Μέχρι πριν λίγους μήνες, κάτω από το ένα μικρό πέτρινο σπίτι κοντά στην πόλη Βερζέζ, στη νότια Γαλλία, υπήρχε μία αντλία που έφτανε σε μία πηγή βάθους 159 μέτρων και τροφοδοτούσε ένα από τα πιο γνωστά μεταλλικά νερά στον κόσμο.
Η Perrier, με τα χαρακτηριστικά πράσινα μπουκάλια της, αποτελεί σύμβολο της γαλλικής πολυτέλειας και βρίσκεται σε τραπέζια συνεδριάσεων και ακριβά εστιατόρια σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ. Ως εναλλακτική επιλογή αντί των αναψυκτικών γεμάτων ζάχαρη, το νερό Perrier είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους υγιεινά σκεπτόμενους καταναλωτές των αστικών κέντρων.
Ωστόσο, οι φετινές έντονες βροχοπτώσεις έφεραν στην επιφάνεια νέους κινδύνους. Τον Απρίλιο, ανιχνεύθηκαν ίχνη βακτηριδίων σε ένα από τα επτά πηγάδια της εταιρείας, αναγκάζοντας τη διακοπή της άντλησης και την καταστροφή περισσότερων από δύο εκατομμυρίων μπουκαλιών. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, μια αναφορά του 2023, η οποία διέρρευσε στα γαλλικά μέσα, αποκάλυψε την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες λόγω της σύνδεσής τους με τον καρκίνο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Σεπτέμβριο, η ελβετική εταιρεία Nestlé, ιδιοκτήτρια της Perrier, συμφώνησε να καταβάλει 2 εκατομμύρια ευρώ για να διευθετήσει μια υπόθεση απάτης σχετικά με τη χρήση παράνομων μεθόδων φιλτραρίσματος του νερού. Η καταναλωτική ομάδα Foodwatch, που κατέθεσε μήνυση κατά της Nestlé, υποστηρίζει πως το πρόστιμο είναι πολύ μικρό για να δικαιολογήσει το «κλείσιμο της υπόθεσης». Από την πλευρά της, η Nestlé αρνείται να σχολιάσει τη μήνυση, επαναλαμβάνοντας ότι η ποιότητα των προϊόντων είναι διασφαλισμένη.
Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την περιβόητη ανάκληση του 1990, όταν ανιχνεύθηκε βενζόλιο στα προϊόντα της Perrier, η μάρκα αντιμετωπίζει νέο σκάνδαλο. Αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι χειρότερη. Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμφιαλωμένου νερού στον κόσμο, προσπαθεί να προστατεύσει την ακεραιότητα των υδάτων της, καθώς η βιομηχανία αυτή προσφέρει σημαντική οικονομική στήριξη, με ετήσιες εισφορές που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και τη δημιουργία περίπου 38.000 θέσεων εργασίας.
Αν και δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα Perrier είναι επικίνδυνα, η εταιρεία παραδέχεται ότι το νερό της φιλτράρεται εδώ και καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι οι χημικές ουσίες που μπορεί να είχαν προκαλέσει την ανάγκη φιλτραρίσματος εξακολουθούν να βρίσκονται στα πηγάδια της Γαλλίας, μιας χώρας που είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Οι αυξανόμενες πλημμύρες περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση, καθώς προκαλούν ροές ρυπασμένων υδάτων σε βαθύτερα στρώματα.
Η Σοφί Ντουμπουά, γενική διευθύντρια της Nestlé Waters France, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων της. Παρόλο που οι καταναλωτές μπορεί να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πώς φιλτράρεται το νερό, η Perrier αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Αν χρησιμοποιήσει παράνομες μεθόδους φιλτραρίσματος, παραβιάζει τη νομοθεσία. Αν όχι, διακινδυνεύει την έκθεση σε χρόνιες μολύνσεις.
Η Nestlé επενδύει σημαντικά για την προστασία αυτού του μοναδικού κληροδοτήματος, αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει: είναι οικολογικά λογικό να μεταφέρονται εκατομμύρια μπουκάλια νερού, τα περισσότερα από πλαστικό, σε ολόκληρο τον κόσμο αντί να προέρχονται από τοπικές πηγές; Η αγορά εμφιαλωμένου νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% ετησίως μέχρι το 2026, αλλά οι συχνές ξηρασίες και οι αυξανόμενες κοινωνικές αναταραχές σχετικά με την πρόσβαση σε νερό κάνουν το μέλλον της βιομηχανίας αβέβαιο.
Πέρα από την Perrier, και άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, όπως η Danone, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως κατηγορίες για ρύπανση από πλαστικά και greenwashing. Ωστόσο, η Nestlé προσπαθεί να αναζωογονήσει την Perrier με νέα προϊόντα, όπως το Maison Perrier, μια σειρά εμφιαλωμένου νερού που δεν απαιτεί συμμόρφωση με αυστηρές νομοθεσίες, καθώς δεν χαρακτηρίζεται ως φυσικό μεταλλικό νερό.
Το ανθρακούχο νερό της Perrier εξακολουθεί να είναι ένα σύμβολο γαλλικής πολυτέλειας, αλλά η αυξημένη προσοχή στις οικολογικές επιπτώσεις και οι συνεχείς πιέσεις από καταναλωτικές ομάδες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της μάρκας.
Διαβάστε ακόμη
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο τιμόνι της παραχώρησης της Αττικής Οδού ο Βασίλης Χαλκιάς
Στην αφετηρία η κούρσα της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα