Ο David Cameron και ο Romano Prodi προέρχονται από αντίθετες παρατάξεις του ευρωπαϊκού πολιτικού φάσματος, αλλά τώρα έχουν πολλά κοινά. Και οι δύο έχουν εγκαταλείψει τις υψηλές θέσεις που κατείχαν, κι οι δυο διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο συνδέσεων και προσφάτως, και οι δυο εργάζονται με σημαντικές προοπτικές στην Κίνα.
Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι: Σε όλη την Ευρώπη, οι πολιτικοί που στο παρελθόν έπαιξαν σημαντικούς ρόλους, αναλαμβάνουν τώρα ευθύνες σχετικές με την αυξανόμενη παγκόσμια εμβέλεια της Κίνας.
Κάποιοι, όπως ο Anders Fogh Rasmussen, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και επικεφαλής του ΝΑΤΟ, προειδοποιούν ότι η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται σε σύγκρουση με την διαρκή άνοδο της Κίνας. Πολύ περισσότερο οδηγούν το κύμα προς τη μεγάλη χώρα της Ασίας και βοηθούν την πορεία της Κίνας προς τα εμπρός. Είναι ένα δίλημμα που ενδέχεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας αυτόν τον μήνα.
Ποιοι κορυφαίοι πολιτικοί εργάζονται αυτό τον καιρό για την Κίνα;
Ο David Cameron, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει αναγγείλει μια “χρυσή εποχή” στις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα και σήμερα είναιεπικεφαλής ενός τεράστιου fund ενός δισ. δολαρίων, που στηρίζει τη δημιοιυργία υποδομών στο πλαίσιο του “Δρόμου του Μεταξιού” που έχει λανσάρει το Πεκίνο.
Ο Romano Prodi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι σήμερα επικεφαλής του περίφημου Boao Forum και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στη Σχολή Διεθνών Επιχειρήσεων της Κίνας.
Ο Dominique de Villepin, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ασχολείται εκεταμένα με τα κινεζικά πράγματα μέσα από την εταιρεία συμβούλων που έχει δηγμιουργήσει, την «Villepin International».
Ο Jean Pierre Rafarin, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, είναι σήμερα μέλος της διοίκησης του Γαλλοκινεζικού Ιδρύματος, μιας μεγάλης πρωτοβουλίας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μέλος του οποίου είναι, μεταξύ άλλων και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
Ο Dunny Alexander, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας την περίοδο 2010-2015, σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε υποδομές.
Ο Philip Roesler, Γερμανός φιλελεύθερος και κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ έως το 2013, ασχολείται ενεργά σήμερα με τα κινεζικά πράγματα ως μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και ως επικεφαλής μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με σκοπό την ανάπτυξη της Κίνας, η οποία ΜΚΟ έχει περιουσιακά στοιχεία 180 δισεκ. δολαρίων.
Τέλος, ο Rudolf Scharping, πρώην Γερμανός υπουργός άμυνας, τον τελευταίο καιρό ασχολείται με ανάπτυξη επιχειρήσεων στην Κίνα.