Όταν η BlackRock Inc. έλαβε τον Απρίλιο μια επενδυτική υπόσχεση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ριάντ, στη φωτογραφία, χαμογελαστός δίπλα στον Λάρι Φινκ και τον διοικητή του Ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων (PIF), Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, ήταν ένα στέλεχος που θεωρούνταν ανερχόμενη δύναμη στον κυρίαρχο επενδυτή.
Ο Γιαζίντ Αλ Χουμιέντ, είναι ένας από τους δύο αναπληρωτές διοικητές του ταμείου και διευθύνει τη μονάδα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ενώ για χρόνια θεωρούνταν ο λιγότερο λαμπερός βραχίονας του PIF, η αυξανόμενη εστίαση του ταμείου των 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει ότι ο ίδιος προσεγγίζεται πλέον όλο και περισσότερο από τους τιτάνες των επενδύσεων.
Ήταν το στέλεχος που επελέγη για να μεταφέρει ένα «ωμό» μήνυμα στις επιχειρήσεις που επιθυμούν συνεργασία με το Ριάντ: οι ξένες επιχειρήσεις θα πρέπει να εγκατασταθούν στη Σαουδική Αραβία, αν θέλουν να συνεχίσουν να αντλούν χρήματα από το PIF.
Δεδομένου ότι οι συμφωνίες αυτές δρομολογούνται ως επί το πλείστον μέσω του βραχίονα τοπικών επενδύσεων του ταμείου, ο Αλ Χουμιέντ ηγείται της προσπάθειας για ένα πιο επιθετικό PIF που, όπως και άλλα ταμεία του Περσικού Κόλπου, ζητά όλο και περισσότερο από μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων να προσφέρουν παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα για μετρητά.
Ο Αλ Χουμιέντ, ο οποίος είναι περίπου 40 ετών, και ο 54χρονος Αλ Ρουμαγιάν, προηγουμένως συνεργάστηκαν στη σαουδαραβική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Ο νεότερος άδραξε την ευκαιρία να ενταχθεί στο PIF κατά τις πρώτες ημέρες του μετασχηματισμού του, χωρίς καν να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό ή τον ρόλο του.
Το ίδιο συνέβη και με τον Τούρκι Αλ Ναουάισερ, ο οποίος επιβλέπει τις διεθνείς επενδύσεις. «Πίστεψαν στον σκοπό μας και ίσως σε εμένα προσωπικά, όπως και στον πρίγκιπα Μοχάμεντ», δήλωσε πριν από λίγα χρόνια ο Αλ Ρουμαγιάν.
Τα δύο στελέχη συμμετέχουν σε βασικές επιτροπές του PIF, γεγονός που τους δίνει την εποπτεία όλων των δραστηριοτήτων του ταμείου. Τώρα, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και τις άμεσες ξένες επενδύσεις να απέχουν πολύ από τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το PIF έχει αναδειχθεί ως το κύριο όχημα που κινεί την ατζέντα τρισεκατομμυρίων δολαρίων του de facto ηγεμόνα, με ονομασία Vision 2030.
Ο Αλ Χουμιέντ διαχειρίζεται ήδη σχεδόν τα δύο τρίτα των περιουσιακών στοιχείων του PIF, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων δεξαμενών περιουσιακών στοιχείων του.
Η BlackRock έχει εντείνει τις προσπάθειές της να επεκταθεί στο βασίλειο. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια ομάδα επενδύσεων με έδρα το Ριάντ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που προωθείται από τον όμιλο του Αλ Χουμιέντ.
Άλλες εταιρείες κάνουν τις δικές τους κινήσεις. Η Brookfield Asset Management Ltd. έχει διερευνήσει την άντληση ξεχωριστών κεφαλαίων για επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και η Goldman Sachs Group Inc. εργάζεται για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα εστιάζει στην περιοχή. Η μονάδα της PIF στη Μέση Ανατολή και ο Αλ Χουμιέντ θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες.
Σίγουρα, ο Αλ Ρουμαγιάν – ο οποίος βοήθησε στην εξέλιξη του ταμείου από μια αδρανής εταιρεία σε μια παγκόσμια δύναμη που έχει υποστηρίξει τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων και συμφωνίες ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο – παραμένει στο επίκεντρο.
Είναι βασικός σύμβουλος του πρίγκιπα-διαδόχου, είναι πρόεδρος της Saudi Aramco καθώς και της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United της αγγλικής Premier League και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ναυαρχίδας του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, Μουκές Αμπάνι.
Πηγές του Bloomberg τον περιγράφουν ως ισορροπημένο και προσιτό. Έχει επίσης καταφέρει να σφυρηλατήσει ισχυρές σχέσεις εντός της κυβέρνησης, συνεργαζόμενος με τους υπουργούς για βασικές πτυχές της εσωτερικής λειτουργίας του ταμείου.
Στο παρασκήνιο, η ομάδα του έχει ενορχηστρώσει συμφωνίες-ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Scopely ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκκίνηση της τοπικής βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών και βοήθησε στη δημιουργία μιας επενδυτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα τεχνολογίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ονομασία Alat.
Το ταμείο ήταν ο πιο ενεργός κρατικός επενδυτής στον κόσμο πέρυσι με 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια – το 42% των οποίων δαπανήθηκε σε τοπικές συμφωνίες. Οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες του κατά το α’ εξάμηνο του 2024, δη η δέσμευση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην BlackRock και μια συγχώνευση πύργων κινητής τηλεφωνίας, ήταν και οι δύο επικεντρωμένες στην εγχώρια αγορά.
Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την εξέλιξη ορισμένων εκ των μεγαλύτερων τοπικών επενδυτικών σχεδίων του ταμείου, αν και το PIF έχει ήδη σημειώσει επιτυχίες σε μερικές διεθνείς συμφωνίες.
Η Newcastle United αποτιμάται τώρα σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), πολύ πάνω από την τιμή αγοράς προ τριετίας. Το PIF έχει επίσης επωφεληθεί από το παγκόσμιο ράλι των μετοχών, το οποίο βοήθησε να ωθηθούν οι ετήσιες αποδόσεις από το 2017 στο 8,7%, από το 8% ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως αποδεικνύεται από μια πρόσφατη συμφωνία με τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων Ardian για συμμετοχή στο αεροδρόμιο Heathrow, το PIF εξακολουθεί να επενδύει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά τις επιτυχημένες κινήσεις του, το PIF είχε επίσης μια σειρά από αστοχίες σε ορισμένες από τις διεθνείς συμφωνίες του. Τον Αύγουστο, το ταμείο αναγκάστηκε να προσφέρει άλλη μια σανίδα σωτηρίας στη Lucid Motors Inc. Από το 2023, το PIF έχει επίσης εισφέρει 750 εκατομμύρια δολάρια στη Magic Leap, την εταιρεία επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία πρόσφατα προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση.
Είναι, τέλος, μεταξύ των συνεπενδυτών που έχασαν χρήματα από την εξαγορά της Pluralsight Inc. από την Vista Equity Partners, ενώ η συγχώνευση LIV Golf-PGA Tour ερευνάται επί του παρόντος από επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας. Πολλές από αυτές τις συμφωνίες έγιναν μέσω του ομίλου του Αλ Ναουάισερ.
Ωστόσο, για την ομάδα του Αλ Χουμιέντ, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ενδέχεται να είναι ακόμα πιο δύσκολες. Συχνά επενδύει σε κλάδους που μόλις και μετά βίας υπήρχαν στη Σαουδική Αραβία στο παρελθόν, ενώ καλείται να συνδυάσει στόχους όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική διαφοροποίηση με την επίτευξη κερδοφορίας.
Διαβάστε ακόμη
Οικονομία: Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις στη βιομηχανία
Θεσσαλονίκη: Το Μετρό σε αριθμούς – Πραγματικότητα έπειτα από «Οδύσσεια» 18 ετών (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα