Η Τανζανία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να επωφεληθεί το τοπικό νόμισμα.
Το σελίνι έχει αποδυναμωθεί κατά 8,9% φέτος από την Τρίτη, καθιστώντας το το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι εισαγωγές και το δημόσιο χρέος αυξάνονται για επενδύσεις σε υποδομές που συμβάλλουν στην τόνωση της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που προβλέπεται στο 6% φέτος. Το σελίνι μπορεί να δει και άλλες μειώσεις πριν ανακάμψει.
Το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι πιθανοί περιορισμοί ρευστότητας, τους οποίους η Τανζανία αντιμετωπίζει συχνά στην αρχή του έτους, ασκούν πίεση στο νόμισμα βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Shani Smit-Lengton, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics Africa. Παρόλα αυτά, οι δαπάνες για υποδομές θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα, είπε.
«Εφόσον η κυβέρνηση διασφαλίσει την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο, τα έργα αυτά θα πρέπει να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και να ενισχύσουν το σελίνι», δήλωσε η Smit-Lengton. «Αναμένουμε ότι αυτές οι επενδύσεις θα αποφέρουν μακροπρόθεσμες αποδόσεις».
Η Τανζανία αυξάνει τις δαπάνες για έργα όπως ένα λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Bagamoyo, κοντά στο Dar es Salaam. Η ινδική Adani Ports and Special Economic Zone Ltd. κέρδισε την παραχώρηση για τη λειτουργία του λιμανιού.
Άλλα έργα περιλαμβάνουν τον αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής, μήκους 1.443 χιλιομέτρων (897 μιλίων), ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από κοιτάσματα στην αποκλεισμένη από την ξηρά Ουγκάντα στο λιμάνι της Τανζανίας Τάνγκα.
Η Τανζανία παράγει ήδη φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και σχεδιάζει μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα κατασκευαστεί από κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Shell Plc, Equinor ASA και Exxon Mobil Corp.
Ενώ οι επενδύσεις αυτές και άλλες αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, τροφοδοτούν την έκρηξη των εισαγωγών και του χρέους που επιβαρύνει το σελίνι.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5% κατά το έτος που έληξε τον Ιανουάριο και ανήλθαν σε 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Τανζανίας. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των αγορών βιομηχανικών προμηθειών και εξοπλισμού μεταφορών, που αντανακλά την υψηλότερη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και των μεταφορών, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία οικονομική επισκόπηση, μεταδίδει το Bloomberg.
Το απόθεμα του εθνικού χρέους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, ήταν «σε γενικές γραμμές σταθερό» στα 47,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η τράπεζα. Το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά 11,5% στα 33,9 δισ. δολάρια το έτος μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
«Αναμένουμε ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αν και είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το όριο του 50% του ΑΕΠ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι τουλάχιστον το 2028», δήλωσε η Smit-Lengton.
Υπάρχει ζήτηση για δολάρια που προέρχεται από τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της μεταποίησης, των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, των κατασκευών και του εμπορίου, δήλωσε ο Nelson Kishanda, επικεφαλής του ταμείου της Exim Bank Tanzania Ltd.
«Αυτοί οι τομείς έχουν αναπτυχθεί σε ετήσια βάση και ως εκ τούτου αυξήθηκε η ζήτηση για δολάρια», δήλωσε ο Kishanda. «Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι ότι αναμένουμε το σελίνι να διαπραγματεύεται στο εύρος των 2.620 έως 2.650».
Διαβάστε ακόμη
Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη το 2026
Atalanta Marine: Μισό αιώνα πρωταθλήτρια στον θαλάσσιο τουρισμό
Το 2027 το νέο πάρκινγκ του «Ελ. Βενιζέλος» με 3.500 θέσεις στάθμευσης (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα