search icon

Bloomberg

Πληθωρισμός: Γιατί τα νέα μέτρα που παίρνει η Τουρκία δεν θα είναι αρκετά

Η μείωση των δημοσίων δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε σχέση με το συνολικό χρέος της χώρας και δεν θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των ζημιών των προηγούμενων ετών

Η απόφαση της Τουρκίας να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό αντιμετωπίστηκε με ερωτήματα από τους επενδυτές, σχετικά με το πόσα θα εξοικονομηθούν στην πραγματικότητα και ποια θα είναι η διαφορά που θα κάνουν οι μειώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ ανακοίνωσαν πρόσφατα μια σειρά μέτρων για τη μείωση των κρατικών δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως ανέφερε το Bloomberg, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περικοπές στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και επιβράδυνση των επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομών.

Ο Σιμσέκ δεν ανέφερε πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν με το σχέδιο, αν και δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν υπολογίσει το ποσό σε περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες τουρκίας (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Ακόμη και αν οι αριθμοί που κυκλοφορούν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποδειχθούν σωστοί, είναι πιθανό η προσπάθεια αυτή να διαρκέσει πολλά χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της SEB AB, Έρικ Μάιερσον, προσθέτοντας πως «με τα αναμενόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα των επόμενων ετών να ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια λίρες, είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι αυτό θα επηρεάσει πραγματικά τα συνολικά δημοσιονομικά».

Ο ιδρυτής της συμβουλευτικής Orca Macro με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Εβρέν Κιρίκογλου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε εξοικονόμηση υπό των 500 δισεκατομμυρίων λιρών «δεν θα έχει αντίκτυπο».

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες αποσκοπούν στην όλη προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται ότι θα κλείσει το έτος στο 38%, αναθεωρημένος ανοδικά από το πρόσφατα επικαιροποιημένο 36%.

Ο Σιμσέκ έχει συμβάλει στην επίβλεψη μιας στροφής προς μια πιο συμβατική οικονομία από τότε που επανεξελέγη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πρόεδρος της χώρας, με τα επιτόκια να αυξάνονται στο 50% από το 8,5% τον περασμένο Ιούνιο.

Η Τουρκία αναμένει πως το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα κυμανθεί στο 6,4% του ΑΕΠ φέτος, ή περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (84 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Μάιερσον δήλωσε ότι ένας από τους σκοπούς των περικοπών δαπανών θα μπορούσε να είναι η μείωση των δαπανών για «πρακτικές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερβολικές ή ακόμη και διεφθαρμένες, όπως η χρήση πολυτελών οχημάτων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι τρέχουσες δαπάνες και οι μισθοί των διοικητικών συμβουλίων».

Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της εικόνας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ του Ερντογάν, το οποίο υπέστη πρωτοφανείς ήττες στις τοπικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου.

Για τη Μάγια Σενούσι του Oxford Economics, η ανακοίνωση αποτελεί πιθανότατα «το πρώτο βήμα προς τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών. Οι αγορές θα αναζητήσουν πιο ουσιαστικές κινήσεις το 2025 και ύστερα για να ενισχύσουν τη νομισματική σύσφιξη».

Τόσο ο Σιμσέκ όσο και η κεντρική τράπεζα έχουν επισημάνει την πρόκληση της ανθεκτικής εγχώριας ζήτησης, η οποία τροφοδοτείται από την απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση των αγορών από τους καταναλωτές πριν από την περαιτέρω αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε σχεδόν 70% τον Απρίλιο, καταγράφοντας την έκτη αύξηση σε ένα εξάμηνο.

«Η δέσμη μέτρων είναι υποτονική όσον αφορά τις φιλοδοξίες των ρυθμιστών και πολλά μέτρα θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν», δήλωσε ο Γολφάνγκο Πίκολι της εταιρείας συμβούλων Teneo. «Δεν θα κάνει καμία διαφορά όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού και σίγουρα δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η βελτίωση της πρωτοβάθμιας Υγείας συμβάλει στο να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες (vid)

Ο επόμενος καφές που θα πιείτε μπορεί να είναι «συνθετικός»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version