search icon

Bloomberg

Πώς η κρίση στο εμπόριο «γεννά» ευκαιρίες – Οι ωφελημένοι από τη… βουτιά των 5 τρισ. δολαρίων

Το Μεξικό, μεταξύ άλλων, έχει δεχθεί ένα τεράστιο κύμα επενδύσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναγκάζονται να φέρουν πιο κοντά τις γραμμές παραγωγής, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα

Η υγεία του παγκόσμιου εμπορίου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, καθώς οι προκλήσεις αναμένεται να αφήσουν εμφανή σημάδια στο «σώμα» της παγκόσμιας οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα χαρτοφυλάκιά τους θα… αντέξουν.

Στην τελευταία σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Bloomberg, τα ¾ των αναλυτών παραδέχθηκαν ότι η στροφή προς προστατευτικές εμπορικές πολιτικές, όπως οι κυρώσεις, οι έλεγχοι εξαγωγών και οι επιχορηγήσεις, εγκυμονούν κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Κι αυτό, διότι οι εταιρείες αναγκάζονται να καταστήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες μικρότερες και ασφαλέστερες.

Ακόμη και έτσι, όμως, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποκομίζουν χρήματα, επωφελούμενοι της εν εξελίξει αναδιαμόρφωσης, η οποία παίρνει διάφορα ονόματα (απο-παγκοσμιοποίηση, κατακερματισμός κ.α.), ανάλογα με την προσέγγιση του καθενός.

Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg σημείωσε ότι οι τάσεις για τα προσωπικά οικονομικά είναι θετικές, ενώ μόνο το 21% έκανε λόγο για αρνητικές τάσεις.

Η νέα εποχή στο παγκόσμιο εμπόριο εγκαινιάστηκε, αναμφίβολα, με την ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τη σημασία της μετατόπισης προς τις εγχώριες βιομηχανίες και της ενίσχυσης της διαφοροποίησης των εφοδιαστικών γραμμών.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν επιτείνει τις προκλήσεις, καθώς η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι διασπάται σε επιμέρους ανταγωνιστικά εμπορικά μπλοκ. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αυτή η κατάσταση μπορεί να στερήσει σωρευτικά το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή αλλιώς 5 τρισ. δολάρια.

Οι επενδυτές, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, προσπαθούν να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Και κατά γενική ομολογία, τα καταφέρνουν μια χαρά.

Στις αγορές συναλλάγματος, ως μεγάλος νικητής του 2023 αναμένεται να αναδειχθεί το μεξικανικό πέσο, όπως προέβλεψε το 52% στην έρευνα του Bloomberg, αφήνοντας… πίσω το κινεζικό γουάν και το κορεατικό γον.

Για την ιστορία, το Μεξικό έχει δεχθεί ένα τεράστιο κύμα επενδύσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναγκάζονται να φέρουν πιο κοντά τις γραμμές παραγωγής, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα.

Αυτό που καθίσταται πασιφανές είναι ότι μια περίοδος αλλαγών και έντονης μεταβλητότητας γεννά ευκαιρίες. «Είμαστε σε θέση να κεφαλαιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο, τις κυρώσεις κ.α.» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σαχίλ Μαχτάνι, αναλυτής της Ninety One.

Από το 2019, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν εφαρμόσει περισσότερες από 11.000 πολιτικές για τη διαχείριση των εμπορικών ροών (τα 4/5 ήταν επιζήμιες), σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία.

Ένα μεγάλο τμήμα αυτών των πολιτικών εντάσσεται στην προσπάθεια ΗΠΑ και Ευρώπης να περιορίσουν την εξάρτηση από την Κίνα και να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, αναγκάζοντας τους διαχειριστές χρήματος να προσαρμοστούν, επισημαίνει η Κιμ Φόρεστ της Bokeh Capital.

«Πώς βγάζουν λεφτά από την οικονομική μεταβλητότητα; Με τον παραδοσιακό τρόπο. Ερευνούν και βρίσκουν εταιρείες, οι οποίες κατανοούν τις προκλήσεις και αξιοποιούν αυτές τις αλλαγές» εξηγεί, μιλώντας στο Bloomberg.

O Τραμπ επέβαλε δασμούς 300 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές από την Κίνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν τους διατήρησε.

Ποιος κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Πεκίνου; Το 40% στην έρευνα του Bloomberg απάντησε οι ΗΠΑ, ενώ το 24% έδωσε το προβάδισμα στην Κίνα. Πολλοί, βέβαια, ισχυρίστηκαν με νόημα ότι σ’ έναν πόλεμο είναι όλοι χαμένοι.

Διαβάστε ακόμη

Άλλες πέντε πολυεθνικές στο μικροσκόπιο των Αρχών για παραβίαση του πλαφόν κέρδους

«Athenaeum Palace & luxury suites»: Μετά τη φωτιά οι τίτλοι τέλους με… βαρύ σφυρί €15,57 εκατ. (pics)

ΥΠΕΝ: Ασπίδα προστασίας για πάνω από 3 εκατομμύρια καταναλωτές το νέο ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version