search icon

Bloomberg

Πώς η Ευρώπη σχεδιάζει να ανοικοδομήσει την Ουκρανία

«Στα σκαριά» το διεθνές σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωπαϊκής χώρας από την Κομισιόν, την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ουάσινγκτον - Θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετιών

H Eυρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να επωμιστούν -ως επί το πλείστον- το κόστος του προγράμματος.

Η Κομισιόν υπογράμμισε πως βρίσκεται στα αρχικά στάδια της δημιουργίας σχεδιασμού για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της χώρας. Βασισμένο στο πλάνο στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης ευρωπαϊκών χωρών από την πανδημία, το ταμείο θα χρηματοδοτήσει όποιεσδήποτε αναγκαίες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στη χώρα σε συνεργασία με την ουκρανική κυβέρνηση. Σημειωτέον πως το συνολικό ποσό δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο, δεδομένου του ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.

Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αναμένουν πως το ταμείο θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετιών. Τις επόμενες εβδομάδες οι ρυθμιστές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Ουάσινγκτον θα συζητήσουν για την ορθή χρηματοδότηση και την επιβολή μέτρων έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν κακοδιαχείριση των υπέρογκων αυτών ποσών. 

Εκτός του προφανούς προβλήματος του πολέμου, οι ρυθμιστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφθορά που πλήττει διαχρονικά την ουκρανική οικονομία και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα.

Ως πρώτο βήμα στην προσπάθεια αυτή η Κομισιόν θα πρέπει να μελετήσει ενδελεχώς τις ανάγκες της Ουκρανίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, η χώρα θα χρειαστεί 5 δισ-7 δισ ευρώ μηνιαίως για την αποπληρωμή κοινωνικών δαπανών και μισθών.

Η Κομισιόν σχεδιάζει, επίσης, πρόγραμμα στήριξης των ουκρανικών εταιρειών. Η ουκρανική κυβέρνηση υπολογίζει πως περίπου το 1/3 των εταιρειών στη χώρα έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ενώ 45% έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει στον τομέα της γεωργίας στη χώρα, με τους αγρότες να βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδο.

Αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως η Σλοβενία και η Σουηδία έχουν προτείνει τρόπους μεταφοράς ρωσικών κεφαλαίων στην Ουκρανία, όπως η χρήση των «παγωμένων» κεφαλαίων των Ρώσων ολιγαρχών και των υπερκερδών των ρωσικών εταιρειών ενέργειας.

Η Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει στη δανειοδότηση της χώρας με 600 εκατ. ευρώ ενώ σε fast-track έχει εισέλθει και η διαδικασία απελευθέρωσης επόμενης δόσης 600 εκατομμυρίων. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, έχει εγκρίνει $1,4 δισ για χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ έχει προχωρήσει σε διαγραφή χρεών ύψους $2,2 δισ. από το προηγούμενο δάνειο της χώρας συνολικού ύψους $5 δισ., δεδομένης της ανικανότητας εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα λόγω του πολέμου.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΔΝΤ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% στην ελληνική οικονομία το 2022

Pimco: Αμελητέες οι παγκόσμιες εξαγωγές Ρωσίας και Ουκρανίας – Γιατί λοιπόν απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο; 

Ο Πούτιν απαγορεύει τις ρωσικές μετοχές στα ξένα χρηματιστήρια

Exit mobile version