search icon

Bloomberg

Πώς η απόφαση Ερντογάν για απαγόρευση του Instagram πλήττει τις Τουρκάλες επιχειρηματίες

Επιχειρηματίας δηλώνει ότι οφείλει περισσότερα από τα μισά έσοδά της σε χρήστες που την βρίσκουν μέσω Instagram - «Δεν υπάρχει άλλη πλατφόρμα που να μπορεί να πάρει τη θέση του»

Η απόφαση της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Instagram έπληξε τις γυναίκες επιχειρηματίες που βασίζονται στη δημοφιλή εφαρμογή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να πουλήσουν τα πάντα, από μπισκότα μέχρι σεντόνια.

«Χρησιμοποιούμε το Instagram για να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας και να απευθυνθούμε σε μια ευρύτερη πελατειακή βάση», δήλωσε η Εζγκί Ακιτσιλάρ, ιδρύτρια του διαδικτυακού λιανοπωλητή Antalya’dan Iste, ο οποίος πωλεί προϊόντα διατροφής από μέλι και μαρμελάδα μέχρι κονσερβοποιημένες αγκινάρες.

Η Ακιτσιλάρ εκτιμά ότι οφείλει περισσότερα από τα μισά έσοδά της σε χρήστες που την βρίσκουν μέσω Instagram. «Δεν υπάρχει άλλη πλατφόρμα που να μπορεί να πάρει τη θέση του», δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg.

Η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Τουρκίας διέκοψε την πρόσβαση στο Instagram στις 2 Αυγούστου χωρίς να εξηγήσει τον λόγο. Αυτό έγινε αφού ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την πλατφόρμα για αυτό που χαρακτήρισε “λογοκρισία” των αναρτήσεων που σχετίζονται με τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού επικεφαλής της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου ανέφερε αργότερα ευρύτερα κίνητρα, όπως «επιθέσεις» κατά του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μη εξουσιοδοτημένα στοιχήματα και «αναρτήσεις σεξουαλικής φύσης». Κατηγόρησε επίσης το Instagram για λογοκρισία.

Ο ιδιοκτήτης του Instagram, η Meta Platforms Inc, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Η Σινέμ Κοκάμπας, ο οποίος πριν από ένα χρόνο έλαβε βραβείο επιχειρηματικότητας από την κρατική Halkbank, λέει ότι οι πωλήσεις έχουν σχεδόν σταματήσει. Η επιχείρησή της “Dear Deer Love”, η οποία πωλεί βρεφικά προϊόντα όπως στρώματα και κλινοσκεπάσματα, οφείλει περίπου το 60% των εσόδων της στο Instagram.

Όλοι χάνουν χρήματα. Ορισμένες εταιρείες μπορεί ακόμη και να κλείσουν, αν δεν αρθεί σύντομα αυτή η απαγόρευση, δήλωσε

Πτώση της ζήτησης

Η απαγόρευση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις τουρκικές επιχειρήσεις, με την εγχώρια ζήτηση να επιβραδύνεται μετά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κεντρικής τράπεζας στο 50% από 8,5% σε λιγότερο από ένα χρόνο για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες, που χρησιμοποιούνται ευρέως για ηλεκτρονικές αγορές, έχουν παραμείνει στάσιμες από τον Απρίλιο, ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεσή της την Πέμπτη. Οι διακριτικές δαπάνες έχουν συρρικνωθεί σε πραγματικούς όρους.

Η απόφαση να μπλοκαριστεί το Instagram μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία και να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια των πελατών, δήλωσε η Εζρα Μπεσιρτσίογλου, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Επιχειρηματιών της Τουρκίας. Τέτοιες διαταραχές θα δημιουργούσαν «στρατηγικές δυσκολίες» για τις επιχειρήσεις, δήλωσε η ίδια σε απάντηση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Bloomberg.

Η προοπτική άρσης της απαγόρευσης είναι αβέβαιη. Στις 6 Αυγούστου ο υπουργός, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, αναφέρθηκε σε “σημαντική πρόοδο” στις συνομιλίες με το Instagram, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης “πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας μας”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Είμαστε σε δύσκολη θέση», δήλωσε η  Φταμά Γκόντσα Γιουρτσεβέν, επιζήσασα από τους δίδυμους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 στη νότια επαρχία Hatay. Είναι μέλος μιας συλλογικότητας γυναικών που πωλούν τοπικά προϊόντα στο διαδίκτυο με την επωνυμία «Hatay Bohcasi».

«Δεν έχουμε άλλα κανάλια επικοινωνίας για αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η ίδια. «Πολλές γυναίκες κερδίζουν τα προς το ζην από αυτό. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Διαβάστε ακόμη

CVC: Νέο deal $6,9 δισ. για την εξαγορά της βρετανικής επενδυτικής Hargreaves Lansdown

ΔΕΗ: Mε τη θυγατρική Olympus AI, το βάπτισμα του πυρός στην τεχνητή νοημοσύνη

Κρυπτονομίσματα: Παίζονται δισεκατομμύρια αλλά το κράτος δεν εισπράττει τίποτα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version