search icon

Bloomberg

Πώς η Γερμανία σχεδιάζει να αναβιώσει την «καρδιά» της βιομηχανίας της

Το έργο γίνεται στην κοιλάδα του Ρουρ και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για το πώς τα γερμανικά εργοστάσια μιας άλλης εποχής μπορούν να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες

Τα φουγάρα από τις καμινάδες και οι ήχοι μπλέκονται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, που αντιπροσωπεύει ένα στοίχημα αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων κι αφορά στο μέλλον της γερμανικής βιομηχανίας.

Η ζώνη αυτή της χώρας, που σε μεγάλο βαθμό είναι διάσπαρτη από ανθρακωρυχεία και προβληματικά εργοστάσια χάλυβα, η Evonik Industries AG κατασκευάζει ένα εργοστάσιο, προορισμένο να παραγάγει ένα υλικό το οποίο η χημική βιομηχανία θεωρεί ότι θα γίνει το πρότυπο για τρισδιάστατες εκτυπώσεις σε βιομηχανική κλίμακα.

Το έργο γίνεται στον βιομηχανικό κόμβο της κοιλάδας του Ρουρ, που έχει μέγεθος τριπλάσιο από το κράτος του Μονακό. Θεωρείται ότι θα είναι σωτήριο για την τοπική οικονομία και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για το πώς τα γερμανικά εργοστάσια μιας άλλης εποχής μπορούν να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες.

Παράλληλα, όμως, αντικατοπτρίζει και τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της χώρας. Η νέα τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, ικανή να παράγει σχεδόν τα πάντα, από τις σόλες των παπουτσιών μέχρι τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, θα μπορούσε να ανεβάσει το επίπεδο της παραδοσιακής βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, πάνω στην οποία στηρίζεται η ευημερία της χώρας.

Και παρά την ισχυρή επένδυση, το εργοστάσιο που έχει δώσει έμφαση στην αυτοματοποίηση, θα έχει μόλις 150 θέσεις εργασίας, σε πλήρη αντίθεση με το τεράστιο εργατικό δυναμικό που ήταν απαραίτητο στη γερασμένη, πια, βιομηχανική βάση της περιοχής. Αυτό, βέβαια, είναι καλύτερο από το τίποτα για τη γειτονική πόλη Marl. «Η δημιουργία αυτού του νέου εργοστασίου και το υψηλό επίπεδο της επένδυσης, διασφαλίζει το μέλλον μας» δήλωσε ο δήμαρχος της Marl, Βέρνερ Αρντ.

Το εργοστάσιο αυτό τραβά μια γραμμή στην παραδοσιακή γερμανική βιομηχανία. Η περιοχή είναι περίπου 130 μίλια μακριά από το Meinz, όπου πριν από 500 χρόνια ο Γιόχαν Γκούτεμπεργκ (Γουτεμβέργιος) εφηύρε την τυπογραφία, εισάγοντας την Ανθρωπότητα στην εποχή της μαζικής επικοινωνίας.

Η Γερμανία είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την τρισδιάστατη εκτύπωση, ακόμα και όταν παραδοσιακές εταιρείες στο χώρο του Τύπου, όπως η Heidelberger Druckmaschinen AG και η Manroland AG υπέφεραν από τη μείωση των πωλήσεων των εφημερίδων. Η Eos GmbH, που έχει έδρα το Μόναχο, είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην κατασκευή τρισδιάστατων εκτυπωτών παγκοσμίως. Μια στις τρεις γερμανικές εταιρείες αξιοποιεί την τεχνολογική πρόοδο, σύμφωνα με μελέτη του λόμπι ψηφιακών μέσων Bitkom.

Η ελπίδα είναι ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία παρέχει απαράμιλλη ελευθερία στο σχεδιασμό, μπορεί να απελευθερώσει την παραγωγική διαδικασία και να κάνει πιο ευέλικτη την παραγωγή. Αυτό δευτερογενώς θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση και για τους κατασκευαστές μηχανών στη Γερμανία, αν δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Το εργοστάσιο θα κατασκευάζει ένα πλαστικό με κωνικές άκρες που θα χρησιμεύει ως ισοδύναμο του τόνερ για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές όπως αυτοί των Eos, HP Inc. και 3D Systems Corp.

Πρόκειται για ένα τολμηρό στοίχημα σε μια εποχή που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πασχίζει να ξεπεράσει την πτώση που έχει υποχρεώσει εταιρείες όπως η Siemens AG και η Daimler AG να ανακοινώσουν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας φέτος.

Exit mobile version