Ακόμη δεν ξέρει κανείς πόσο θα μετρήσει η εμπειρία του Ντράγκι στα νέα του καθήκοντα ως ηγέτης της ιταλικής κυβέρνησης. Ο -πιθανώς- επόμενος πρωθυπουργός θεωρείται στην Ιταλία ως ο ιθύνων νους των μεγαλύτερων ιδιωτικοποιήσεων. Στη Γερμανία ο Ντράγκι είναι γνωστός ως ο κεντρικός τραπεζίτης που προστάτευσε το ευρώ με την έγχυση ρευστού. Αυτά τα δύο διαφορετικά προσωπεία του Ντράγκι, του τραπεζίτη που βοηθά τις αγορές ή του σωτήρα του ευρώ μέσω κυβερνητικού παρεμβατισμού, επισκιάζουν τις προσπάθειες του για τη δημιουργία μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης η οποία θα σταθεροποιήσει τα οικονομικά της Ιταλίας και θα επενδύσει σωστά τα 209 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Η ερώτηση παραμένει. Ποιο από τα δύο πρόσωπα του Ντράγκι θα υπερισχύσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του;
Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Αρέσου, πολιτικό σύμβουλο προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας «Πιθανώς και τα δύο. Ο Ντράγκι είναι πραγματιστής. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει καταφέρει να βρει το δρόμο του στις πολιτικές σκηνές και της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης». Οσο για τον αναλυτή του Bloomberg Ντέιβιντ Πάουελ, αναφέρει πως «ο Ντράγκι αποτελεί μια καλή λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά δε θα μπορέσει να παράσχει μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση χωρίς τη δημοκρατική ψήφο». Ο Ντράγκι είχε υποσχεθεί να «κάνει ό,τι χρειαστεί» το 2012 για να διασώσει το ευρώ. Εχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και οικονομική σκηνή. Εχει επιβιώσει 10 διαφορετικών κυβερνήσεων. Μετά από ένα πέρασμα από την Goldman Sachs Group ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ιταλίας το 2005, ενώ το 2011 βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ. Στην ΕΚΤ ήταν που αντιτάχθηκε στους κερδοσκόπους των αγορών και ξεκίνησε το QE το οποίο πια χρησιμοποιείται ως εργαλείο υποστήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Ντράγκι είχε δημιουργήσει και εχθρούς, αφού έριξε ρευστό για να βοηθήσει τις παραπαίουσες οικονομίες όπως η Ιταλία. Πολλοί, μάλιστα, μελετώντας και το ακαδημαϊκό του παρελθόν, τον θεωρούν ως νεο-Κεϋνσιανό οικονομολόγο ο οποίος παρεμβαίνει και βοηθά με ρευστότητα για την προστασία της ανάπτυξης. Λογικό, αφού ο Ντράγκι σπούδασε οικονομικά στη Ρώμη, υπό το βλέμμα του Φεντερίκο Καφέ, ο οποίος θεωρείται και ο μεγαλύτερος ιταλός ακόλουθος του βρετανού οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέυνς. Ο Ντράγκι συνέχισε με το διδακτορικό του στο ΜΙΤ υπό την καθοδήγηση του νομπελίστα Φράνκο Μοντιλιάνι, ο οποίος είχε κι αυτός εμπνευστεί από τον Κέυνς. Μπορεί, μάλιστα, να επηρεάζεται και από την Καθολική του προϊστορία. Ως νεαρός, ο Ντράγκι ήταν μαθητής σε ένα πολύ καλό σχολείο το οποίο διοικούταν από τους Ιησουίτες, ενώ πιο πρόσφατα, ένας άλλος Ιησουίτης, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέθεσε στον Ντράγκι θέση σε ένα think tank του Βατικανού το οποίο μελετά λύσεις σε προβλήματα όπως το εμπόριο λευκής σαρκός και η ελάφρυνση του χρέους.
Ενα είναι σίγουρο. Οι Ιταλοί θα μάθουν σύντομα ποιός Ντράγκι θα τους διοικήσει, όταν ξεκινήσει να συστήνει το υπουργικό του συμβούλιο. Το κύριο πόστο είναι -προφανώς- ο ΥΠΟΙΚ, του οποίου το πόστο πολλοί θεωρούν πως θα αναλάβει ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Ντανιέλε Φράνκο.
Διαβάστε ακόμα:
Παράταση και διπλάσιες δόσεις για άλλους 8 μήνες στα «παγωμένα» κορωνοχρέη
Bεβαίωση μετακίνησης εργαζομένου: Ποιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν (vid)
Η Κωνσταντινούπολη χάνει την αίγλη της – Γιατί την εγκαταλείπουν οι Τούρκοι