Για τις επιχειρήσεις στη Νορβηγία, οι ασθένειες αποτελούν ολοένα και πιο δύσκολο πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι παίρνουν περισσότερες ημέρες άδειας λόγω ασθενειών από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Την ίδια στιγμή όμως, οι άδειες αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με κάποιους να κατηγορούν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για το πρόβλημα αυτό, καθώς υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες για υγειονομικές παροχές είναι πολύ υψηλές, ξεπερνώντας αυτές άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το αποκαλεί «ακριβό και προβληματικό» και υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Οι εργαζόμενοι παίρνουν ολόκληρο τον μισθό τους για έναν χρόνο, με το ποσό αυτό να είναι λίγο πιο πάνω από τον μέσο μισθό, και στη συνέχεια το 66% του εισοδήματός τους για το υπόλοιπο διάστημα.
«Οι εταιρείες μας λένε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να βρεθούν οι άνθρωποι με τις κατάλληλες δεξιότητες και να γίνουν προσλήψεις, αλλά ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που παραμένουν φθείρονται πολύ», δήλωσε ο Οντ Άριλντ Γκρέφσταντ, διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας συντάξεων και ασφάλισης Storebrand ASA. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι η παραγωγικότητα μειώνεται».
Ωστόσο, τα γενναιόδωρα επιδόματα δεν είναι η μοναδική αιτία για την επιδείνωση της κατάστασης, η οποία παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Η γήρανση του εργατικού δυναμικού καθώς και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα άγχους και ψυχικής υγείας, ειδικά μεταξύ των νεότερων ηλικιών, έχουν επίσης συντελέσει στο πρόβλημα. Φυσικά, και οι επιπτώσεις από την πανδημία του Covid έχουν αφήσει το στίγμα τους σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Καθώς αυξάνονται οι ασθενείς, αυξάνεται και το κόστος. Οι επιχειρήσεις λένε ότι οι απουσίες λόγω ασθένειας δημιουργούν όλο και περισσότερα κενά στην εργασία, μειώνοντας την παραγωγή. Για τους εργαζόμενους από την άλλη, η απουσία από την εργασία επηρεάζει τις αποδοχές και το βιοπορισμό τους, αλλά κυρίως έχει επιπτώσεις στην ευημερία και την αίσθηση της αυτοεκτίμησή τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των ατόμων που δεν αποτελούν μέρος του εργατικού δυναμικού έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 800.000 από τις αρχές του 2020. Οι μακροχρόνιες ασθένειες επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα, με το κόστος να φτάνει σχεδόν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την Zurich Insurance. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει αυτό το φαινόμενο και να φέρει περισσότερους ανθρώπους πίσω στην δουλειά τους. Στόχος του είναι να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθούν οι δαπάνες για τα επιδόματα που βρίσκονται.
Ακολουθεί γράφημα με τις άδειες λόγω ασθένειας των εργαζομένων στις ευρωπαϊκές χώρες:
Παρόμοιοι ανησυχητικοί αριθμοί καταγράφηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εργοδότες στη Γερμανία δαπάνησαν πέρυσι 81 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στη δουλειά τους λόγω ασθενειών. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών IW. Η Γερμανία χάνει περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους που είναι άρρωστοι και αδυνατούν να εργαστούν, αποτελώντας έτσι ένα κρίσιμο μέσο υποστήριξης. Εκτός από το ότι απαιτούνται χρήματα για να γίνει αυτό, οι κυβερνήσεις θέλουν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να απομακρύνονται από την εργασία.
«Κάτι που έχουμε παρατηρήσει από στατιστικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα είναι ότι αν κάποιος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια για τουλάχιστον έξι μήνες, η πιθανότητα να εγκαταλείψει εντελώς το εργατικό δυναμικό είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα να επιστρέψει», δήλωσε ο Κρίστοφερ Πριντζ, ανώτερος αναλυτής της αγοράς εργασίας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Η απάντηση στο «γιατί συμβαίνει αυτό» είναι περίπλοκη, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, που μερικές φορές αφορούν προσωπικά, σωματικά, ή ψυχικά ζητήματα. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν προσεκτικά και με ευαισθησία. Διαφορετικά, οι ενέργειές τους μπορεί να φανούν απερίσκεπτες ή σκληρές.
Επιπλέον, το να μειωθούν οι άδειες για ανάρρωση δεν σημαίνει πάντα οικονομική πρόοδος. Η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι το να προσέρχονται οι εργαζόμενοι άρρωστοι στις δουλειές τους είναι ακόμα πιο επιβλαβές για την παραγωγικότητα συγκριτικά με το να έλειπαν εντελώς, κατά 200% έως 300%.
Ακολουθεί γράφημα με την αδράνεια στην παραγωγικότητα που παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ασθενειών (2020 – 2024):
Σοβαρή ανάγκη
Στη Νορβηγία, ο αρχιτέκτονας Άντρεας Τίνγκουλσταντ δεν εργάζεται με πλήρη απασχόληση από τότε που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλική βλάβη και βασίζεται σε επιδόματα για να συμπληρώσει το μισθό του. Ο 47χρονος παρότι θεωρεί ότι το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι τέλειο, λέει ότι το να μειωθούν τα επιδόματα λόγω μιας μειοψηφίας που κάνει «κακή χρήση» δεν είναι δίκαιο από τη στιγμή που υπάρχουν άτομα «που το χρειάζονται πραγματικά».
Ο ίδιος αναφέρει ότι, παρόλο που δεν περιμένει από το σύστημα πρόνοιας να λύσει όλα του τα προβλήματα, η υποστήριξη που λαμβάνει είναι «ζωτικής σημασίας» για την καθημερινότητά του και την επιβίωσή του, ιδιαίτερα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη και τις συνέπειες που είχε στην υγεία του.
«Συνήθως για μια αναπηρία ή μια ασθένεια δεν φταίει κανείς. Απλώς συμβαίνει», πρόσθεσε. «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκμεταλλεύονται το σύστημα πρόνοιας, δεν νομίζω ότι μπορείς ποτέ να απαλλαγείς από αυτούς τους ανθρώπους. Μπορείς όμως να εργαστείς για να το βελτιώσεις».
Η Νορβηγία είναι τυχερή από μια άποψη, καθώς διαθέτει το στήριγμα ενός κρατικού ταμείου πλούτου ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Τόνισε τη «μείωση των αναρρωτικών αδειών και την πρόληψη της εγκατάλειψης του εργατικού δυναμικού» ως «βασικούς στόχους» σε μια έκθεση φέτος.
Πολιτικοί και σε άλλες χώρες εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές, ιδίως η Γαλλία, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να εξοικονομήσει χρήματα.
Ο εθνικός οργανισμός ασφάλισης υγείας σχεδιάζει να επικοινωνήσει με όσους απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερο από 18 μήνες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα επιστροφής τους στη δουλειά. Παράλληλα, όσον αφορά τον ιατρικό τομέα, η χορήγηση βιβλιαρίων ασθενείας θα γίνει πιο αυστηρή.
Ο εθνικός ελεγκτής της Γαλλίας κατέθεσε μια αμφιλεγόμενη πρόταση: την διακοπή της αποζημίωσης για απουσίες κάτω των οκτώ ημερών. Έτσι, η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 470 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Φυσικά, υπάρχουν αντιδράσεις. Το συνδικάτο Unsa της Γαλλίας δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να «σταματήσουν να στιγματίζουν τους ασθενείς».
Ακολουθεί γράφημα με τον μέσο αριθμό των ημερών άδειας που παίρνει ένας εργαζόμενος λόγω ασθένειας ανά έτος στη Γερμανία:
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σχέδιο του Στάρμερ για την ένταξη περισσότερων ανθρώπων στην εργασία συνοδεύεται από μία δεύτερη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή περιλαμβάνει προτάσεις για την αύξηση της πρόσβασης σε μισθούς ασθενείας. Ενώ οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις θα κοστίσουν στις επιχειρήσεις έως και 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δαπάνη θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη «μεγαλύτερη ευημερία των εργαζομένων» που θα αυξήσει την παραγωγή.
Σχεδόν το 80% των βρετανικών επιχειρήσεων έχουν παρατηρήσει περισσότερες απουσίες λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων, Barnett Waddingham. Το ένα τρίτο δήλωσε ότι αυτό έχει βλάψει την παραγωγικότητα.
Αλλά είναι δύσκολο να συμφωνήσουν όλοι στις λύσεις που μπορούν να βρεθούν αυτή τη στιγμή.
«Η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει την τρέχουσα κατάσταση για πολύ ακόμα», δήλωσε η Ανν Λουίζ Ααρτούν Μπάι, επικεφαλής του τμήματος αγοράς εργασίας της NHO. «Έχουμε ευθύνη να αντιστρέψουμε αυτή την τάση».
Διαβάστε ακόμη
«Ψωνίζουν» μπλε τιμολόγια οι καταναλωτές για να αποφύγουν τη μεταβλητότητα των τιμών
Η Goldair μπαίνει με εξαγορά στα ξενοδοχεία – Πρώτος σταθμός η Μύκονος (pics)
Συρία: Ποιοι είναι οι αντάρτες που τερμάτισαν το 25ετές καθεστώς του Άσαντ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα