Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις του βαθμού επικινδυνότητας των πελατών τους, δεδομένων των νέων στάνταρ κοινωνικής και περιβαλλοντικής εταιρικής ευθύνης (ESG).
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) αναθεωρεί το ρυθμιστικό πλαίσιο των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες, γνωστό και ως Pillar 1, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει κινδύνους ESG.
Ορισμένες από τις υποχρεώσεις αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ άλλες θα ισχύσουν σταδιακά και μπορεί να οδηγήσουν σε νέα νομοθεσία.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΒΑ, Τζέικομπ Γκίντελμπεργκ, «η μείωση των κινδύνων αυτών αποτελεί κύριο στοιχείο του νέου πλαισίου».
Οι τράπεζες θα πρέπει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να αναθεωρήσουν τα κεφάλαια τα οποία θέτουν παράμερα για κάθε πελάτη, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις από τομείς όπως τους υδρογονάνθρακες, τις εξορύξεις και τις κατασκευές.
Παρόμοιες κινήσεις λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιους οργανισμούς τραπεζών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τους κανονισμούς τους, αν και κανένας εξ αυτών δεν έχει κινηθεί τόσο γρήγορα όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρ’ όλα αυτά, η European Banking Federation (EBF) από την πλευρά της, ανησυχεί πως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα τα οποία δικαιολογούν την λήψη μίας τέτοιας απόφασης για το Pillar 1 σε σχέση με το Pillar 2 το οποίο αφορά συγκεκριμένες τράπεζες.
Ο Γκίντελμπεργκ, πάντως, υπογράμμισε πως «η συμμόρφωση με το Pillar 1 είναι πιο οργανωμένη αφού οι τράπεζες συνήθως αφοσιώνουν περισσότερους πόρους, κάτι το οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε πιο εύκολα».
Τράπεζες και στόχοι
Η ΕΒΑ, τονίζει πως οι κίνδυνοι ESG θα αλλάξουν το προφίλ του τραπεζικού τομέα αφού θα επηρεάσουν όλα τα επίπεδα ρίσκου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η νέα κατευθυντήρια συμπεριλαμβάνει πέντε σελίδες οδηγιών στις τράπεζες και τις εθνικές αρχές εποπτείας για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές. Οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές αυτές θα πρέπει να μελετήσουν εκ νέου την έκθεσή τους σε κινδύνους ESG τόσο όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν όσο και το δικό τους αποτύπωμα.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη προσπαθούν να προσαρμοστούν, με την BNP Paribas να έχει επεκτείνει τους περιορισμούς όσον αφορά τον δανεισμό προς τον τομέα των υδρογονανθράκων, ενώ η γερμανική μονάδα της ING Groep NV ανακοίνωσε πρόσφατα πως δεν δέχεται πελάτες οι οποίοι δεν παρέχουν σχέδια μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Την ίδια στιγμή, τα νομικά προβλήματα όσο και η ίδια η κλιματική αλλαγή αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες, σύμφωνα με το Network for Greening the Financial System.
Οι δικηγόροι και οι σύμβουλοι των τραπεζών προειδοποιούν πως οποιαδήποτε αγωγή, ακόμα και οι αποτυχημένες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα τραπεζικά ιδρύματα.
«Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλήγμα το οποίο δημιουργείται στην επιχείρηση», ανέφερε στέλεχος της Simmons & Simmons, προσθέτοντας πως «οι αγωγές αυτού του είδους κάνουν ζημιά ακόμα και όταν δεν έχουν νομική βάση».
Σύμφωνα, τέλος, με τον Στεφάν Μπουαβάν της EBA, «όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, πρέπει να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και μετρήσεις. Η όλη προσπάθεια, όμως, θα πάρει χρόνο αφού θα πρέπει να βασιστούμε σε επιστημονικά δεδομένα».
Διαβάστε ακόμη
Τι απέγιναν οι δράσεις της «Έκθεσης Πισσαρίδη» – Πού βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά (pic)
Το πλάνο ανάπτυξης της Jumbo εν μέσω αναταράξεων και τα μελλοντικά μερίσματα
Φορολογική ενημερότητα: Ηλεκτρονικά (με παρακράτηση) και για οφειλέτες του δημοσίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ