search icon

Bloomberg

Πόλεμος για την παγκόσμια κυριαρχία: Πού οδηγεί η τεχνολογική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

Η Κίνα κινητοποιείται προς μια τεχνολογική επανάσταση με στόχο να μην εξαρτάται πλέον από τη Δύση - Όμως για την Ουάσιγκτον, η πιθανότητα πως η Κίνα θα κυριαρχήσει στον τομέα της τεχνολογίας αποτελεί τεράστια γεωπολιτική απειλή

Για την Ουάσιγκτον, η πιθανότητα πως η Κίνα θα κυριαρχήσει στον τομέα της τεχνολογίας αποτελεί τεράστια γεωπολιτική απειλή. Ο Πρόεδρος της χώρας Ζι Ζινπίνγκ, από την πλευρά του, ανησυχεί πως οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν την μετεωρική άνοδο της χώρας του και προετοιμάζει τη δική του, εγχώρια, επανάσταση, χωρίς εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης (National People’s Congress) των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, θα αποφασιστεί και το πενταετές πλάνο το οποίο θα οδηγήσει σε αυτή την απεξάρτηση, μέσω επενδύσεων σε δημιουργία ηλεκτρονικών τσιπς και σε νέες τεχνολογίες. Οι κυβερνώντες ελπίζουν πως αυτό θα μετατρέψει την οικονομία της Κίνας στη μεγαλύτερη του κόσμου.

Η νέα τεχνολογική κούρσα που θυμίζει… ψυχροπολεμικές καταστάσεις, οδηγεί σε αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από δεκαετίες σύμπλευσης που αύξησαν την ποιότητα ζωής ανά τον κόσμο. Οι δύο υπερδυνάμεις τώρα προσπαθούν να απεξαρτηθούν η μια από την άλλη τη στιγμή που δύο κοσμοθεωρίες συγκρούονται: η μία θεωρεί την ελευθερία έκφρασης και τη δημοκρατία ως κύριο πυλώνα της ανάπτυξης, η άλλη θεωρεί πως η μόνιμη κυβέρνηση ενός κόμματος είναι πιο σημαντική από τις ατομικές ελευθερίες και είναι οδηγός της οικονομικής ανάπτυξης.

Για τον Ζι το στοίχημα δεν έγκειται μόνο στην βελτίωση της ζωής των 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών του, το οποίο αποτελεί και κύριο επιχείρημα για την απαγόρευση της αντιπολίτευσης. Επίσης, θέλει να επιδείξει πως το κόμμα του μπορεί να βελτιώσει την οικονομία, ιδιαίτερα μετά από τις προσπάθειες του πρώην Προέδρου Τραμπ οι οποίες είχαν πλήξει τις Huawei Technologies και Semiconductor Manufactoring International. 

H αυτοπεποίθηση του Πεκίνου έχει αυξηθεί πολύ μετά από την εγχώρια διαχείριση του κορωνοϊού, ακόμη και μετά από τις καθυστερήσεις που μετέτρεψαν την επιδημία σε πανδημία. Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πως η οικονομία της Κίνας πρόκειται να επιδείξει ανάπτυξη 8,3% φέτος, σε σχέση με το 4,1% των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Αναζητούν συμμάχους για να περιορίσουν τις βλέψεις του Ζι, μέσω βέτο σε πρόσβαση συγκεκριμένων τεχνολογιών και αγαθών. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πλάνο βελτίωσης της προμήθειας ημιαγωγών, φαρμακευτικών, σπανίων μετάλλων και μπαταριών, προσπαθώντας να αντιπαρατεθεί στην επεκτατική μανία της Κίνας.

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, παρακολουθούν τη σύνοδο (National People’s Congress) με μεγάλη προσοχή. Η Σύνοδος θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δείξει πως μπορεί να διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε νέες τεχνολογίες, αλλά έχει περιορίσει και τις επιχειρηματικές προσπάθειες γιγάντων όπως το Ant Group του Τζακ Μα

Ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κεκιάνγκ θα παρουσιάσει νέα οικονομικά πλάνα για τους επόμενους 12 μήνες, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν νέα μέτρα για την αύξηση της κατανάλωσης. Η σύνοδος πιθανώς θα αποφασίσει και νέα μέτρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που η Κίνα μέχρι τώρα δεν μπορεί να παράγει μόνη της.

Η επικέντρωση στην τεχνολογία αποτελεί σημαντική αλλαγή ρότας, αφού το οικονομικό μοντέλο της Κίνας το οποίο έχει επιτύχει εδώ και δεκαετίες, έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια τριβής. Αποτελεί και κύριο πυλώνα στην προσπάθεια διπλασιασμού του μεγέθους της οικονομίας μεταξύ 2020 και 2035. Μία από τις προτεραιότητες θα είναι οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Οι αρχές αναμένεται να αποκαλύψουν επενδύσεις που φτάνουν οι ξεπερνούν τις αντίστοιχες αμερικανικές του 3% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας θα ανακοινώσει νέες προσπάθειες ανάπτυξης τεχνολογιών σε ενέργεια υδρογόνου, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και supercomputing. Μεταξύ του 2014 και του 2019 η Κίνα συγκέντρωσε περίπου $1 τρισ. μέσω funds για να εξαγοράσει μετοχικά μερίδια σε εταιρείες τεχνολογίας. Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο επένδυσης $1,4 τρισεκατομμυρίων μεταξύ του 2020 και του 2025 σε υποδομές υψηλής τεχνολογίας.

Μια από τις  τεχνολογίες στις οποίες θέλει να επιτύχει είναι η βιοτεχνολογία, η οποία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα πριν από μια δεκαετία. Μεταξύ του 2016 και του 2020, η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων κινεζικών εταιρειών που εξέλισσαν νέα φάρμακα αυξήθηκε από το $1 δισ., σε $217 δισ.

Ο τομέας στον οποίο υστερεί η Κίνα είναι η κατασκευή μικροτσιπ, με τις μεγαλύτερες εταιρείες της να βρίσκονται μια πενταετία πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές. Το πενταετές πλάνο της Κίνας θα συμπεριλάβει μέτρα επένδυσης στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ημιαγωγών, ενώ θα δώσει την ίδια σημασία στον τομέα που κάποτε έδωσε στην ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει πως η επιτυχία είναι σίγουρη. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς την αποτυχία της κρατικής Tsinghua Unigroup Co πέρυσι, της οποίας οι επενδύσεις σε μικροτσιπ απέτυχαν και η εταιρεία χρειάστηκε να δηλώσει χρεοκοπία, με $2,5 δισεκατομμύρια σε χρέη.

Το Πεκίνο επίσης αποζητά μεγαλύτερες επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις όπως η Tesla, αλλά αυτό θα εξαρτάται κατά πόσο αυτές οι εταιρείες θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τους τεχνολογικούς στόχους της.

Οσο κι αν η Δύση πιστεύει πως η τακτική του Ζι αποτελεί απειλή, σύμφωνα με την Μεγκ Ρίθμαϊρ του Harvard Business School, ο πανίσχυρος πολιτικός δε θα την υιοθετούσε εάν δεν ένιωθε ο ίδιος απειλημένος.

Διαβάστε ακόμη:

Λιανεμπόριο: Ουρά για e-shops και αγωνία για το αύριο

Επίδομα 534 ευρώ: Aνατροπή στις αιτήσεις – Ξεκινούν από την Πέμπτη 4 Μαρτίου

Lockdown: Τι θα ισχύσει από 4 Μαρτίου, τα μέτρα και οι αλλαγές στα sms – Αλλάζουν οι ώρες απαγόρευσης (vid)

Exit mobile version