Στον θώκο της Καγκελαρίας μιας ασθενούς γερμανικής οικονομίας βρίσκεται από σήμερα ο Oλαφ Σολτς. Με τον Σοσιαλδημοκράτη αντικαταστάτη της Mέρκελ, οι αναπτυξιακές προοπτικές της γερμανικής οικονομίας έχουν συρρικνωθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών.
Τα δεδομένα της περασμένης Δευτέρας ενισχύουν το φαινόμενο αυτό, με τις βιομηχανικές παραγγελίες να μειώνονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Σε συνδυασμό με το ρεκόρ πληθωρισμού 30ετίας, της τάξης του 6%, η γερμανική οικονομία είναι πια φάντασμα του παλιού εαυτού της.
Η αύξηση των τιμών αναμένεται να περιοριστεί το 2022 και η ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί. Παρ’ όλα αυτά, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία περιορίζουν τις θετικές εκτιμήσεις αυτές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg, Holger Schmieding, «θα περάσουμε ένα δύσκολο χειμώνα». Ο ίδιος υποστηρίζει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μείωσης της γερμανικής παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ένα νέο κύμα της πανδημίας θα καθυστερήσει την ανάκαμψη αλλά δε θα την εκτροχιάσει εντελώς. Ο Schmieding υπογραμμίζει πως «όλα βασίζονται στο εάν η ανάπτυξη θα ξεκινήσει το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2022».
Τα σχόλια του αναλυτή ακολουθούν την ίδια γραμμή με την πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι αυτά που καθυστερούν την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας. Ο Οργανισμός μείωσε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας για το 2022 στο 4,1%.
Για τον Σολτς, όμως, το κύριο και φλέγον θέμα αποτελεί ο πληθωρισμός. Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εάν δεν επιβραδυνθεί η αύξηση των τιμών».
Μία εκ των κυριότερων και άμεσων αποφάσεων του νέου Καγκελάριο θα είναι η επιλογή νέου διοικητή της Bundesbank στη θέση του Γιενς Βάιντμαν.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα, το σχέδιο της κυβέρνησης συμμαχίας του Scholz θα είναι η αύξηση των επενδύσεων για την μεταρρύθμιση της οικονομίας. Ο νέος Καγκελάριος υπογράμμισε πως τα τρία κόμματα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες εάν συνεχίσουν την εύρυθμη συνεργασία τους.
Τι λένε οι αναλυτές
«Η γερμανική οικονομία αναμένεται να βιώσει δύσκολο χειμώνα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων κατά των ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, όμως, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε η Maeva Cousin του Bloomberg Economics.
Σύμφωνα με τον Greg Fuzesi, οικονομολόγο της JPMorgan, η Γερμανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από το αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022: «τα περιοριστικά μέτρα και ο φόβος των καταναλωτών θα μειώσει τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών. Αντισταθμιστικό παράγοντα, όμως, αποτελεί η βελτιωμένη εικόνα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η οικονομία ενδέχεται να ανακάμψει γοργά μετά τη χειμερινή περίοδο».
Διαβάστε ακόμη
ΤΑΙΠΕΔ: Όλα τα projects που θα «τρέξουν» έως και το 2022
MyProperty: Nέα πλατφόρμα για πιο γρήγορες μεταβιβάσεις