search icon

Bloomberg

Πληθωρισμός στη Γαλλία: Υποχώρηση – έκπληξη στο 5,6% παρά το «άλμα» στην ενέργεια (γράφημα)

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα στοιχεία από τη Γαλλία, αγοράζοντας γερμανικά ομόλογα και μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,88%

Ο πληθωρισμός  στη Γαλλία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα, καθώς οι μικρότερες αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες και τα βιομηχανικά αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο – από 5,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg ήταν 5,9%.

Μεικτή εικόνα στην Ευρωζώνη

Την Πέμπτη, η Γερμανία ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ενώ στην Ισπανία επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα στοιχεία από τη Γαλλία, αγοράζοντας γερμανικά ομόλογα και μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,88%. Είχαν φλερτάρει με το 3% την Πέμπτη – ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 2011. Το ευρώ διατήρησε τα κέρδη του εν μέσω ευρείας αδυναμίας του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1,0588 δολάρια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Γαλλίας δεν περιέχουν εδείξεις για τον δοκιμό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί ασταθή ευμετάβλητα προϊόντα και υπηρεσίες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 11,5% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, από 6,8% τον Αύγουστο, καθώς η κυβέρνηση ήρε εν μέρει το ανώτατο όριο για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η παρατεταμένη μάχη κατά του πληθωρισμού δημιουργεί δυσκολίες στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ (31,7 δισ. δολάρια) για την αντιστάθμιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους που αναμενόταν να είναι προσωρινή.

Με περιορισμένα περιθώρια για να συνεχίσουν τις δαπάνες, οι υπουργοί δοκιμάζουν πιο δημιουργικές επιλογές για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά. Όπως η άσκηση πιέσεων στις πετρελαϊκές εταιρείες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και στους παραγωγούς τροφίμων να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές με τα σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, η Γαλλία θα εισαγάγει επίσης ένα σύστημα ελέγχων για άτομα με χαμηλό εισόδημα που χρειάζονται αυτοκίνητο για να εργαστούν.

«Προστατεύουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε συνέδριο για τις μικρές επιχειρήσεις την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: 16.000 νέοι μεγαλοοφειλέτες σε 1 χρόνο

Τι συμβαίνει με το σιτάρι: Προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τελευταίων 14 ετών (γράφημα)

Κλιματική κρίση: «Καμπανάκι» από Ευρωπαία Επίτροπο για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version