Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές του χρέους τους, καθώς τα εισοδήματά τους συμπιέζονται από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στη χώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το καταναλωτικό χρέος στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ αυξάνεται ταχύτερα από τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους κατοίκους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το Γραφείο του Ελεγκτή της Νέας Υόρκης και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης. Η μελέτη βασίστηκε σε ανώνυμες πιστωτικές αναφορές από την Equifax.
Οι Αμερικανοί γενικότερα αισθάνονται την πίεση των υψηλών επιτοκίων, με τα ποσοστά παραβατικότητας να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο. Αλλά για μεγάλο μέρος της χώρας, αυτό αντισταθμίζεται τουλάχιστον από την επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Όχι όμως στο Big Apple -όπως αποκαλείται η Νέα Υόρκη-, όπου ο πληθωρισμός κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το τοπικό ποσοστό πληθωρισμού, το οποίο ήταν αρκετά κάτω από το εθνικό για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου Covid, έχει ανέβει μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από την αρχή του τρέχοντος έτους. Έφτασε το 4,1% τον περασμένο μήνα, κατατάσσοντας το μαζί με το Ντάλας ως το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων πόλεων στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό σε επίπεδο χώρας έπεσε κάτω από το 3% για πρώτη φορά εδώ και τρία και πλέον χρόνια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Αυτό επιβαρύνει το βιοτικό επίπεδο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό έχουν πέσει σε χαμηλό οκταετίας και η πτώση είναι ιδιαίτερα έντονη στις λιγότερο πλούσιες γειτονιές της πόλης.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι «χάσαμε δυσανάλογα υψηλά εισοδήματα» ως αποτέλεσμα των πληθυσμιακών μετατοπίσεων κατά την πανδημία, δήλωσε ο Μπραντ Λάντερ, ο ελεγκτής της Νέας Υόρκης, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας που αυξήθηκαν στην πόλη τα τελευταία τρίμηνα ήταν σε σχετικά χαμηλόμισθους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική βοήθεια».
Έντονες ανησυχίες
Η συμπίεση των αποδοχών μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το χρέος. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα υπόλοιπα των δανείων αυτοκινήτων μεταξύ των κατοίκων της πόλης ήταν 6% πάνω από τα επίπεδα του 2023 – μια αύξηση σχεδόν διπλάσια από την εθνική, σύμφωνα με την έκθεση. Το χρέος των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα χρέη των καρτών και των αυτοκινήτων γίνονται πλέον ξινά με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πριν από την πανδημία. Το Μπρονξ – το οποίο έχει το χειρότερο ποσοστό φτώχειας στη Νέα Υόρκη – έχει σοβαρότερα προβλήματα καταναλωτικού χρέους από την υπόλοιπη πόλη, με ποσοστό καθυστέρησης για τις πιστωτικές κάρτες να πλησιάζει το 4%, σύμφωνα με τη μελέτη της Fed.
Σίγουρα, οι αριθμοί παραβατικότητας εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα υψηλοί με βάση τα μακροπρόθεσμα ιστορικά πρότυπα. Επιπλέον, η απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid αντανακλά την επιτυχία των ομοσπονδιακών πολιτικών για την ανακούφιση των οικονομικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τον Λάντερ.
«Ένα καλό πράγμα που συμβαίνει όταν στους ανθρώπους παρέχονται λίγοι επιπλέον πόροι, όπως συνέβη μέσω των μέτρων τόνωσης της πανδημίας, είναι ότι αποπληρώνουν τα χρέη τους», δήλωσε.
Αλλά τώρα οι προκλήσεις για τα χρέη των νοικοκυριών αυξάνονται. Μεταξύ αυτών είναι η διαφαινόμενη λήξη ενός από τα τελευταία απομεινάρια της αμνηστίας για τα φοιτητικά χρέη που προκάλεσε η πανδημία. Από τον Οκτώβριο, τα ποσοστά καθυστέρησης των φοιτητικών δανείων θα προστεθούν και πάλι στις πιστωτικές εκθέσεις. Επί του παρόντος, το χρέος αυτό δεν αναφέρεται, επειδή το Υπουργείο Παιδείας διέταξε μονοετή εξαίρεση, όταν άρχισε εκ νέου η αποπληρωμή των δανείων πέρυσι.
Η αλλαγή είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω οικονομικά τα άτομα με φοιτητικό χρέος.
Οι αριθμοί της Νέας Υόρκης δείχνουν ήδη ότι τα νοικοκυριά αυτά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα να συμβαδίζουν με άλλες πιστωτικές πληρωμές «ακόμη και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας», δήλωσε ο Λάντερ. «Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε πραγματικά, ειδικά για όσους έχουν φοιτητικά δάνεια, όταν αυτό έρχεται από πάνω».
Διαβάστε ακόμη
Φωτιά στην Αττική: Παράταση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές
Αναζητούνται μάνατζερ για να σωθεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας
Η μεταβλητότητα είναι η νέα κανονικότητα για τις αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ