search icon

Bloomberg

Ποιος αγόρασε το καπέλο του Χίτλερ – Ποιοι συλλέκτες αγοράζουν αντικείμενα των ναζί

Εκτός από τους διοργανωτές των δημοπρασιών, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ταυτότητα των αγοραστών αυτών των αντικειμένων

Ένα πτυσσόμενο καπέλο, που υποτίθεται ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ, πουλήθηκε έναντι 50.000 ευρώ (55.300 δολάρια) σε μια online δημοπρασία που διεξήχθη στο Μόναχο την Τετάρτη. Αυτό ήταν ένα μόνο αντικείμενο προς δημοπρασία, μέσα σε έναν κατάλογο που περιείχε δεκάδες αναμνηστικά από την περίοδο του Τρίτου Ράιχ στο σχετικό κατάλογο, τα οποία πωλούνται με γρήγορο ρυθμό και σε πολύ υψηλές τιμές. Τώρα, είναι ώρα οι υποψήφιοι αγοραστές να προσέχουν περισσότερο.

Η αγορά ναζιστικών αναμνηστικών είναι μεγάλη και, όπως φαίνεται, αυξανόμενη καθώς τονώνεται από διάφορους οίκους δημοπρασιών, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους Alexander Historical Auction με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ και Hermann Historica με έδρα μια περιοχή κοντά στο Μόναχο, οι οποίοι ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν δημοπρασίες τέτοιου είδους, που είχαν προηγουμένως απορριφθεί από άλλους μεγάλους οίκους, όπως οι Sotheby’s, Christie’s και eBay.

Η αυθεντικότητα πολλών από αυτά τα προς πώληση αντικείμενα, πάντως, είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη. Τον περασμένο μήνα ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων αντικειμένων, που ανακαλύφθηκαν στην Αργεντινή και θεωρήθηκαν ναζιστικά σε βαθμό που που να είναι αποδεκτή η προβολή τους ακόμα και στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Μπουένος Άιρες, αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα, φτιαγμένα ειδικά για να πουληθούν σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για παρόμοια αντικείμενα.

Ο Μπαρτ Ντρογκ, ένας ερευνητικός δημοσιογράφος από την Ολλανδία, ο οποίος παρακολουθεί τέτοιες εμπορικές δοσοληψίες, αμφιβάλλει ότι αυτό το εμβληματικό καπέλο που πουλήθηκε την Τετάρτη ανήκε πραγματικά στον Αδόλφο Χίτλερ. Πάντως ο μεγάλος αριθμός των τεχνουργημάτων της περιόδου των ναζί – από τις ακουαρέλες του Χίτλερ μέχρι τα ρούχα της Εύας Μπράουν- που διατίθενται σε δημοπρασίες, αλλά και οι τιμές που αυτά τα αντικείμενα πετυχαίνουν, δείχνουν μια αυξημένη ζήτηση. Φυσικά, αν δεν υπήρχε τόση ζήτηση, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης και η ανάπτυξη της βιομηχανίας παραποίησης ή κατασκευής πλαστών αντικειμένων που αποδίδονται στην περίοδο εκείνη.

Οι διοργανωτές τέτοιων πλειστηριασμών επιμένουν ότι όσοι αγοράζουν αυτά τα αντικείμενα, δεν είναι άτομα που διάκεινται ευμενώς προς το καθεστώς των ναζί. «Το μεγαλύτερο μέρος των συλλεκτών που αγοράζουν από εμάς είναι μουσεία, άτομα που διαχειρίζονται κρατικές συλλογές και ιδιώτες συλλέκτες, που μελετούν με προσοχή εκείνη την περίοδο»δήλωσε ο Μπέρναρ Πάχερ, ιδιοκτήτης της Hermann Historica, στο τηλεοπτικό σταθμό Gerrman NTV. «Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε σε λάθος ανθρώπους να αποκτήσουν αυτά τα αντικείμενα» του Τρίτου Ράιχ, πρόσθεσε.

Εκτός από τους διοργανωτές των δημοπρασιών, όμως, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ταυτότητα των αγοραστών αυτών των αντικειμένων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα κρατικό μουσείο, μπορεί να διεκδικήσει την αγορά ενός υποτιθέμενου καπέλου του Χίτλερ. Άλλωστε δεν υπάρχει έλλειψη τέτοιων ειδών στις προθήκες αυτών των μουσείων. Ως προς τους ιδιώτες συλλέκτες, μερικοί πράγματι είναι γνωστοί.

Ο ένας είναι ο πολυεκατομμυριούχος κτηματομεσίτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κέβιν Ουίτκροφτ, ο οποίος έχει στην κατοχή του 88 τανκς, κοιμάται στο κρεβάτι του Χίτλερ και θαυμάζει το «μάτι στραμμένο στην ποιότητα» του φύρερ. Ένας άλλος ήταν ο Χένρι Φρίντριχ Τιν, ο μαρκήσιος του Μπαθ, ο οποίος πέθανε το 1992, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια συλλογή από ναζιστικά αντικείμενα που έχουν προκαλέσει αναστάτωση χωρίς τέλος στους κληρονόμους του. Ο αείμνηστος αριστοκράτης ήταν παρασημοφορημένος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έχει αναφερθεί και ως θαυμαστής του Χίτλερ. Προφανώς, ο αρνητής του Ολοκαυτώματος Ντέηβιντ Ίρβινγκ, είχε επίσης μια συλλογή που σχετίζεται με τον Χίτλερ. Αφού κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2002, προσπάθησε να πουλήσει κάποια από αυτά τα αντικείμενα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του μπαστουνιού του Χίτλερ.

Exit mobile version