παράταση ενός συμβολαίου επ’ άπειρον. Τέτοιοι όροι έχουν νομική υπόσταση από τον 17ο αιώνα και σχεδιάστηκαν για να παρακάμψουν τους κανόνες που εμπόδιζαν τους περιορισμούς στην ιδιωτική ιδιοκτησία στο διηνεκές, ενώ ορισμένες ρήτρες εξ αυτών επικαλούνται τους απογόνους του προσώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός καταπιστεύματος. Οι ρήτρες αυτές είχαν δημιουργηθεί βάσει του μεγέθους και της μακροζωίας των βασιλικών οικογενειών και των απογόνων τους, οι οποίες κατ’ αυτόν τον τρόπο θα παρέτειναν τη διάρκεια της συμφωνίας για πάντα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, o βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει πέντε εγγόνια. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ έχουν τρία παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών, ενώ ο «παρίας» πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, έχουν δύο παιδιά.
Σύμφωνα με την Ντέμπορα Κάριβικ, στέλεχος της συμβουλευτικής Birketts του Λονδίνου, «αν και δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ρήτρα βασιλικών ζωών σε ένα νέο συμβόλαιο, τα νομικά εργαλεία αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, για παράδειγμα, είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση ορισμένων ρήτρων σε καταπιστεύματα αυτού του είδους τα οποία αναγνωρίζονται επίσημα από τα δικαστήρια».
Η Κάριβικ υπογράμμισε πως «η μόνη πραγματική βάση για την οποία θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν οι ρήτρες αυτές είναι αν υπάρχει κάποιος ισχυρισμός πως οι απόγονοι του κατονομαζόμενου μονάρχη συμπεριλαμβάνουν κάποιον άλλο από αυτούς που είναι δημοσίως καταγεγραμμένοι».
Η διαμάχη της Disney είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε έναν «επικό πόλεμο» μεταξύ της εταιρείας και του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Η αντιμαχία αυτή επιδεινώθηκε όταν η εταιρεία αντιτάχθηκε πέρυσι σε νόμο που περιόριζε τη συζήτηση για την ταυτότητα φύλου στα σχολεία της πολιτείας. Ο ΝτεΣάντις και οι νομοθέτες του αποφάσισαν διάλυση της Περιφέρειας Βελτίωσης του Ρίντι Κρικ η οποία και διαχειριζόταν τις δημοτικές υπηρεσίες στην περιοχή από τη δεκαετία του 1960, αντικαταστώντας τη με μια νέα περιφέρεια με επικεφαλής διορισμένους από τον κυβερνήτη.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας περιφέρειας δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε δικαστική διαμάχη, τονίζοντας πως «η συμφωνία μεταβιβάζει παράνομα τη νομοθετική εξουσία της περιφέρειας σε μια ιδιωτική εταιρεία, ανατρέπει τις διατάξεις του νέου νόμου και κρατά δέσμιους τους νέους συμβούλους της Εποπτικής Αρχής της Τουριστικής Περιφέρειας της Κεντρικής Φλόριντα».
Η Disney αρνείται οποιεσδήποτε κατηγορίες, υπογραμμίζοντας πως «όλες οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Disney και της περιφέρειας ήταν κατάλληλες, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σε ανοιχτά και δημόσια φόρουμ, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος της Φλόριντα “Government in the Sunshine” για τη διαφάνεια».
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Ουδέτερη στάση λόγω εκλογών, έως τις αρχές του 2024 η επενδυτική βαθμίδα
ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία η αναβαθμισμένη ηλεκτρική διασύνδεση Ακτιού – Πρέβεζας (pic)