search icon

Bloomberg

Πώς οι δύο πλουσιότεροι Κινέζοι έχασαν $18 δισ. σε λίγες μόνο ημέρες (γράφημα)

Η μείωση του πλούτου τους υπογραμμίζει την κλονισμένη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κινεζική κατανάλωση

To ρεκόρ sell-off των μετοχών δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της Κίνας απέσβεσε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια από τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας, υπογραμμίζοντας την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας και ιδρυτής της Nongfu Spring Co. Ζονγκ Σανσάν, έχασε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι μετοχές του κολοσσού υποχώρησαν έως και 12,9% την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, αφήνοντάς τον με περιουσία 45,5 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, η περιουσία του ιδρυτή της PDD Holdings Inc., Κόλιν Χουάνγκ, μειώθηκε κατά 14,1 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν πτώση-ρεκόρ. Η υποχώρηση αυτή τον οδήγησε στην τέταρτη θέση της κατάταξης του Bloomberg.

Η διολίσθηση συνεχίστηκε και την Τρίτη, όταν οι μετοχές του ιδιοκτήτη της Temu κατέγραψαν περαιτέρω πτώση κατά 4,1%, «απομυζώντας» άλλα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο του Χουάνγκ. Ο συνιδρυτής της Tencent Holdings Ltd., Πόνι Μα, κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Bloomberg.

Η μείωση του πλούτου τους υπογραμμίζει την κλονισμένη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κινεζική αγορά, όπου πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της ζήτησης. 

«Η οικονομία της Κίνας είναι πιθανώς χειρότερη από ό,τι πιστεύουμε, αν οι καταναλωτικές εταιρείες όπως η Nongfu και η PDD δεν τα πάνε καλά», δήλωσε ο Βέι-Σερν Λινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Union Bancaire Privee. «Αντιπροσωπεύουν τμήματα στα οποία η ζήτηση υποτίθεται ότι είναι ανθεκτική, όπως ποτά και προϊόντα value-for-money».

Οι δύο εταιρείες αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις. Η Nongfu επικρίθηκε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το θάνατο του Ζονγκ Τσινγκχού, ιδρυτή της ανταγωνιστή Hangzhou Wahaha Group Co. Μήνες αργότερα, μια έκθεση από το Συμβούλιο Καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ αμφισβήτησε την ποιότητα του νερού της εταιρείας.

Η PDD αντιμετώπισε αντιδράσεις τον περασμένο μήνα, καθώς εκατοντάδες επαγγελματίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της, διαμαρτυρόμενοι για τις άδικες κυρώσεις που τους επιβάλλει η εταιρεία. 

Παράλληλα, υπάρχει αυξανόμενος ρυθμιστικός έλεγχος για τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Temu, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μελετά τρόπους για να κλείσει ένα «παραθυράκι» όσον αφορά τη φορολόγηση φθηνών αγαθών που αγοράζονται μέσω του διαδικτύου.

Τα έσοδα της Nongfu από τα συσκευασμένα προϊόντα πόσιμου νερού μειώθηκαν κατά 18% κατά το α’ εξάμηνο, με το ποσοστό του τομέα αυτού στα συνολικά έσοδα να καταγράφει μείωση στο 39% περίπου, από το περσινό 48%.

Η Nongfu και η PDD «έχουν ανταγωνιστές που εποφθαλμιούν το μερίδιο αγοράς τους», δήλωσε ο Λι Ζετόνγκ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Shenzhen Enjoy Investment Management Co.

«Το σίγουρο είναι ότι οι δύο εταιρείες, τις οποίες οι επενδυτές θεωρούσαν ηγέτες στους αντίστοιχους τομείς τους, δεν γλιτώνουν από τον ιλιγγιώδη ανταγωνισμό που παρατηρείται σε άλλους κλάδους και οι επενδυτές φαίνονται έτοιμοι να επανεξετάσουν πόσο κυρίαρχη είναι η θέση τους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

HELLENiQ ENERGY: Στα 570 εκατ. τα συγκρίσιμα EBITDA του Ομίλου για το α’ εξάμηνο

Φορολοταρία Ιουλίου 2024: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Fourlis – Foot Locker: Αναμένει πωλήσεις €250 εκατ. σε βάθος 5ετίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version