Ακόμα και τα μερίσματα-ρεκόρ δεν είναι ικανά να προσελκύσουν τους επενδυτές σε μετοχές οι οποίες θεωρούνται πιο ευάλωτες κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης.
Οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας, εξορύξεων και χρηματοοικονομικών έχουν καταγράψει σχετικά απογοητευτική πορεία φέτος, τη στιγμή που οι επενδυτές στρέφονται σε «αμυντικές» επιλογές και τομείς με αναπτυξιακή προοπτική.
Οι πιθανότητες δημιουργίας ύφεσης αυξάνονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι αναλυτές παραμένουν αβέβαιοι όσον αφορά το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Bloomberg. Εταιρείες με στιβαρούς ισολογισμούς, αύξηση της κερδοφορίας τους και πιθανότητα ανάπτυξης αποτελούν τα φαβορί των επενδυτών. Παράλληλα, η πρόσφατη τραπεζική κρίση έχει ωθήσει πολλούς εξ αυτών στο να αποφύγουν τον τομέα των χρηματοοικονομικών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή και στέλεχος της Goldman Sachs Asset Management, Λουκ Μπαρς, «το πρόβλημα έγκειται στο κατά πόσο οι εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υψηλά μερίσματα έχουν βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Αν και το μέρισμα είναι ένα καλό asset, ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης είναι η αύξηση των επιμέρους στοιχείων κερδοφορίας της».
Τα μερίσματα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 12% στα $327 δισεκατομμύρια το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Janus Henderson Investors, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές ενδέχεται να επιτύχουν υψηλό ρεκόρ ετήσιων πληρωμών μερισμάτων, με το ποσό του δείκτη Stoxx Europe 600 να αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις δημιουργίας προβλημάτων σε ορισμένους κλάδους. Στον τομέα των εξορύξεων ο οποίος είναι γνωστός για την πληρωμή σημαντικών μερισμάτων, οι πτωτικές τάσεις των τιμών των μεταλλευμάτων και η ασταθής φετινή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας τα έχουν περιορίσει. Εκτός του τομέα αυτού, τα μερίσματα της Adidas AG έχουν μειωθεί, ενώ η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB έχει άρει την πληρωμή μερισμάτων, υποδεικνύοντας την κρίση που βιώνει ο τομέας.
Οι παγκόσμιες πληρωμές μερισμάτων από τις εταιρείες εξορύξεων κατέγραψαν μείωση του 1/5 το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Janus Henderson, ενώ τα μερίσματα των τραπεζών και των πετρελαϊκών είχαν καταγράψει αύξηση.
Η Ευρώπη, μέχρι τώρα, υποδεικνύει θετικά στοιχεία. Σύμφωνα με την έρευνα της Janus Henderson, το 96% των εταιρειών είτε αύξησαν είτε κράτησαν την πληρωμή των μερισμάτων τους σταθερή το α’ τρίμηνο. Η εταιρεία αναμένει πως τα μερίσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών θα καταγράψουν περαιτέρω αύξηση το β’ τρίμηνο.
Η σχετικά απογοητευτική απόδοση ορισμένων εταιρειών, σύμφωνα με τον αναλυτή της Janus Henderson, Στίβεν Πέιν, οφείλεται κυρίως στην κυκλική απόδοση επιχειρηματικών κλάδων και στη μεταβολή των επενδύσεων σε μετοχές τεχνολογίας, τη στιγμή που οι επενδυτές ποντάρουν σε άρση του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ο Πέιν αναμένει πως οι επενδυτές θα επιστρέψουν στις εταιρείες αυτές εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη καταφέρουν να αποφύγουν τη δημιουργία ύφεσης φέτος.
«Ορισμένοι από τους τομείς υψηλής απόδοσης μερισμάτων είναι σχετικά κυκλικοί και επηρεάζονται από την αισιοδοξία και το συναίσθημα των αγορών», τόνισε ο Πέιν, προσθέτοντας πως «το ενδιαφέρον για τους κλάδους αυτούς θα αυξηθεί εάν υπάρξει βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων».
Διαβάστε ακόμη
Business Events Calendar: Το πρώτο ψηφιακό επαγγελματικό ημερολόγιο στην Ελλάδα
Σεβνταλίνα Βασίλεβα: Σε μίνι hub αναβαθμίζει την Ελλάδα η Visa
ΗΠΑ: Συμφωνία με την Ιαπωνία για την ανάπτυξη τσιπ επόμενης γενιάς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ