Eνώ η οικονομική πλευρά της εξίσωσης της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει να βελτιώνεται, τα πολιτικά εμπόδια βρίσκονται μπροστά μας. Η αβεβαιότητα οφείλεται στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στην αύξηση του δημόσιου χρέους, στην κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, στον αμείλικτο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και στις εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανεργία στις προηγμένες οικονομίες παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα που βρισκόταν το 2022, περίπου την εποχή που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.

Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% φέτος, κάτω από τον ρυθμό του 3,3% του 2023, αλλά πολύ μακριά από τις πτωτικές προβλέψεις στις αρχές του έτους.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και οι εταιρείες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν. Ενώ η ζήτηση αποδυναμώνεται στην Ευρώπη, η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναπτύσσουν κίνητρα μέρα με τη μέρα για να στηρίξουν τον τομέα των ακινήτων. Τα μέτρα αυτά μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις ελπίδες ορισμένων επενδυτών, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά για να βοηθήσουν την οικονομία να πλησιάσει τον φετινό στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 5%.

Παρά ταύτα, η ανθεκτικότητα των μεγάλων οικονομιών του κόσμου πρόκειται να δοκιμαστεί. Ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει προσφέρει καθησυχαστικά μηνύματα, ο αντίπαλός της, Ντόναλντ Τραμπ, έχει περιγράψει πολιτικές που ενδέχεται να δημιουργήσουν σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να εφαρμόσει δασμούς τουλάχιστον 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά και 60% -ή και περισσότερο- στα αγαθά από την Κίνα. Αυτή είναι μια συνταγή που θα έσπερνε «χάος για τις επιχειρήσεις» σύμφωνα με κοινή ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings και του του Ινστιτούτου Peterson.

Ο Τραμπ δεν συμφωνεί. «Όσο υψηλότερος είναι ο δασμός, τόσο πιο πιθανό είναι η εταιρεία να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσει τον δασμό», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος στο Bloomberg News στις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι οικονομικές προβλέψεις των αναλυτών δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν να χάσουν τα περισσότερα. Εάν η Κίνα προβεί σε αντίποινα για το είδος των δασμών που προτείνει ο Τραμπ, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μπορεί να είναι κατά 0,8% χαμηλότερο μέχρι τις εκλογές του 2028, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Το πλήγμα για την κινεζική οικονομία θα ήταν περίπου το μισό και ακόμη μικρότερο για την Ε.Ε. και την Ιαπωνία.

Η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερη ζημιά αν τα κινεζικά προϊόντα κατέκλυζαν τη Γηραιά Ήπειρο σε μια εποχή που οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ήδη αντιμετωπίζουν αδύναμη ζήτηση.

Παράλληλα, με την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου να ελλοχεύει, οι πραγματικές μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα είχε παγκόσμιες συνέπειες. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να κυμανθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι και μια αποφυγή του επενδυτικού κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα αφαιρούσε μισή ποσοστιαία μονάδα από την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα και θα οδηγούσε τον πληθωρισμό 0,6 μονάδες υψηλότερα.

Το χρέος είναι ένας άλλος κίνδυνος. Οποτεδήποτε λάβει χώρα η επόμενη επιβράδυνση, οι κυβερνήσεις θα έχουν λιγότερες επιλογές για το πώς να αντιδράσουν.

Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος πρόκειται να φτάσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 93% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και έχει προειδοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό.

Διαβάστε ακόμη

Στα €10 δισ. φέτος οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών (γραφήματα + pics)

Νομοσχέδιο: Αλλάζουν όλα για τα Airbnb με νέες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας

Τα Aria Hotels επεκτείνονται – σε πρώτη φάση – στη Λ. Αμερική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα