Πιο κοντά στη χρεοκοπία πλησιάζει η Ρωσία, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών άφησε να λήξει το ειδικό waiver που είχε δώσει από τις κυρώσεις προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών,
Οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται μετά τις 12.01 το ξημέρωμα της Τετάρτης (ώρα Νέας Υόρκης) να κάνουν δεκτές πληρωμές ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας, καθώς σταματά η ειδική άδεια που υπήρχε μέχρι τώρα για να γίνονται αυτές οι πληρωμές, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.
Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει ότι ήταν πολύ πιθανό το υπουργείο της να αφήσει το waiver να λήξει, προσθέτοντας ότι ήταν ούτως ή άλλως, ένα προσωρινό μέτρο.
Η απόφαση να προχωρήσει ο τερματισμός του carveout δείχνει ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να αφήσουν τη Ρωσία να χρεοκοπήσει, παρά να της επιτρέψουν να στραγγίξει τα κρατικά ταμεία προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών.
Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, αν και αυτή η εξέλιξη προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο για την πληρωμή ομολόγων σε ξένους επενδυτές, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα είναι αρκετό για να οδηγήσει τη Ρωσία σε χρεοκοπία. Oι επενδυτές εκτός των ΗΠΑ θα μπορούν να πληρωθούν. Και καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι των ρωσικών ομολόγων είναι Ευρωπαίοι και όχι Αμερικανοί, ίσως να μην συμπληρώνεται επαρκές ποσοστό ομολογιούχων που δεν έχουν πληρωθεί για να κηρυχθεί η Ρωσία σε default. Το ελάχιστο όριο είναι συνήθως το 25% των ομολόγων σε κυκλοφορία.
Η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια σε ξένο χρέος την Παρασκευή. Κι ενώ περίμενε την λήξη του waiver, είχε αρχίσει τις μεταφορές των χρημάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, για να προλάβει τους περιορισμούς. Έτσι, εάν αποφύγει ένα default τώρα, το πρόβλημα θα ξαναπαρουσιαστεί στην επόμενη πληρωμή που θα πρέπει να γίνει.
Εάν υπάρξει αδυναμία πληρωμής, η Ρωσία έχει στη συνέχεια μια περίοδο χάριτος έως και 30 ημέρες για να βρει μια λύση, όπως έκανε στις αρχές Μαΐου.
Συνολικά, η Ρωσία οφείλει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πληρωμές κουπονιών μέχρι το τέλος του 2022, αλλά έχει μεγάλο απόθεμα σε μετρητά, χάρη στα δισεκατομμύρια που λαμβάνει κάθε εβδομάδα την εβδομάδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων.