Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται επιτέλους να προχωρήσει με τη σειρά της στον περιορισμό της νομισματικής της πολιτικής, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, καθώς οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με πληθωρισμό «μαμούθ».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σχεδόν τρεις μήνες από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης θα ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα το τέλος των αγορών ομολόγων και θα ξεκινήσει επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο.
Η ΕΚΤ δίστασε να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, ενώ μετράει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο που μαίνεται λίγο πιο πάνω από τα σύνορά της, στην Ουκρανία.
Ήδη, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη βρίσκονται σε διαδικασία εφαρμογής συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, με ορισμένες δε να επιταχύνουν τους ρυθμούς. Η Fed διπλασίασε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της τον προηγούμενο μήνα, προχωρώντας σε αύξηση 50 μονάδων βάσης, ενώ και οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και της Ινδίας, την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα, αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητα.
Σ’ αυτό το κλίμα και με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να κυμαίνεται τώρα στο 8,1%, υπάρχει συναίνεση στους κόλπους της ΕΚΤ για να αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις. Το ερώτημα στους κόλπους του δ.σ. αφορά πλέον το μέγεθος και την ταχύτητα των επιτοκιακών αυξήσεων.
Γεράκια και περιστέρια
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, δήλωσε ότι οιαδήποτε αύξηση πέραν των 50 μονάδων βάσης κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκής, ενώ με τις θέσεις του φαίνεται να συμφωνούν και οι συνάδελφοί του σε Ολλανδία, Σλοβακία και Λετονία.
Αναλυτές της Deutsche Bank και της Bank of America κάνουν λόγο για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επικρατήσουν τελικά οι απόψεις των «γερακιών».
«Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να υποστηρίζει πιο μετριοπαθείς κινήσεις και συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου προκειμένου να εντοπίσουν «σήματα» ότι τα γεράκια κερδίζουν και πάλι το πάνω χέρι».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα μετά τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης. Θα δημοσιοποιήσει επίσης και τις κρίσιμες νέες προβλέψεις της ΕΚΤ.
Διαβάστε ακόμα:
Μέγαρο Μαξίμου: Οι επόμενες κεντρικές κατευθύνσεις – Ο «χάρτης» για τις 100 επόμενες ημέρες
Γιώργος Προκοπίου: Ο εφοπλιστής που ξέρει να παίρνει ρίσκα (pics)