search icon

Bloomberg

Πολυεθνικοί κολοσσοί αυξάνουν τις τιμές στα ράφια – Τι αποφάσισε η Unilever, πώς κινείται ο ανταγωνισμός

Ο πληθωρισμός θα επιμείνει για τουλάχιστον 12 μήνες, προβλέπει ο CEO της εταιρείας, Alan Jope

Σε αύξηση-ρεκόρ των τιμών των προϊόντων της προχώρησε η Unilever η οποία μετακυλά το αυξημένο κόστος παραγωγής και των ελλείψεων στους καταναλωτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία η οποία παράγει προϊόντα όπως το σαπούνι «Dove», τα παγωτά «Magnum» και το τσάι «Lipton», ανακοίνωσε αύξηση των τιμών των προϊόντων της  κατά 4,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021. Επιπροσθέτως, ο CEO της εταιρείας Alan Jope προέβλεψε τουλάχιστον 12 μήνες πληθωρισμού: «ο πληθωρισμός θα φτάσει στο ζενίθ του το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα μειωθεί προς το τέλος του επόμενου έτους».

Ανταγωνιστές της Unilever, από τις Procter & Gamble, μέχρι τη Nestle και τη Danone έχουν με τη σειρά τους προειδοποιήσει για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Το πρόβλημα για τη Unilever, όμως, έγκειται στο ότι οι καταναλωτές μπορεί να προτιμήσουν -πια- φθηνότερες εναλλακτικές.

Σύμφωνα με τον CFO της εταιρείας Graeme Pitkethly, ο πληθωρισμός επηρεάζει τις τιμές πρώτων υλών αξίας 20 δισ. που χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση αλλά και του κόστους μεταφορών ύψους 3 δισ.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2022, ενώ η εταιρεία μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει αυξημένες τιμές spot.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας δεν είχε επιδείξει αξιοσημείωτη αλλαγή το πρωί στις αγορές του Λονδίνου. Σημειωτέον, η τιμή της μετοχής έχει επιδείξει συνολική πτώση της τάξης του 9,8% φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, μεταξύ άλλων.

Η μείωση της ζήτησης στην κρίσιμη αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας θα αντισταθμίσει τις αυξημένες πωλήσεις στις αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας. Το Βιετνάμ επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό με lockdown που διήρκησαν ολόκληρο το περασμένο τρίμηνο, με το στρατό της χώρας να παρέχει τρόφιμα στους πολίτες.

Η ανάλυση του Bloomberg

Τα άσχημα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου της Unilever δεν αναμένεται να πλήξουν τον αναπτυξιακό στόχο του 3%-5% της εταιρείας αλλά η ανάπτυξη του 2,5% το τρίτο τρίμηνο υποδεικνύει μείωση του όγκου πωλήσεων, αποτελώντας σαθρή βάση για το 2022 η οποία δε θα είναι εύκολο να αντισταθμιστεί.

Διαβάστε ακόμη:

Βιομηχανία: Έως 40% η αύξηση στο κόστος παραγωγής από την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια

Στην «Athens ΙRC» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και τυπικά το καζίνο στο Ελληνικό

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

Exit mobile version