Το ουγγρικό Δημόσιο σε συνεργασία με τη γαλλική κατασκευαστική Vinci SA είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που κοστολογεί το Budapest Airport Zrt στα 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το deal αποτελεί προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της εξαγοράς δεδομένης και της γενικότερης στρατηγικής που ακολουθεί για την ανάκτηση των στρατηγικών assets της χώρας από ουγγρικά… χέρια.
Οι αγοραστές κατέβαλαν 3,1 δισ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών και ανέλαβαν την ευθύνη για το χρέος της εταιρείας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το ουγγρικό Δημόσιο απέκτησε το 80% του αεροδρομίου και η Vinci το υπόλοιπο.
Διαχειριστής και μεγαλύτερος μέτοχος του αεροδρομίου ήταν μέχρι τώρα η γερμανική AviAlliance GmbH, ενώ μικρότερα μερίδια είχαν το κρατικό fund πλούτου της Σινγκαπούρης, το GIC Pte και η καναδική Caisse de Depot et Placement du Quebec.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική εταιρεία δεν είχε αρχικά καμία διάθεση να πουλήσει το αεροδρόμιο, ωστόσο αναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών μετά από πολύχρονη πιεστική καμπάνια από την πλευρά της κυβέρνησης που ήθελε οπωσδήποτε να ξαναπάρει τον έλεγχο του κυριότερου hub της χώρας.
Το Budapest Airport Zrt βρίσκεται στην 37η θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη κίνηση, ωστόσο θεωρείται το… πετράδι του στέμματος για τον τουριστικό κλάδο της χώρας και τα logistics.
Σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol, το αεροδρόμιο διαχειρίζεται φέτος κατά μέσο όρο 307 πτήσεις ημερησίως, όσες δηλαδή και το αεροδρόμιο της Πράγας. Οι αρχές, ωστόσο, εκτιμούν πως το 2024 θα επισκεφτούν τη χώρα περίπου 17 εκατ. ταξιδιώτες, από 14,7 εκατ. πέρυσι.
Χάρη στην άνοδο που είχε ήδη καταγραφεί το 2023, το αεροδρόμιο κατέγραψε κέρδη ύψους 74 εκατ. ευρώ επί συνολικών εσόδων ύψους 338 εκατ. ευρώ, αυξημένων κατά 20% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Μάρτον Νάγκι, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός τρίτου τέρμιναλ προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα του αεροδρομίου στη διαχείριση ταξιδιωτών αλλά και εμπορευμάτων.
Ειδικά για την αύξηση αυτή, η κυβέρνηση Όρμπαν προσβλέπει στην προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, όπως και τουριστών, κάτι που πιθανότατα συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, κατά την πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του στη Βουδαπέστη.
Ανάμεσα στις κινεζικές επενδύσεις ξεχωρίζει η απόφαση της BYD Co. να επιλέξει την Ουγγαρία για τη δημιουργία του πρώτου της εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά για τη γαλλική Vinci, το μερίδιο που αποκτά στη Βουδαπέστη έρχεται να ενισχύσει την ήδη επιθετική επέκταση που εφαρμόζει στον κλάδο σκοπεύοντας να εξελιχτεί στον κορυφαίο ιδιώτη διαχειριστή αεροδρομίων παγκοσμίως. Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη 70 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική.
Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η Vinci είχε εξαγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου καταβάλλοντας 1,3 δισ. στερλίνες προκειμένου να διευρύνει την παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ήδη ελέγχει το Gatwick του Λονδίνου και το διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ.
Διαβάστε ακόμη
Ταμείο Ανάκαμψης: «Παράθυρο» για να πάρουμε άμεσα το 1 δισ. ευρώ της 4ης δόσης
PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ