search icon

Bloomberg

Πώς η Starbucks έχασε το στέμμα της από μια πρώην χρεοκοπημένη εταιρεία καφέ

To 2019, σε μια δημόσια εγγραφή, η συγκεκριμένη εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, μόλις ένα χρόνο αργότερα, βρέθηκε στη δίνη ενός μεγάλου λογιστικού σκανδάλου

Pixabay

Η Luckin Coffee από την Κίνα κατάφερε να γίνει η κορυφαία εταιρεία λιανικής πώλησης καφέ στη χώρα, ξεπερνώντας ακόμα και τον παγκόσμιο γίγαντα Starbucks

Πράγματι, αυτό το επίτευγμα είναι σημαντικό από μόνο του, αλλά γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε, ότι πριν από λιγότερο από τέσσερα χρόνια, η Luckin είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Η επάνοδος στην ανάπτυξη επιτεύχθηκε, κυρίως χάρη στα αυτοματοποιημένα καταστήματά της, τις προσφορές χαμηλών τιμών και τα καινοτόμα ροφήματα που απευθύνονται στις τοπικές προτιμήσεις των καταναλωτών.

Στο πρόσφατο επεισόδιο του podcast «The Big Take Asia», ο παρουσιαστής Oanh Ha συζητά με τη Rachel Chang του Bloomberg για το πώς η Luckin κατάφερε να ανατρέψει την αρνητική της πορεία και να ξεπεράσει τη Starbucks, και αναρωτιούνται αν η Luckin μπορεί να διατηρήσει την επιτυχία της καθώς ο καφές αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία στην Κίνα και εμφανίζονται περισσότεροι ανταγωνιστές.

Η ιστορία της Luckin Coffee

Η Luckin Coffee ιδρύθηκε το 2017 από τους Lu Zhengyao και Qian Zhiya. Ο Lu Zhengyao ήταν ήδη επιτυχημένος επιχειρηματίας, ενώ η Qian Zhiya είχε την ικανότητα να εντοπίσει το κενό στην αγορά. Η Κίνα ήταν μια χώρα που κατεξοχήν προτιμούσε το τσάι, η Qian είδε μια ευκαιρία να εισάγει τον καφέ στην καθημερινή ζωή των Κινέζων. Με την υποστήριξη του Lu, η Luckin άνοιξε περισσότερα από 2.000 καταστήματα μέσα σε μόλις ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας μια στρατηγική που βασιζόταν σε μικρά και χαμηλού κόστους καταστήματα, επικεντρωμένα στις παραγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων και τις παραδόσεις.

H πτώχευση

Η στρατηγική της Luckin απέδωσε, και μέσα σε τρία χρόνια από την ίδρυσή της, λειτουργούσε περίπου 4.500 καταστήματα στην Κίνα. Η αρχική επιτυχία της Luckin επισφραγίστηκε το 2019 με μια δημόσια εγγραφή που συγκέντρωσε πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, μόλις ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία βρέθηκε στη δίνη ενός μεγάλου λογιστικού σκανδάλου. Οι αποκαλύψεις για κατασκευή συναλλαγών και εξαπάτηση των επενδυτών οδήγησαν στην κατάρρευση των μετοχών της εταιρείας και στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης.

Παρά το σοκ, η Luckin κατάφερε να επιβιώσει και να ανακάμψει με τη βοήθεια του επενδυτή David Li και της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Centurium Capital. Η στρατηγική της να διατηρήσει τα καταστήματά της μικρά και να δίνει έμφαση στις ψηφιακές παραγγελίες αποδείχθηκε ιδανική κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς η Κίνα επέβαλε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ανοίγοντας περισσότερα από 18.000 καταστήματα σε όλη την Κίνα, σχεδόν διπλάσια από τα καταστήματα της Starbucks στη χώρα. Εισήγαγε νέα, δημοφιλή προϊόντα, όπως το coconut latte και το Moutai latte, το οποίο πούλησε 5,4 εκατομμύρια φλιτζάνια την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του. Η παρουσία της σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Xiaohongshu συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητάς της.

Παρά την επιτυχία της, η Luckin αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από νέες αλυσίδες καφέ, όπως η Cotti και η KCoffee της KFC. Η ικανότητά της να διατηρήσει την επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το εάν θα συνεχίσει να δημιουργεί και να ανταπεξέρχεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών στην ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά καφέ.

Παρόλα αυτά, η πορεία της Luckin Coffee από την πτώχευση, στην ανάκαμψη και τελικά, στην κορυφή της κινεζικής αγοράς καφέ αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα επιχειρηματικής προσαρμοστικότητας και καινοτομίας. Αποδεικνύει πως ακόμα και μια εταιρεία που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης μπορεί να αναγεννηθεί και να καταστεί ο ηγέτης μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές αγορές του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη:

Ερχονται κίνητρα και έξτρα μπόνους για όσους είναι συνεπείς φορολογούμενοι

Tywin: Ο πρώτος αυτόνομος AI Agent ηλεκτρονικού εμπορίου είναι Έλληνας (pics)

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας από το 2015

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version