search icon

Bloomberg

Πισσαρίδης: Η επανάσταση της ΤΝ μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τετραήμερη εργασία

Ευκαιρία για τους εργαζομένους και την ευρύτερη οικονομία η περαιτέρω εξέλιξη αλλά και η σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας - Οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα

Η επανάσταση του ChatGPT και της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) «ανοίγει τις πόρτες» στην τετραήμερη εργασία, κάτι το οποίο μπορεί, παράλληλα, να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας πολλών εργαζομένων, σύμφωνα με τον Κύπριο Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη. 

Ο καθηγητής του London School of Economics ο οποίος ειδικεύεται στην επίδραση της αυτοματοποίησης στους χώρους εργασίας τόνισε πως η αγορά έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί γρήγορα στα chatbots της τεχνητής νοημοσύνης. Τα σχόλια του οικονομολόγου αντιτίθενται στο αφήγημα πως οι γρήγορες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις.

«Είμαι αισιόδοξος πως θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εργαζομένων», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πισσαρίδης, προσθέτοντας πως «έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να αυξήσουμε την ευεξία των εργαζομένων μέσω της υιοθεσίας της τετραήμερης εργασίας».

Τα chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, έχουν χαρακτηριστεί ως μία τεχνολογία η οποία μπορεί μεν να μεταμορφώσει τον κλάδο της εργασίας, αλλά θα μπορούσε να έχει ως κόστος εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πισσαρίδης ο οποίος είναι ειδικός στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας, τόνισε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί λανθασμένα για την παρακολούθηση των πολιτών και εργαζομένων. Από την άλλη, υπογράμμισε πως εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα μπορούσε να «βελτιώσει σημαντικά» την παραγωγικότητά τους.

«Η ΤΝ θα μπορούσε να διεκπεραιώνει τα βαρετά καθήκοντα τα οποία έχουμε αναλάβει να κάνουμε στη δουλειά μας και να μας αφήνει να δραστηριοποιούμαστε με τα ενδιαφέροντα τεκταινόμενα. Η μετάβαση αυτή για τους εργαζομένους θα γίνει λιγότερο επώδυνη λόγω της αργής υιοθέτησης της τεχνολογίας από τις εταιρείες, παρά την καλπάζουσα ανάπτυξή της σε επιστημονική βάση».

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ΤΝ στην κοινωνία. Άτομα όπως ο Έλον Μασκ προσυπέγραψαν, πρόσφατα, κοινή έκκληση προς τις αρχές και πάσα ενδιαφερόμενο για αναστολή της εξέλιξης της τεχνολογίας των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα σχόλια του Πισσαρίδη ακολουθούν πρόσφατες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, βάσει της οποίας περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες στην εξέλιξη της ΤΝ. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, όμως, υπογράμμισαν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία ενδέχεται να αλλάξει τα μακροοικονομικά δεδομένα και την εικόνα της ευρύτερης αγοράς εργασίας για πάντα, τονίζοντας πως «ο συνδυασμός της μείωσης του μισθολογικού κόστους των εταιρειών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η υψηλότερη αποδοτικότητα των εργαζομένων θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% ετησίως».

Διαβάστε ακόμη

Norqain: Πώς εξελίχθηκε σε περιζήτητη ελβετική μάρκα ρολογιών σε μόλις πέντε χρόνια (pics)

ΑΑΔΕ: «Άδειασαν» μισό εκατομμύριο λογαριασμοί το 2022 για χρέη στην εφορία

Μύκονος: Οι πλειστηριασμοί και οι αυθαιρεσίες που… βγάζουν μάτι (pics)

Exit mobile version