Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου για τα κρυπτονομίσματα στο Παρίσι τον περασμένο Μάρτιο, οι ενθουσιώδεις παρευρισκόμενοι αποτελούσαν διαμετρικά αντίθετη εικόνα με τους διαμαρτυρόμενους Γάλλους και τις εικόνες χάους στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Στο event το οποίο έλαβε χώρα στο Louvre Palace, τα στελέχη εταιρειών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων απολάμβαναν την σαμπάνια τους και μία πριβέ προβολή της Μόνα Λίζα και άλλων γνωστών έργων τέχνης τη στιγμή που οι φωτοβολίδες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν ακινητοποιήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.
Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων τα αποκαλούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο διασυνδέεται μέσω blockchains, ενώ επισημαίνουν πως τα crypto δεν υπόκεινται στους κανονισμούς των παραδοσιακών συστημάτων τα οποία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος των crypto έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της απαγόρευσης της εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων στην Κίνα, την αυστηροποίηση της εποπτείας στη Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι και τις ΗΠΑ αλλά και την κατάρρευση της FTX τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ άλλων.
Η απόφαση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν να προσελκύσει τις εταιρείες αυτές έχει ωθήσει πολλές από αυτές όπως Circle Internet Financial Ltd., Crypto.com και Binance στο να μετατρέψουν την «Πόλη του Φωτός» σε ευρωπαϊκή έδρα τους. Αν και, μέχρι τώρα, η Γαλλία παίζει σχετικά μικρό ρόλο στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και πρόκειται σύντομα να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς εποπτείας της, το μερίδιο των deals στα οποία προχώρησαν οι εταιρείες του κλάδου αυξήθηκε σημαντικά το α’ τρίμηνο του έτους, κάτι το οποίο υποδεικνύει επιτυχία της στρατηγικής του Γάλλου ηγέτη, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θέλουν να αποτελέσουν μία χώρα για startups και πιστεύω πως μπορούν να το καταφέρουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της νεοϋορκέζικης εταιρείας blockchain, ConsenSys, Τζο Λούμπιν, σε πρόσφατη συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Παρίσι.
Εποπτεία
Η Γαλλία δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια μετά από την κατάρρευση της FTX. Ο γερουσιαστής Ερβέ Μορέι και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό έχουν τονίσει πως υπάρχει άμεση ανάγκη επιβολής νέων, αυστηρότερων μέτρων. Το γαλλικό κοινοβούλιο, από την πλευρά του, έχει προωθήσει νέους κανονισμούς για διαφάνεια στον χρηματοοικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως ο μόνος τρόπος αντίστασης στον κυβερνητικό παρεμβατισμό, καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία επιπλέον προβλημάτων όπως το διαχρονικά ανελαστικό εργασιακό σύστημα της Γαλλίας. Υπάρχει, παράλληλα, ο κίνδυνος δημιουργίας σημαντικών προβλημάτων εάν τα κρυπτονομίσματα εμπλακούν σε περισσότερα σκάνδαλα. Λίγες ημέρες μετά από τη λήξη του συνεδρίου στο Παρίσι, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν μήνυση κατά της μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγής crypto, Binance. Παράλληλη μήνυση ασκήθηκε και κατά του CEO της εταιρείας, Τσανγκπένγκ «CZ» Ζάο, ο οποίος είχε αναρτήσει selfie με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν στο Twitter τον περασμένο Ιούλιο.
Honored to have dinner with (a few hundred people and) President Macron. @ Choose France 🇫🇷 pic.twitter.com/qQXWlTKBe5
— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) July 11, 2022
Σύμφωνα με το στέλεχος της Flint Global και πρώην Γάλλο διπλωμάτη, Φρανσουά-Ζοζέφ Σιτσάν, «η κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζει μία περίπλοκη κατάσταση. Η Γαλλία θα δεχθεί διπλωματική πίεση τόσο από την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ για αυστηροποίηση των κανονισμών εποπτείας της».
Η γενικότερη προσέγγιση της χώρας προς τον κλάδο, όμως, είναι πολύ πιο θετική από αυτή των ΗΠΑ. Οι γαλλικές τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές είχαν, πρόσφατα, ανακοινώσει πως η δημιουργία νέων κανόνων για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων αποτελεί «θετική εξέλιξη για το αποκεντρωμένο finance».
Τα στελέχη των εταιρειών crypto, από την πλευρά τους, φαίνεται πως θέλουν να κρατήσουν αυτή τη νότα αισιοδοξίας. Οι ρυθμιστές της γαλλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Λούμπιν «κάνουν τις σωστές κινήσεις». Η επενδυτής του Ledger Cathay Fund, Μαργκερίτ ντε Ταβερνόστ, από την πλευρά της, υπογράμμισε πως «ο Γάλλος Υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης είναι πανταχού παρόν σε τέτοια events» ενώ το στέλεχος της Coinbase Global Inc., Τομ Νταφ Γκόρντον, επαίνεσε τους Γάλλους πολιτικούς για την πρωτοβουλία τους όσον αφορά τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων.
Σημειωτέον πως η Coinbase Global Inc. δέχεται πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ενώ ήδη μελετά τους πιθανούς προορισμούς για τη δημιουργία έδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Binance, από την πλευρά της, έχει προσθέσει 150 μόνιμες θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε λιγότερο από ένα έτος και συνεχίζει την προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων της στη χώρα.
Ευκαιρία
Η απόφαση του Μακρόν για τη στήριξη των crypto παρά τα σκάνδαλα τα οποία περιπλέκουν την κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Γαλλία έχει απηυδήσει από την παντοκρατορία των αμερικανικών Big Tech η οποία οφειλόταν ως επί το πλείστον στη ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Δεδομένης της νέας γενιάς του διαδικτύου (web3) η οποία πρόκειται σύντομα να γίνει πραγματικότητα αλλά και της αποκεντρωμένης φύσης του η οποία βασίζεται στην τεχνολογία των blockchain, ο Μακρόν θεωρεί εδώ και χρόνια πως το web3 αποτελεί «μία ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσουμε. Η Γαλλία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στη νέα γενιά του internet». Οι δηλώσεις αυτές του 2022, είχαν προηγηθεί από φίλια νομοθεσία ως προς τον τομέα των κρυπτονομισμάτων και χαλάρωση της εποπτείας.
«Οι προσπάθειες του Μακρόν τώρα έχουν αποτελέσματα», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, προσθέτοντας πως «οι προσπάθειες της μετάβασης της Γαλλίας σε έναν ελκυστικό προορισμό για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, web3 και blockchain είναι επιτυχημένες».
Η Γαλλία έχει και ορισμένους άλλους παράγοντες οι οποίοι προσελκύουν τις εταιρείες αυτές. Ένας από αυτός είναι το γνωστό πανεπιστήμιο École Polytechnique το οποίο δημιουργεί πληθώρα ταλαντούχων αποφοίτων οι οποίοι μπορούν να απασχοληθούν στον τομέα της τεχνολογίας.
Παράλληλα, το Παρίσι έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες οι οποίες έφυγαν από το Λονδίνο μετά το Brexit. Πολλές εξ αυτών όπως Louis Vuitton και Cartier δημιουργούν τις δικές τους τεχνολογίες blockchain με τις οποίες θα μπορούν να πιστοποιούν τη γνησιότητα των προϊόντων τους.
Διαβάστε ακόμα
Έρευνα: Ποιες επιχειρήσεις κερδίζουν και ποιες χάνουν από τον πληθωρισμό
Πρόστιμο 16.000 ευρώ από τη Μόσχα στον ιδιοκτήτη της Wikipedia
Τέμπη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα για το δυστύχημα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ