Ο Ντανιέλ Σαπέρο εργάζεται στο LinkedIn από το 2008, όταν η χρηματοοικονομική κρίση έπληξε και την αγορά εργασίας. Έκτοτε ανέβηκε στην ιεραρχία της εταιρείας για να γίνει επιχειρησιακός διευθυντής, εφαρμόζοντας σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική της εταιρεάις σύμφωνα με το Bloomberg.
Τώρα που ανήκει στη Microsoft, ο ιστότοπος επαγγελματικής δικτύωσης προχωρά στον επόμενο μεγάλο μετασχηματισμό του: την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).
Θα ξεκινήσουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τι έχετε ακούσει;
«Αναμένεται πως τα περισσότερα – αν όχι όλα – τα επαγγέλματα θα επηρεαστούν καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας. Από τους μηχανικούς μέχρι τους πωλητές, τους εργαζόμενους στο μάρκετινγκ, τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα μέχρι τους δικηγόρους, όλοι θα την αξιοποιήσουν. Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες πρόσληψης εργαζομένων θα πρέπει να κάνουν πολλές αλλαγές, θα πρέπει να προσαρμοστούν. Πώς θα πρέπει να σκέφτεται η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού με βάση την ΤΝ; Και πώς θα βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται;»
«Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός δεξιοτήτων που θα δούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες σε οποιαδήποτε εργασία θα είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα ξεκλειδώσει κανείς τη δύναμη της ΤΝ στην καθημερινότητά του. Και αυτή είναι μια αρκετά σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τις δεξιότητητες που θα έχει κάποιος για να τα καταφέρει».
Ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση;
«Όσον αφορά την ανάπτυξη του AI, νομίζω ότι θα ενισχύσει τις τάσεις που βλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό. Έτσι, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα τρομερά ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους επιστήμονες δεδομένων ή τους μηχανικούς πλατφόρμας».
«Πριν θα μπορούσε κανείς να πει: «Αυτές οι δεξιότητες αφορούν μόνο κάποιες εταιρείες που βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογιών αυτών». Νομίζω όμως πως τώρα οδηγούμαστε σε ένα περιβάλλον όπου αυτές οι δεξιότητες είναι κρίσιμες για κάθε εταιρεία που θέλει να αναπτύξει αποτελεσματική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης».
Κάποιες εταιρείες προχωρούν με όλες τους τις δυνάμεις και πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ άλλες εταιρείες περιμένουν και παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική;
«Έχουμε το προνόμιο να έχουμε δει μερικές από αυτές τις νέες τεχνολογίες πριν γίνουν ευρέως γνωστές στον κόσμο. Είχαμε μια πρώτη εικόνα για το τι επρόκειτο να συμβεί με το ChatGPT, όντας μέρος της Microsoft. Ως αποτέλεσμα αυτού, αναδιαμορφώσαμε τον οδικό χάρτη των προϊόντων μας».
«Και το ερώτημα ήταν: Πώς το LinkedIn θα γίνει ένα εργαλείο με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, όπως εμείς βασιστήκαμε στην κινητή τηλεφωνία ή στην κοινωνική δικτύωση; Το ερώτημα για το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει κάθε μέρος της εμπειρίας του LinkedIn έγινε αποστολή για ολόκληρο τον οργανισμό».
Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα στοιχείο της δημιουργικής ΤΝ που είναι υπερτιμημένο;
«Από τεχνολογικής άποψης, ο αριθμός των πρακτικών εφαρμογών που είναι ήδη έτοιμες και θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, με εντυπωσιάζουν. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Από τη σύνταξη ενός μηνύματος μέχρι τη βοήθεια στην περιγραφή του εαυτού σας με τρόπο που να είναι ελκυστικός για έναν εργοδότη – αυτά είναι πράγματα είναι τώρα εδώ».
«Το να έχουμε μια τεχνολογία που είδαμε μέσα σε έναν χρόνο να αξιοποιείται σε τόσους τομείς είναι κα΄τι τοπρωτοφανές. Είμαι λοιπόν εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον. Όσο θα περνάει ο καιρός θα μπορούμε να θέτουμε όλο και μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με το τι είναι δυνατό στο μέλλον. Αλλά η αξία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε πολλά επαγγελματικά περιβάλλοντα είναι πραγματική».
Ο Τζέιμι Ντίμον δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει ότι η επόμενη γενιά θα μπορούσε να έχει εβδομάδα εργασίας τρεισήμισι ημερών. Είμαι περίεργος αν πιστεύετε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα κέρδη της παραγωγικότητας να αποδίδουν.
«Το αν όλα αυτά τα οφέλη θα αποφέρουν περισσότερο σε ελεύθερο χρόνο ή αν θα επικεντρωθούμε περισσότερο στα κομμάτια της δουλειάς μας που μας ευχαριστούν και μας εμπνέουν, νομίζω ότι αυτό θα φανεί στο μέλλον. Αλλά η υπόσχεση ότι θα ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο σε εργασίες ρουτίνας – αυτό είναι ένα υπέροχο θετικό στοιχείο και το πώς θα το μεταφράσουμε αυτό στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας είναι ένα καλό ερώτημα».
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που εισέρχεται σε έναν κόσμο στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τόσο πολύ;
«Θα έλεγα, να μάθει πώς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία, να τα δοκιμάσει και να δει τι μπορούν να κάνουν. Οι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα με αυτά τα εργαλεία – όπως και οι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα με την τεχνολογία γενικότερα – θα έχουν ευκαιρίες».
«Και όσο θα υπάρχει ζήτηση για τεχνικές δεξιότητες, άλλο τόσο θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ανθρώπινες δεξιότητες: επικοινωνία και δημιουργικότητα. Τα επιτυχημένα σχολεία θα είναι εκείνα που θα προωθήσουν τέτοιου είδους μαθησιακές εμπειρίες για τους ανθρώπους με τρόπο που θα είναι αυτό που αναζητούν οι εργοδότες».
Καλύτερη συμβουλή καριέρας;
«Οι καλύτερες αποφάσεις καριέρας που πήρα ποτέ αφορούσαν τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα. Όλοι μας είμαστε πιο ευέλικτοι απ’ ό,τι νομίζουμε. Προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας».
«Και έτσι η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ ήταν όταν επέλεξα να δουλέψω γύρω από ανθρώπους που θα με διαμόρφωναν στον άνθρωπο που ήθελα να γίνω, σε αντίθεση με τις αποφάσεις καριέρας που αφορούν τις λεπτομέρειες μίας θέσης εργασίας».
Διαβάστε ακόμη
Τα μεγάλα deals που έρχονται στα τρόφιμα το 2024
Χειμερινές εκπτώσεις 2024: «Πρεμιέρα» αύριο (8/1) – Τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ